Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Obrat priniesol hádzanárkam eufóriu, najskôr ich čakajú Holanďanky

Slovenské hádzanárky zopakovali na XI. európskom šampionáte druhopolčasový obrat vo vývoji zo stredajšieho duelu s Čiernou Horou aj v piatok proti Srbkám.

13.12.2014 08:44
Lýdia Jakubisová Foto: ,
Radosť slovenských hádzanárok počas vyhlasovania najlepšej hráčky zápasu Lýdie Jakubisovej.
debata

Na rozdiel od prvého spomenutého zápasu ho stihli dokonať a vybojovať pre SR vôbec historicky prvé víťazstvo na majstrovstvách Európy. Osijecká výhra 23:21 nad úradujúcimi vicešampiónkami sveta ich navyše posunula do štvrťfinálovej fázy turnaja.

„Je to niečo úžasné. Dievčatá budú na tieto chvíle spomínať celý život. Dvadsať rokov nebolo Slovensko na ME a teraz sa dostalo medzi dvanásť najlepších tímov Európy, čo je neskutočné,“ rozplýval sa kouč SR Dušan Poloz, ktorý sa pri nepriaznivom vývoji už chystal zasiahnuť do deja: „Zvažoval som zmenu obranného systému, mali sme pripravený variant s rozlišovacím dresom. Napokon sa ako šťastné rozhodnutie ukázalo to, že sme to nezmenili.“

Fantastický výkon podala brankárska jednotka družstva Lucia Gubiková. Svojimi zákrokmi držala národný tím nad vodou a Srbky, ktoré na ňu nevyzreli ani v jednom z piatich pokutových hodov, privádzala do zúfalstva.

„Dôležité bolo, že sme sa nevzdali a stále verili, že na to máme. Uvedomovali sme si, že buď teraz alebo nikdy, lebo už sa nám takáto príležitosť nemusí naskytnúť. Tréner nám v prestávke dával taktické pokyny, čo zlepšiť v útoku. Obrana nebola zlá, ale potrebovali sme viac potiahnuť útok, ísť do rýchlosti a vyšlo to,“ poznamenala Gubiková, ktorú pochválila aj Lýdia Jakubisová: „Chytala famózne, klobúk dole pred ňou.“ Jedna z kapitánok tímu priznala v mixzóne trochu aj zmiešané pocity. „Som smutná, že ešte nemôžem ísť za dcérkou domov, ale na druhej strane mám veľkú radosť, že sme dosiahli historický úspech.“

Slovenky už v druhom zápase za sebou vyšli z kabíny po polčasovej prestávke ako vymenené. „Asi by sme mali začínať druhými polčasmi. Aj v iných dueloch sme dokázali otočiť nepriaznivý vývoj a podarilo sa nám to aj tentoraz. Veľmi sa teším, že to opäť dopadlo pre nás dobre,“ povedala Jakubisová, ktorá bola s 8 gólmi najlepšou strelkyňou nielen slovenského výberu, ale i stretnutia: „Po prvom polčase som si nemyslela, že sa mi takto bude dariť. Musela som sa sama vzchopiť. Povedala som si, že tento tím ja nepotopím.“

Ďalšia z tria kapitánok Lucia Súkenníková strelila posledný gól v zápase a spečatila slovenský triumf: „Sme psychicky odolné družstvo. Hovorili sme si, že nemáme čo stratiť, veď v polčasovej prestávke bol len päťgólový rozdiel a zvládli sme to,“ dodala Súkenníková.

Slovenky v Záhrebe najskôr proti Holanďankám

Krátko pred polnocou z piatka na sobotu zverejnili organizátori ME presný program aj so začiatkami jednotlivých stretnutí vo štvrťfinálovej fáze. Slovenské reprezentantky, ktoré v chorvátskom Osijeku postúpili z 3. miesta v základnej D-skupine, budú v ďalšom priebehu účinkovať v záhrebskej II. skupine. Na úvod ich v nej čaká v nedeľu 14. decembra od 20.15 h duel proti druhému tímu z C-skupiny Holandsku. Po pondelkovom dni voľna nastúpia v utorok 16. 12. o 18.00 h proti Švédsku, ktoré vyhralo „céčko“. Na záver hlavnej fázy turnaja sa zverenky trénera Dušana Poloza predstavia v stredu 17. 12. tiež od 18.00 proti Nemecku, ktoré v C-skupine figurovalo na 3. pozícii.

Stretnutia I. štvrťfinálovej skupiny majú dejisko v maďarskom Debrecíne. Najbližšie k postupu do semifinále sú aktuálne Nórsko, Španielsko (I. skupina) a Francúzsko (II. skupina), ktoré si preniesli plný počet 4 bodov. Slovenky sú vo svojej skupine s nulou na konte piate o skóre pred Nemkami.

Program zápasov štvrťfinálovej fázy:

I. skupina (Debrecín/Maď.):
sobota 13. 12.: Poľsko – Dánsko (16.00 h), Španielsko – Nórsko (18.15), Maďarsko – Rumunsko (20.30)
pondelok 15. 12.: Španielsko – Rumunsko (16.00), Poľsko – Nórsko (18.15), Maďarsko – Dánsko (20.30)
streda 17. 12.: Poľsko – Rumunsko (16.00), Španielsko – Dánsko (18.15), Maďarsko – Nórsko (20.30)

Tabuľka:
1. Francúzsko 2 2 0 0 45:38 4
2. Švédsko 2 1 1 0 69:62 3
3. Holandsko 2 1 1 0 59:56 3
4. Čierna Hora 2 1 0 1 48:48 2
5. Slovensko 2 0 0 2 42:49 0
6. Nemecko 2 0 0 2 58:68 0
debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2014 v hádzanej žien