Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner hádzanárov Heister: Starších hráčov do tímu nepovolám

Slovenskí hádzanárski reprezentanti zle odštartovali novú kvalifikáciu ME 2016 a po dvoch zápasoch s favoritmi (Slovinsko, Švédsko) nemajú na konte ani bod a ich postupové šance sú minimálne.

03.11.2014 19:47
Zoltán Heister Foto: ,
Zoltán Heister.
debata

Tréner Zoltán Heister, ktorý vlani v lete vystriedal na lavičke Petra Dávida, sa rozhodol riešiť generačný problém a prebudovať tím. Proti silným súperom nenominoval viaceré tradičné opory z nedávnej minulosti (Štochl, Kukučka, Valo, Antl…).

Chceli ste z úvodných dvoch zápasov dva body. Kvalifikácia sa síce len rozbieha, ale ako vidíte teraz jej ďalší možný priebeh?
Bude to už veľmi ťažké… Lotyši prehrali podobne ako my oba zápasy a dvaja favoriti našej skupiny sú v úniku.

Vidíte ešte šancu na postup na šampionát do Poľska?
Jeden tím zo všetkých skupín postupuje aj z tretieho miesta, to by mohla byť ešte šanca aj pre nás. Lenže v tomto prípade sa budú brať do úvahy len výsledky zo zápasov s postupujúcimi mužstvami. Jednu možnosť sme práve teraz prepásli, privítame ešte doma Slovincov… A potom nás čaká odveta vo Švédsku, ale bodovať na ich pôde bude ešte náročnejšie. Uvidíme, ďalšie kvalifikačné stretnutia odohráme až na jar, dovtedy nás čaká veľa práce. Budeme robiť s týmto tímom, ktorý sa teraz tvorí.

Myslíte si, že má šancu zlepšovať sa?
Musí hrať také náročné zápasy, aké absolvoval naposledy. Máme nový kolektív a mám pocit, že sa môže herne posúvať dopredu, naznačili to aj niektoré fázy uplynulých stretnutí. V Slovinsku odohral dobrých pätnásť minút, proti Švédsku tridsať. Jeden polčas však nestačí.

V čom vidíte problém?
Hráči musia byť aj v hlavách pripravení na to, že potrebujú vydržať celý zápas, odohrať ho naplno, v dobrom tempe, koncentrovane. A zvládnuť najmä začiatky druhých polčasov, lebo aj v Slovinsku, aj v Bratislave so Švédskom nám súperi práve vtedy ušli a bolo rozhodnuté. Neviem si vysvetliť zlý vstup do druhého polčasu v súboji so Švédmi. V prestávke bolo v šatni všetko v poriadku. Musíme to podrobne analyzovať a chcem v najbližšej budúcnosti spolupracovať aj so psychológom.

Do tímu ste nepozvali niektorých skúsených a starších hráčov na čele s brankárom Štochlom. Neuvažujete, že ich nabudúce opäť povoláte?
Budujeme nový tím, musia hrať títo hráči. Kedy majú dostať šancu, kedy sa naučia hrať takéto ťažké zápasy…? Aj keby tu boli starší hráči, o ktorých hovoríte, asi by nepomohli. Hrali sme s nimi pred rokom v Rumunsku a tiež sme prehrali o osem gólov a na budúcoročné majstrovstvá sveta sme nepostúpili. Majú výkonnostný zenit za sebou. To je, samozrejme, môj názor, možno iný tréner by uvažoval inak.

Je to vaše definitívne rozhodnutie? Už sa v nominácii neobjavia?
Pravdepodobne už nie…

Martin Simonides: Nominácia je vec trénera
Vedenie Slovenského zväzu hádzanej je sklamané zo štartu reprezentantov v kvalifikácii ME 2016. „Vedeli sme, že naša pozícia v skupine nebude jednoduchá. Vyžrebovali nám veľmi silných súperov Slovinsko i Švédsko. Museli sme rátať aj s takým vývojom. Sklamala nás však najmä hra a prístup niektorých hráčov,“ vyhlásil generálny sekretár zväzu Martin Simonides. O tom, či je stolička trénera Heistera stále pevná, nechcel špekulovať. „K tomu sa nebudem vyjadrovať, ale s trénerom Heisterom budeme, samozrejme, debatovať o tom, čo sa stalo a čo ďalej.“ Na otázku, či by sa mali v tíme objaviť podľa neho niektoré opory z nedávnej minulosti, dodal: „Nominácia je vecou trénera a my do nej nezasahujeme. Tréner zodpovedá za ňu i za výsledky.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoltán Heister #slovenská reprezentácia hádzanárov