Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Kováčik: Nedokážem si vysvetliť mentálny zlom

Tréner Maroš Kováčik len nechápavo krútil hlavou, čo sa stalo s jeho zverenkami v závere prvého polčasu sobotného stretnutia proti Ruskám v F-skupine na majstrovstvách Európy basketbalistiek v Maďarsku.

20.06.2015 21:20
Maroš Kováčik Foto: ,
Maroš Kováčik.
debata

Slovenky viedli ešte v 17. min 34:32, ale v závere úvodnej polovice duelu im súperky odskočili na rozdiel piatich bodov. V tretej štvrtine ho potom natiahli na šestnásť a rozhodli o svojom zaslúženom víťazstve 75:61.

„Deväť sekúnd pred koncom prvého polčasu som zostal totálne prekvapený. Dostali sme kôš na 41:36 a nemal kto vyhodiť loptu. Mentálne práve tam nastal zlom a nedokážem si vysvetliť prečo. Dovolím si tvrdiť, že zápas bol ‚hrateľný‘ ešte v 38. min, keď sme znížili rozdiel na 11 bodov. Ale 20 minút a deväť sekúnd bola mentálna stránka našich dievčat na veľmi biednej úrovni,“ neskrýval rozčarovanie 37-ročný kouč, ktorého kolektív sa v sobotu nemohol oprieť o tradičné ofenzívne ťahúňky Kristi Toliverovú (4 body) a Zuzanu Žirkovú (2). „Neviem, či je to pravda, ale mám pocit, že hráčky boli až priveľmi zvyknuté na ich vysoké bodové príspevky. Keď sa však proti Ruskám nedostali do hry, ostatné dievčatá akoby sa opustili. Pritom na to nebol dôvod, veď aj bez bodov spomenutej dvojice sme s favoritkami hrali vyrovnanú partiu. Odrazu si však ostatné hráčky prestali veriť, čo je totálny nezmysel. V tomto zlyhali,“ pridal svoj postreh Maroš Kováčik.

Kristi Toliverová strávila uplynulý ročník v Jekaterinburgu, predtým pôsobila v Diname Moskva, takže Rusky a ich ligu dôverne pozná. V sobotu nedala v prvom polčase ani bod. „Mali sme problém s ich vysokými hráčkami. Sú ‚dlhé‘, ťažko sa cez nich prihráva aj zakončuje. Nevedeli sme nájsť účinný recept. Zaslúžia si uznanie, ako zvládli tento zápas. Hrali agresívne, nič nám nedarovali zadarmo,“ povedala stále najlepšia strelkyňa Slovenska, ktorá však v sobotu premenila iba 2 z 10 pokusov z hry. „Rusky odviedli enormne dobrú prácu v obrane Toliverovej aj Žirkovej, neumožnili im dostať sa do potrebného herného rytmu,“ podotkol Maroš Kováčik a Kristi Toliverová doplnila: „Pravdepodobne ma poznali z ruskej ligy. Svoje však už zohráva aj únava, keďže je to dlhý turnaj s veľkým množstvom zápasov.“

Ak chce výber SR postúpiť do štvrťfinále šampionátu, v pondelok proti Chorvátsku (15.30 h) vo svojom záverečnom zápase v F-skupine musí bezpodmienečne zvíťaziť akýmkoľvek rozdielom a zároveň v ten istý deň Litva nesmie zdolať Srbsko (od 20.30 h). „Nemá teraz zmysel debatovať o tom, že sme prehrali štyri zápasy za sebou. Zohrali sme krásne tesné stretnutia s úradujúcimi majsterkami Európy Španielkami aj ašpirantkami na medailu Srbkami. A prehrať o 14 bodov s Ruskami nie je hanba, veď bodovo nás nepotiahli dve kľúčové hráčky a pripomínam, že máme druhý najmladší tím na šampionáte. O všetkom sa rozhodne až v pondelok. My musíme zostať maximálne koncentrovaní, zdolať Chorvátsko a potom sa aj trošku modliť a držať palce Srbkám. Určite však teraz nie je dôvod na paniku,“ dodal Maroš Kováčik.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Maroš Kováčik #ME žien 2015 #Slovensko - Rusko
Načítavajú sa športové výsledky...