Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pandula: Cena ma potešila, ale mala horko-sladkú príchuť

Slovenskí basketbalisti sa na prelome júla a augusta predstavia na medzinárodnom turnaji v čínskom meste Su-čou, kde si v jednej z dvoch skupín zmerajú sily s Talianskom, Čínou a Iránom.

22.07.2015 08:00
debata
Dušan Pandula počas tréningu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dušan Pandula Dušan Pandula počas tréningu.

Do národného tímu, ktorý na turnaji povedú František Rón s Milanom Černickým sa po troch rokoch vracia aj skúsený krídelník Dušan Pandula. „Pred dvoma rokmi som nehral pre operáciu kolena, vlani som menil klub a koleno stále nebolo v úplnom poriadku, preto som nechcel nič riskovať a ospravedlnil sa,“ vysvetľuje 31-ročný rodák zo Sniny, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča základnej časti minulej sezóny českej NBL.

Ako sa vám pozdáva zloženie kádra?
So všetkými chalanmi sa poznám. Stretli sme sa v rôznych výberoch. Som zvedavý, ako si herne sadneme a ako nám to bude na palubovke fungovať.

Tréner Rón naznačil, že budete kapitán. Čo to pre vás znamená?
Zaskočili ste ma. Chceli sme si voliť kapitána medzi sebou. Uvidíme, ako sa nakoniec dohodneme. Reprezentáciu som vždy vnímal ako česť. Každý hráč po tom túži. Vždy, keď som mohol, tak som rád prišiel.

Ste pripravený na pozíciu lídra?
To uvidíme až na palubovke v jednotlivých zápasoch. Samozrejme, som z tímu najstarší a s pribúdajúcimi rokmi človek automaticky preberá aj líderské úlohy.

Na ktorý zápas či kvalifikáciu z minulosti najradšej spomínate?
Najlepšia kvalifikácia bola prvá po zlúčení všetkých divízií. Keď sme pred troma rokmi hrali proti Srbsku, Čiernej Hore, Izraelu, Estónsku a Islandu. Srbsko bolo v takmer najsilnejšej zostave a aj ostatné tímy mali v kádri hráčov z NBA. Bol to zážitok. Viedol nás vtedy Peter Bálint. Vyhrali sme len jediný zápas s Islandom, ale aj proti favoritom sme odohrali viacero dobrých stretnutí.

Čo očakávate od turnaja v Číne?
Zatiaľ asi ani tréner nevie, v akej sile sa predstavia naši súperi v skupine. Určite to však bude kvalitne obsadený a dobre zorganizovaný turnaj. Bude to pre nás kvalitná previerka. Nikdy v minulosti sme na podobnom turnaji neboli. Tešíme sa.

Aký si dávate cieľ?
Chceme najmä vidieť, ako na tom sme v medzinárodnej konkurencii. Každý z nás dostane možnosť ukázať sa. Tréneri uvidia, s kým môžu počítať pre ďalšiu kvalifikáciu.

Dušan Pandula o svojom basketbalovom vývoji

V Česku vás vyhlásili za najužitočnejšieho hráča. Čo to pre vás znamená?
Je to môj najväčší individuálny úspech v kariére. Trochu ho však kazí, že mužstvu nevyšlo play off. S Pardubicami sme vypadli hneď v prvom kole, čím získala cena horko-sladkú príchuť. Osobne som odohral super sezónu, ale z tímového hľadiska bola neúspešná. V klube mi ocenenie všetci dopriali.

Čím ste si vyslúžili hlasy kapitánov, trénerov a funkcionárov?
Zavážilo asi najmä to, že som podával konzistentné výkony bez výpadkov. Najlepší strelci ligy sú zväčša Američania, ktorí niekedy menej myslia na kolektív a hrajú najmä na seba.

Dušan Pandula počas tréningu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dušan Pandula Dušan Pandula počas tréningu.

Nedostali ste po vydarenej sezóne viacero zaujímavých ponúk na zmenu dresu?
Ponuky sa hrnuli, ale v zmluve som mal opciu, ktorú klub ihneď po sezóne využil. Takže som nemal veľmi na výber. V Pardubiciach som však veľmi spokojný. Vždy som si chcel zahrať aj v inej lige, ale to už asi nepôjde. Som starý a potreboval by som lepšie štatistiky v kariérnom profile (smiech).

Ako sa zmenil Dušan Pandula za jedenásť rokov, odkedy vstúpil v drese Interu do najvyššej slovenskej ligy?
Neviem, ešte sme proti sebe nehrali (smiech). Dúfam, že som vyzretejší a všestrannejší hráč. Moja hra už nie je len o vnikoch. Zlepšil som streľbu i hru cez clony.

Nominácia do Su-čou (27. júla – 1. augusta)

Rozohrávači: Roman Marko, Milan Žiak
Krídla: Stanislav Baldovský, Martin Bílik, Marek Jašš, Pavol Lošonský, Tomáš Mrviš, Dušan Pandula
Pivoti: Michal Baťka, Andrej Kuffa, Peter Sedmák, Roman Vido.

Slováci do Číny bez Gavela

Ústredný tréner Slovenskej basketbalovej asociácie František Rón chcel vziať do Číny najsilnejší možný výber. Okrem rekonvalescenta Radoslava Rančíka mu však v kádri chýba aj rozohrávač Bayernu Mníchov Anton Gavel, ktorý túži reprezentovať Nemecko na tohtoročných ME. „Z nemeckého zväzu sme len v pondelok dostali žiadosť o súhlas, aby mohol Tóno zmeniť krajinu, ktorú bude reprezentovať. Výnimku môže udeliť FIBA len so súhlasom materskej federácie. My Tónovi nechceme robiť prieky. Pre slovenský basketbal urobil veľa. Je mi však smutno, že sa nám sám hráč neozval a do kempu nenastúpil bez vysvetlenia. O súhlase rozhodne výkonný výbor SBA,“ prezradil generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #slovenská basketbalová reprezentácia mužov #Dušan Pandula