Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičanky potrebujú dobrý štart - prvú výhru nad Krakovom

Prvý zápas je vždy veľmi dôležitý. V prípade basketbalistiek Good Angels Košice a vstupu do novej euroligovej sezóny to platí dvojnásobne.

05.11.2014 12:00
Marošš Kováčik Foto: ,
Tréner Good Angels Koššice Marošš Kováčik so svojimi zverenkami.
debata

Zverenky Maroša Kováčika myslia v nabitej A-skupine na postupové štvrté miesto, o ktoré by mali zviesť boj najmä s Krakovom a USK Praha. Mimo hry nechce ostať ani francúzsky Montpellier. Prvé tri priečky by mali pripadnúť kvalitatívne najsilnejšej trojici – Jekaterinburgu, Kursku a Galatasarayu.

Práve preto je stredajší súboj s Krakovom (v Steel aréne o 18.00) prvý potrebný krok k naplneniu postupových ambícií. Zaujímavosťou je, že Košice doposiaľ tohto súpera v Eurolige nikdy nezdolali. „Žreb euroligových skupín nám vôbec neprial. V skupine máme sedem z desiatich najlepších tímov Európy. No aspoň poradie stretnutí nám padlo celkom vhod. Sme pod psychickým tlakom, aby sme zvládli začiatok. Ak nám to však vyjde a vyhráme dve či tri stretnutia z úvodných štyroch, budeme v boji o play off až do posledného duelu,“ verí generálny manažér košického klubu Daniel Jendrichovský. „V eurolige nás čaká náročná skupina, ale na štvrtú priečku máme nárok,“ dodáva odhodlane nová rozohrávačka tímu Erin Phillipsová.

Očakávajú 3500 divákov

Po domácom súboji s Krakovom sa Good Angels o týždeň predstavia v Istanbule. „V prvých týždňoch sa dajú očakávať prekvapenia na úkor favoritov. Tímy sú zásluhou letnej WNBA a následných majstrovstiev sveta ešte nekompletné a najmä nezohraté. Najmä Galatasaray je na tom zatiaľ zle,“ naznačuje Jendrichovský, ktorý očakáva, že cestu do hľadiska si v stredu nájde okolo 3500 divákov. Včera okolo tretej popoludní bolo predaných približne 2600 lístkov.

Kouč Kováčik bude mať proti poľskému tímu k dispozícii kompletný dvanásťčlenný káder. Polovicu tvoria Slovenky – Žirková, Kiššová, Bálintová, Hruščáková, Minčíková a Janoščíková, druhú legionárky. K vlaňajším hráčkam Zietarovej a Kovačevičovej pribudlo kvarteto Fikielová, Bärová, Phillipsová a Jonesová.

„Zohratosť družstva zatiaľ nie je ideálna. Len minulý týždeň v piatok sme absolvovali prvý tréning päť na päť, dovtedy sme sa borili s rôznymi zdravotnými patáliami. Odvtedy sa však súhra zlepšuje a dievčatá sa pri herných systémoch cítia konfortnejšie. Najcitlivejší v zostave je post rozohrávačky, preto sa s Austrálčankou Phillipsovou čo najviac rozprávam aj mimo tréningov. Aby chápala našu filozofiu a to, čo od strednej rozohrávačky v klube vyžadujeme,“ vysvetľuje Kováčik.

Ambiciózny tréner dobre pozná kouča súpera. Na lavičke Wisly totiž sedí bývalý slovenský reprezentant Štefan Svitek, ktorému v minulosti robil práve Kováčik asistenta na lavičke Košičaniek. „Pišta je náročný tréner, ktorý od svojich zvereniek vyžaduje, aby hrali ním určené systémy až do konca. Tým sme mali trošku zjednodušenú prácu pri skautingu. Hru súpera sme si prešli na dvoch tréningoch a dôležité veci sme si ukázali aj na videu. Pozor si musíme dať najmä na našu bývalú hráčku Quigleyovú, ktorú v lete vyhlásili za najlepšiu striedajúcu hráčku vo WNBA,“ upozorňuje Kováčik.

Na Steel arénu si už zvykli

Vlani sa Košičankám v Steel aréne spočiatku vôbec nedarilo, hoci v prvom súboji vďaka výbornému výkonu v úvodnom polčase veľmi dlho trápili favorizovaný Jekaterinburg. Kováčik však tomu neprikladá žiadnu dôležitosť.

„Keď sa skončila euroligová sezóna, boli sme smutní, že sa musíme so Steel arénou rozlúčiť. Na jej vynikajúce prostredie sme si totiž zvykli. Teraz máme navyše iné družstvo. Steel aréna nám poskytuje vysoký európsky štandard. Tentoraz sme v nej mohli trénovať už v piatok aj sobotu a v ten istý deň sme tam odohrali aj ligový duel proti Ružomberku. Po nedeľňom hokeji sme sa na druhý deň opäť vrátili do haly a príjemne nás prekvapili podmienky. Na rozdiel od vlaňajška nebolo v hale po položení palubovky vôbec zima,“ prezradil. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Euroliga basketbalistiek