Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda? Najprv je postup zo skupiny, upozorňuje Jurčenková

Po zisku nemeckého titulu sa pridala k reprezentácii, ktorá sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy basketbalistiek (11.- 28. júna v Maďarsku).

21.05.2015 12:00
Anna Jurčenková Foto: ,
Anna Jurčenková.
debata

Pivotka Anna Jurčenková je pri neúčasti Zuzany Žirkovej (jej štart je pre zranenie chodidla otázny) najskúsenejšou hráčkou kádra Maroša Kováčika. „Zápasová previerka vo Francúzsku nám ukázala naše najvýraznejšie slabiny. Teraz tvrdo pracujeme na ich odstránení,“ tvrdí 29-ročná rodáčka z Prešova.

Na čom musíte pracovať najviac?
Musíme si najmä zvyknúť na herné systémy. Dostať ich do krvi. V Lyone sme odohrali zápasy s veľmi silnými súpermi. V prvom so Srbkami sme pôsobili vystrašene, ale potom sme hrali v každom ďalšom lepšie. Družstvo je zložené prevažne z mladých dievčat, takže práce je pred nami dosť. V našom prejave zatiaľ dominuje najmä bojovnosť a základom je kvalitná obrana.

Bolo v Lyone vidieť, že vám chýbajú predpokladané opory Kristi Toliverová a Zuzana Žirková?
Samozrejme, sú to vynikajúce hráčky, od ktorých si vždy veľa sľubujeme. Zatiaľ sa však ani jedna nezapojila do prípravy a musíme si poradiť bez nich.

V piatok a sobotu odohráte dva súboje s Ukrajinou. Na čo kladiete dôraz?
Ešte pred nimi si musíme osvojiť herné systémy. Z klubov sme totiž zvyknuté každá na niečo iné. Práve na útočné kombinácie a prácu v obrane sa zameriame aj v súbojoch s Ukrajinou.

Považujete sa za líderku tímu?
Už pár rokov patrím medzi najstaršie dievčatá ( so smiechom). Aj preto sa odo mňa čaká, že tímu pomôžem na palubovke aj mimo nej. Musím využívať skúsenosti, ktoré som nabrala. Prišlo to pozvoľna a zvykla som si, že môžem mladším dievčatám aj niečo poradiť. Samozrejme, na dôležité slová sú tu najmä tréneri.

Ako ovplyvní ambície, či bude Zuzana Žirková v tíme alebo nie?
Nemá veľmi význam o tom hovoriť vopred. Zuzka je veľká hviezda, na ktorú sa vždy všetci spoliehali. Musíme si však počkať, či bude môcť hrať alebo nie.

Basketbalová verejnosť sníva o postupe na olympijské hry do Ria. Aké ciele si dávate vy?
Musíme sa sústrediť na každý zápas v základnej skupine, aby sme z nej postúpil. Nebude to jednoduché. Ak to zvládneme, môžeme hovoriť, čo ďalej. Zatiaľ ani nevieme, v akých zostavách sa naši súperi predstavia. Favoritom sú Španielky. Maďarky hrajú doma, budú sa chcieť ukázať v najlepšom svetle a prídu s tým najlepším, čo majú. Asi budeme musieť prejsť cez Švédky a Litovčanky.

V Nemecku vás vyhlásili za najlepšiu cudzinku z krajín Európskej únie. Akú sezónu máte za sebou?
S Wasserburgom sme vyhrali titul aj Nemecký pohár. Ligu sme dokonca zvládli bez jedinej prehry. V klube boli všetci spokojní. Osobne som bola so sezónou tiež spokojná, hoci niektoré ligové zápasy boli menej náročné. Štartovali sme aj v Pohári FIBA, v ktorom sme však žiaden veľký úspech neurobili. Nepostúpili sme zo skupiny.

Nechýbali vám náročné zápasy z Euroligy, na ktoré ste boli zvyknutá?
Ani v predošlej sezóne sme toho v Eurolige s Brnom veľa neuhrali (smiech). V Pohári FIBA sú tiež kvalitné tímy, odohrali sme náročné zápasy. Samozrejme je iné, keď hráte ťažšie zápasy počas celej sezóny. Máme však kvalitnú prípravu a ťažkých súperov, aby sme sa čo najlepšie pripravili na majstrovstvá Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Jurčenková