Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cesta do Ria vedie cez Moskvu i Jokohamu

Bok po boku čelia súperkám už siedmy rok. Najdôležitejšie mesiace kariéry však majú pred sebou až teraz.

20.05.2015 11:00
Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová Foto: ,
Slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Natália Dubovcová (vpravo) a Dominika Nestarcová.
debata

Slovenské plážové volejbalistky Dominika Nestarcová a Natália Dubovcová stoja pred obrovskou výzvou. Sympatická dvojica sníva o tom, že si o necelých päťsto dní zahrá pod brazílskym slnkom na slávnej pláži Copacabana. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro. „Olympijská miestenka je našou prioritou. Stojíme na prahu najdôležitejšej sezóny v doterajšej kariére,“ zhodujú sa Slovenky.

Horúci piesok i ľadový sneh

Pre postup do Ria robia maximum. S tréningom v domácich podmienkach začali už v januári. Od polovice februára trávili väčšinu času na Tenerife, kde našli ideálne podmienky.

„Máme za sebou najlepšiu prípravu za posledné roky. Na Kanárskych ostrovoch sme strávili dovedna deväť týždňov. Dúfame, že sa to odzrkadlí počas sezóny,“ vraví tridsiatnička Nestarcová. „Dôležité bolo, že sme po prvý raz absolvovali prípravu s jedným trénerom. Mali sme tak nad sebou neustály dozor. Človeka, ktorý nás mohol kontrolovať na sto percent,“ dodáva o šesť rokov mladšia Dubovcová.

V Španielsku si zmerali sily so súperkami zo Španielska, Švajčiarska, Grécka i Ruska. Kvality najlepšieho slovenského páru preverili dokonca aj muži. Horúci piesok prestriedali Dubovcová s Nestarcovou aj so snehom. Zopár dní totiž pobudli v Tatrách, kde absolvovali vysokohorské túry. „Keď mala trvať šesť hodín, my sme ju museli zvládnuť za štyri. Napriek tomu, že pohyb v snehu je ešte náročnejší ako na piesku,“ opisuje jednu zo zložiek náročnej prípravy Dubovcová, ktorá podstúpila so svojou partnerkou aj pobyt v kryokomore. Teplota v nej bola –130 stupňov Celzia.

Už od dnes čakajú na Slovenky tvrdé boje o body do svetového rebríčka. V Prahe sa predstavia na jednom z podujatí prestížnej Svetovej série. Vlani slávili medzi absolútnou elitou plážového volejbalu veľké – historické – úspechy. Premiérovo si zahrali v semifinále a pre Slovensko vybojovali dve bronzové medaily z Grand Slamov (Long Beach a Stavanger). S bronzom odchádzali aj z turnaja CEV Masters v Bieli. Na európskom šampionáte v Cagliari obsadili deviate miesto. „Veríme, že sa nám vybojované pozície podarí v novej sezóne obhájiť. Sústredíme sa najmä na podujatia Svetovej série, kde môžeme získať najviac bodov a tým si aj zvýšiť šancu kvalifikovať sa do Ria,“ vysvetľuje Nestarcová.

Dominika Nestarcová (vľavo) a Natalia Dubovcová. Foto: Ivan Majerský
Dominika Nestarcová, Natalia Dubovcová Dominika Nestarcová (vľavo) a Natalia Dubovcová.

Dnes by cestovali na olympiádu

Keby organizátori uzatvorili svetový rebríček v týchto dňoch, slovenský pár by na budúci rok na olympiáde nechýbal. Napriek tomu, že sa nachádza na šestnástej priečke a do Ria pocestuje pätnásť najúspešnejších dvojíc. „Rebríček je totiž redukovaný. Znamená to, že ak budú v elitnej pätnástke štyri tímy z jednej krajiny, na olympijské hry môžu cestovať aj tak len dva z nich,“ tvrdí Dubovcová.

Cesta na najväčší športový sviatok roka vedie aj cez kontinentálny pohár, odkiaľ postúpi osem najlepších družstiev. Posledné miesto získa víťaz majstrovstiev sveta. „Keby sme postúpili do Ria týmto spôsobom, mohli by sme ihneď otvárať šampanské,“ smeje sa Dubovcová.

Na Slovenky čaká v najbližších týždňoch mimoriadne nabitý program. Z Prahy sa presunú na prvý Grand Slam sezóny do Moskvy, odtiaľ do chorvátskeho Poreču a nórskeho Stavangeru. O ďalšie body zabojujú aj v Jokohame, Long Beach, Soči, mexickom Puerto Vallarta či juhoafrickom Manguangu. „Všade nás čakajú iné podmienky. Pripravené sme ale na všetko. Úspechy z vlaňajška nás nabili zdravým sebavedomím. Vieme, že neboli náhodné,“ zhodujú sa slovenské olympijské nádeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rio #Rio 2016 #Natália Dubovcová #Dominika Nestarcová #plážový volejbal