Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky hrajú so Srbkami vabank. Buď postúpia, alebo idú domov

Slovenské hádzanárske reprezentantky odvrátili výsledkovú pohromu, keď s obhajkyňami titulu z Čiernej Hory prehrávali na začiatku druhého polčasu už o trinásť gólov a úspešným finišom (šesťgólová šnúra v posledných šiestich minútach) vybojovali napokon prijateľnú prehru (24:28).

12.12.2014 09:00
Hádzanárky Slovenska, radosť Foto: ,
Ilustračne foto
debata

Nešlo len o kozmetickú úpravu výsledku, ale skorigovanie prehry môže rozhodnúť o postupe z D-skupiny do štvrťfinálovej skupiny v Záhrebe, kde bude podujatie pokračovať od nedele.

Európsky šampionát, na ktorom štartujú Slovenky po dvadsiatich rokoch, sa vyvíja podľa predpokladaného scenára. Po dvoch kolách majú zverenky českého trénera Dušana Poloza na konte nula bodov, ale rovnako sú na tom aj Srbky, ktoré takisto podľahli obom favorizovaným tímom v skupine.

V piatkovom vzájomnom zápase Slovenska a Srbska v chorvátskom Osijeku sa rozhodne o treťom postupujúcom z D-skupiny. Kto prehrá, so šampionátom sa lúči. V prípade Sloveniek to však doslova neplatí, pretože im bude stačiť na postup a ďalšie účinkovanie v turnaji aj remíza. V ich prospech totiž hovorí lepšie skóre. Srbky v stredu podľahli Francúzskam o jedenásť gólov (16:27), čím si situáciu mierne skomplikovali (Čiernej Hore podľahli 19:22).

„Na remízu hrať nebudeme, to sa v hádzanej nedá,“ vyjadril sa tréner Poloz. Jeho zverenky chcú vyhrať, čo sa im zatiaľ nad Srbkami nepodarilo. Stretli sa však doteraz len dva razy a v oboch prípadoch išlo o prípravu. Toto bude ich doteraz najvážnejší vzájomný zápas: kto z koho.

Slovenský tím sa chystal v stredu v stretnutí s Čiernou Horou nadviazať hrou na sympatický výkon z prvého zápasu v D-skupine proti Francúzsku (18:21), ale to sa mu vôbec nepodarilo. Po nádejnom začiatku nezvládol najmä druhú polovicu prvého polčasu. S touto fázou stretnutia bol nespokojný aj tréner Poloz, kritizoval najmä obrannú hru svojich hráčok.

Tým však pomohlo, že po prestávke po výraznom náskoku a jasnom priebehu tréner Čiernej Hory Dragan Adžič nechal oddychovať svoje opory a dal šancu mladým hráčkam z lavičky. Slovenky to využili, dosiahli v záverečných šiestich minútach šesťgólovú šnúru a vyhli sa hroziacemu sa debaklu.

Vo všetkých prognózach pred šampionátom pripomínali hráčky i tréner, že cesta zo skupiny by mohla viesť práve cez Srbsko. To však bude aj dnes favoritom, veď pred rokom hralo vo finále majstrovstiev sveta. Turnaj sa však hral na jeho pôde, v belehradskom stretnutí o zlato podľahli tesne Brazílii (20:22). Pred európskym šampionátom mal súper zranené viaceré opory, ktoré nie sú ešte v optimálnej forme.

„Srbky boli silné najmä doma, kde ich hnalo dopredu výborné obecenstvo,“ pripomína aj Katarína Dubajová. Najskúsenejšiu slovenskú hráčku, ktorá v utorok oslávila 36. narodeniny, vyhlásili za najlepšiu hráčku tímu v súboji s Čiernou Horou.

Aj tréner Poloz pred dnešným súbojom naznačil, že ho situácia, ktorá nastala, neprekvapuje. „Už pred šampionátom sme vedeli, že najväčšie šance budeme mať proti Srbsku. Na tento zápas sa pripravíme najlepšie, ako vieme,“ zdôraznil slovenský kouč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzanárky Slovenska