Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrat priniesol hádzanárkam eufóriu, najskôr ich čakajú Holanďanky

Slovenské hádzanárky zopakovali na XI. európskom šampionáte druhopolčasový obrat vo vývoji zo stredajšieho duelu s Čiernou Horou aj v piatok proti Srbkám.

13.12.2014 08:44
Lýdia Jakubisová Foto: ,
Radosť slovenských hádzanárok počas vyhlasovania najlepšej hráčky zápasu Lýdie Jakubisovej.
debata

Na rozdiel od prvého spomenutého zápasu ho stihli dokonať a vybojovať pre SR vôbec historicky prvé víťazstvo na majstrovstvách Európy. Osijecká výhra 23:21 nad úradujúcimi vicešampiónkami sveta ich navyše posunula do štvrťfinálovej fázy turnaja.

„Je to niečo úžasné. Dievčatá budú na tieto chvíle spomínať celý život. Dvadsať rokov nebolo Slovensko na ME a teraz sa dostalo medzi dvanásť najlepších tímov Európy, čo je neskutočné,“ rozplýval sa kouč SR Dušan Poloz, ktorý sa pri nepriaznivom vývoji už chystal zasiahnuť do deja: „Zvažoval som zmenu obranného systému, mali sme pripravený variant s rozlišovacím dresom. Napokon sa ako šťastné rozhodnutie ukázalo to, že sme to nezmenili.“

Fantastický výkon podala brankárska jednotka družstva Lucia Gubiková. Svojimi zákrokmi držala národný tím nad vodou a Srbky, ktoré na ňu nevyzreli ani v jednom z piatich pokutových hodov, privádzala do zúfalstva.

„Dôležité bolo, že sme sa nevzdali a stále verili, že na to máme. Uvedomovali sme si, že buď teraz alebo nikdy, lebo už sa nám takáto príležitosť nemusí naskytnúť. Tréner nám v prestávke dával taktické pokyny, čo zlepšiť v útoku. Obrana nebola zlá, ale potrebovali sme viac potiahnuť útok, ísť do rýchlosti a vyšlo to,“ poznamenala Gubiková, ktorú pochválila aj Lýdia Jakubisová: „Chytala famózne, klobúk dole pred ňou.“ Jedna z kapitánok tímu priznala v mixzóne trochu aj zmiešané pocity. „Som smutná, že ešte nemôžem ísť za dcérkou domov, ale na druhej strane mám veľkú radosť, že sme dosiahli historický úspech.“

Slovenky už v druhom zápase za sebou vyšli z kabíny po polčasovej prestávke ako vymenené. „Asi by sme mali začínať druhými polčasmi. Aj v iných dueloch sme dokázali otočiť nepriaznivý vývoj a podarilo sa nám to aj tentoraz. Veľmi sa teším, že to opäť dopadlo pre nás dobre,“ povedala Jakubisová, ktorá bola s 8 gólmi najlepšou strelkyňou nielen slovenského výberu, ale i stretnutia: „Po prvom polčase som si nemyslela, že sa mi takto bude dariť. Musela som sa sama vzchopiť. Povedala som si, že tento tím ja nepotopím.“

Ďalšia z tria kapitánok Lucia Súkenníková strelila posledný gól v zápase a spečatila slovenský triumf: „Sme psychicky odolné družstvo. Hovorili sme si, že nemáme čo stratiť, veď v polčasovej prestávke bol len päťgólový rozdiel a zvládli sme to,“ dodala Súkenníková.

Slovenky v Záhrebe najskôr proti Holanďankám

Krátko pred polnocou z piatka na sobotu zverejnili organizátori ME presný program aj so začiatkami jednotlivých stretnutí vo štvrťfinálovej fáze. Slovenské reprezentantky, ktoré v chorvátskom Osijeku postúpili z 3. miesta v základnej D-skupine, budú v ďalšom priebehu účinkovať v záhrebskej II. skupine. Na úvod ich v nej čaká v nedeľu 14. decembra od 20.15 h duel proti druhému tímu z C-skupiny Holandsku. Po pondelkovom dni voľna nastúpia v utorok 16. 12. o 18.00 h proti Švédsku, ktoré vyhralo „céčko“. Na záver hlavnej fázy turnaja sa zverenky trénera Dušana Poloza predstavia v stredu 17. 12. tiež od 18.00 proti Nemecku, ktoré v C-skupine figurovalo na 3. pozícii.

Stretnutia I. štvrťfinálovej skupiny majú dejisko v maďarskom Debrecíne. Najbližšie k postupu do semifinále sú aktuálne Nórsko, Španielsko (I. skupina) a Francúzsko (II. skupina), ktoré si preniesli plný počet 4 bodov. Slovenky sú vo svojej skupine s nulou na konte piate o skóre pred Nemkami.

Program zápasov štvrťfinálovej fázy:

I. skupina (Debrecín/Maď.):
sobota 13. 12.: Poľsko – Dánsko (16.00 h), Španielsko – Nórsko (18.15), Maďarsko – Rumunsko (20.30)
pondelok 15. 12.: Španielsko – Rumunsko (16.00), Poľsko – Nórsko (18.15), Maďarsko – Dánsko (20.30)
streda 17. 12.: Poľsko – Rumunsko (16.00), Španielsko – Dánsko (18.15), Maďarsko – Nórsko (20.30)

Tabuľka:
1. Francúzsko 2 2 0 0 45:38 4
2. Švédsko 2 1 1 0 69:62 3
3. Holandsko 2 1 1 0 59:56 3
4. Čierna Hora 2 1 0 1 48:48 2
5. Slovensko 2 0 0 2 42:49 0
6. Nemecko 2 0 0 2 58:68 0
debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2014 v hádzanej žien