Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čajky vyzvú v novej hale aj legendárny Sparta&K

Od vstupu do basketbalovej extraligy napredujú. Tretiu sezónu premenili vo finálovú účasť a v tej nasledujúcej si po prvý raz zahrajú v európskych pohároch.

10.07.2015 06:00
basketbal, basketbalová lopta Foto:
Ilustračné foto
debata

Piešťanské Čajky vstúpia do Európskeho pohára FIBA, ale aj do domácej súťaže v nových priestoroch. Telocvičňu Gymnázia Pierra de Coubertina nahradí nová hala pre 900 divákov, v ktorej ešte finišujú záverečné práce. Hráčky aj ich fanúšikovia v nej nájdu väčší komfort.

"Dúfame, že sa nám podarí na basketbal nalákať ešte viac ľudí než doteraz a aspoň na pohárových dueloch bude plno. Žreb nám totiž doprial ozaj lákavých súperov,“ tvrdí výkonný riaditeľ klubu Miloš Drgoň.

Čajky sa pri svojej premiére v Európskom pohári FIBA predstavia v E-skupine, v ktorej si zmerajú sily s Besiktasom Istanbul (šiesty tím tureckej ligy) a Adanou Aski (piaty tím tureckej ligy), ako aj s niekdajším ruským i európskym gigantom Sparta&Kom Moskovská oblasť.

"Po dlhšom období sa slovenský klub pri rozdeľovaní na východnú a západnú vetvu dostal do východnej, ktorá je na tom kvalitatívne vyššie. Pre nás je pozitívne, že nás nečaká príliš náročné cestovanie a navyše súperi sú veľmi atraktívni. Pokúsime sa dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Najmä v prvých troch súbojoch, keď budeme pre všetkých neznámou,“ naznačuje Drgoň.

Piešťanské basketbalistky odštartujú európsku sezónu 28. októbra domácim súbojom s Adanou. Na Sparta&K sa môžu ľudia tešiť o dva týždne neskôr 11. novembra. Prvý zápas v novej hale odohrajú Čajky v rámci extraligy 23. septembra s Banskou Bystricou.

V klube ostal úspešný tréner Martin Pospíšil, ktorému bude pomáhať bývalý extraligový hráč Richard Kucsa. V kádri bude mať k dispozícii väčšinu hráčok z minulej sezóny. Zmluvy malo platné alebo ich predĺžilo deväť Sloveniek, vrátane reprezentantiek Lucie Krč-Turbovej, sestier Páleníkových či Márie Felixovej. Na pokračovaní v kúpeľnom meste sa dohodla aj česká reprezentačná rozohrávačka Kateřina Bartoňová.

"K nim sme získali Američanku Monicu Engelmanovú na obvod a ešte hľadáme hráčku s potenciálom, ktorá by bola pre nás zároveň výraznou oporou pod košom. Káder tvoríme tak, aby bola účasť v extraligovom finále pre nás povinnosťou,“ vysvetľuje Drgoň.

V Piešťanoch pred troma rokmi vstupovali basketbalistky a hokejisti spoločne do najvyšších domácich súťaží. Zatiaľ čo Čajkám sa darí napredovať, Havrani sa momentálne potýkajú s veľkými problémami a hrozí, že extraliga sa už v meste hrať nebude.

"Máme spoločných fanúšikov a v malom meste sa športovci navzájom poznajú, touto cestou po kamarátskej línii boli oba kluby prepojené. Mrzí ma, že hokejisti majú problémy, ale presné detaily nepoznám, preto neviem odhadnúť, ako to celé dopadne. Jedno je však jasné. Kým nezačne spoločnosť aj vďaka vhodným zákonom vnímať šport ako niečo, čo k nej patrí, a nielen ako darmožráča, tak sa ďalej nepohneme. Vo svete má šport trochu iné postavenie,“ myslí si Drgoň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťanské Čajky