Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci skončili poslední, Sedmák bol najlepším strelcom

Z piatich zápasov vyhrali jediný a na turnaji obsadili posledné ôsme miesto. Mrzí ich to, no napriek tomu sa slovenskí basketbalisti vrátili z Číny s cennými skúsenosťami z náročných medzinárodných stretnutí, ktoré by radi zužitkovali v budúcich kvalifikáciách o postup na majstrovstvá Európy.

03.08.2015 16:34
Peter Sedmák Foto:
Peter Sedmák, líder slovenskej reprezentácie.
debata

„Vedeli sme, že žiaden veľký výsledok nedosiahneme. Do Číny sme cestovali po krátkom štvordňovom sústredení, pred ktorým sa hráči v rámci dovoleniek pripravovali len individuálne. Na chlapcoch to bolo vidieť od druhého polčasu druhého stretnutia,“ priznal šéfréner Slovenskej basketbalovej asociácie František Rón.

Jeho zverenci odohrali v Su-čou päť stretnutí v priebehu šiestich dní. V základnej skupine zdolali Taliansko 78:72 v predĺžení, podľahli Číne 68:82 aj Iránu 59:75. V boji o piate až ôsme miesto nestačili na Japonsko 60:74 a nakoniec v repríze prvého súboja ani na Taliansko 63:85,

"Všetci hráči dostali príležitosť zahrať si proti kvalitných súperom, z čoho môžu čerpať v novej sezóne i ďalšej kariére. Najväčšie skúsenosti potvrdili Sedmák s Pandulom a v úvodných troch dueloch podával najvyrovnanejšie výkony Lošonský.

Najvážnejšie brali turnaj Iránci, ktorí sa predstavili v plnej sile v rámci prípravy na majstrovstvá Ázie. Číňania a Japonci nastúpili s druhým tímom, ale niektorí hráči sa po turnaji presunuli do prvého," priblížil Rón.

Víťazom turnaja sa stali Číňania – vo finále zdolali Irán. Najlepším strelcom bol Slovák Peter Sedmák so 14,8 bodu na zápas.

„Prekvapilo ma to. Najprv som si myslel, že vyhlasujú najlepšieho strelca každého tímu, až potom mi prezradili, že som bol najlepší zo všetkých. Celkovo padalo na turnaji málo bodov, aj preto som to s pomocou spoluhráčov vyhral,“ smeje sa Sedmák, z ktorého si spoluhráči robili vtipy a ako najlepší kanonier museli aj čo-to poplatiť.

Účasť na turnaji si skúsený pivot veľmi pochvaľuje. „Sme radi, že nás organizátori zavolali. Z konečného umiestnenia sme, pochopiteľne, sklamaní. No narazili sme na kvalitných súperov a postupne nám všetkým dochádzali sily. Osobne som sa ešte s turnajom, na ktorom odohráte päť zápasov za šesť dní, nestretol. Všetkým nám to však veľa dá, Mali sme možnosť herne sa pripraviť na novú sezónu,“ poznamenal.

Tú chcel 30-ročný rodák z Popradu pôvodne odohrať v jednom meste s priateľkou Petrou Kulichovou, bývalou českou basketbalovou reprezentantkou, ktorá hrala v minulosti aj za Good Angels Košice. „Snažili sme sa o to. Zvažovali sme Košice. No už je takmer isté, že sa nám to nepodarí. Nie je jednoduché zladiť dobré podmienky pre oboch,“ priznáva Sedmák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia mužov