Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hejková: Po maturite by som rada zvládla aj profesúru

S Prahou ju spájajú príťažlivé basketbalové siločiary. Natália Hejková tam v tíme Slavie VŠ vstúpila do veľkého basketbalu, získala prvé veľké úspechy. Ružomberok pod jej vedením sa stal v hlavnom meste Československa prvý raz majstrom.

10.04.2015 14:00
Natália Hejková Foto: ,
Natália Hejková.
debata

Pražský klub, v ktorom niekedy pôsobila a teraz trénuje, doviedla do najlepšieho európskeho kvarteta. Final Four Euroligy sa začína dnes v Prahe. „Je to pre klub historický úspech. Pokúsime sa ho ešte prikrášliť,“ vraví rodáčka zo Žiliny.

Pripomenuli ste si pred významným podujatím naznačené súvislosti? Hľadáte inšpiráciu aj v úspešnej minulosti?
Sú chvíle, keď sa mi v mysli všetko pospája. Praha patrí k mojim najobľúbenejším mestám, v Brne sme s Ružomberkom obhájili euroligový titul a triumfovali tam aj s moskovským Spartakom. Teraz sme sa opäť prebojovali do Final Four. Je to už jedenásty raz, čo budem viesť moje zverenky vo vyvrcholení Euroligy. Teší ma, že sa predstavíme doma. Pekných spomienok mám veľa, je z čoho čerpať.

Keď ste sa stali trénerkou USK Praha, bol vaším prvoradým zámerom postup do Final Four?
Až tak dopredu som neuvažovala. Pred touto sezónou sme si taký cieľ určili, o účasti v záverečnom podujatí Euroligy sme hovorili. Bonusom je, že ho organizujeme.

Euroligu ste vyhrali štyrikrát: dvakrát s Ružomberkom, dvakrát so Spartakom Moskovská oblasť. Na čo si trúfate teraz?
Môžem sa oprieť o moje skúsenosti. Dôležité bude, aby sme nepodľahli premotivovanosti alebo veľkej nervozite z prílišného očakávania. Družstvo pripravujem ako na normálny zápas. Trošku toho vnútorného chvenia neuškodí, len ho nesmie byť nad mieru. V deň zápasu ho pociťujem aj ja.

Cítite v družstve ružomberský hlad po úspechu?
Teraz mám trochu iný kolektív, no odhodlanie je rovnaké. Hráčky boli šťastné-prešťastné, že postúpili do najlepšej štvorky. A keď sme už v nej, rady by sme šli ešte vyššie. Na to však musíme zdolať veľmi silného súpera – turecký Fenerbahce Istanbul. Dvakrát už hral vo finále, ale na euroligový titul stále čaká. Ťahá ho americké trio Tina Charlesová, Quanitra Hollingsworthová, Shavante Zellousová, sekundujú mu turecké reprezentantky.

Čo hovorí vzájomná bilancia?
Zaujímavé, že s Fenerbahce sme sa v Eurolige ešte nestretli. Pred touto sezónou sme odohrali dva prípravné zápasy na jeho pôde, oba sme tesne prehrali. Pozitívom je, že hráčky sú – až na jednu výnimku – zdravotne v poriadku, istým negatívom fakt, že sme od postupu do Final Four nehrali náročnejší zápas.

Keď ste trénovali Spartak Moskovská oblasť, kritizovali ste, že semifinálovú dvojicu tvorili ruské tímy – aj preto, aby sa finále nestalo ruskou záležitosťou. Platí to aj aktuálne. Ste rada, že ste sa vyhli ruskému súperovi?
Stále to nepovažujem za športové. Medzi najlepšími štyrmi ľahkého súpera nenájdete. V minulom roku organizoval vyvrcholenie euroligy Jekaterinburg – a finále sa stalo tureckou záležitosťou.

Pracuje v pražskom klube niekto z tímu, za ktorý ste v 70-tych rokoch minulého storočia aktívne hrávali?
Hana Soukupová trénuje mládež, stretávam sa aj s Alenou Spejchalovou. Bývalé spoluhráčky ma požiadali o päť vstupeniek, prídu nás povzbudiť. Milé.

Keď ste Ružomberok priviedli v Prahe k prvému federálnemu titulu, vraveli ste, že ste pred očami trénerov, ktorí vás viedli, zvládli basketbalovú maturitu. K čomu by ste prirovnali účasť vo Final Four?
(so smiechom) Možno k docentúre. A ak postúpime do finále, tak k profesúre. Roky už na to mám. Kruh sa však ešte neuzavrel, s vedením som sa dohodla, že potiahnem aj ďalšiu sezónu.

Dnešný program
15.00 Dynamo Kursk – UMMC Jekaterinburg, 18.00 Fenerbahce Istanbul – ZVVZ USK Praha. <pf>Víťazi postúpia do nedeľňajšieho finále, zdolané tímy sa stretnú o 3. miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Hejková