Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američanky bavili seba i divákov. Získali titul

Prekvapenie sa nekonalo. Američanky nenašli pod košmi rovnocenného konkurenta a zaslúžene obhájili titul majsteriek sveta.

06.10.2014 18:00
Sue Birdová Foto: ,
kapitánka USA Sue Birdová preberá trofej pre majsterky sveta.
debata

Basketbalistky USA zvládli svetový šampionát v Turecku bez výraznejšieho zakolísania. V šiestich zápasoch ani raz neprehrali a v nedeľňajšom finále bez väčších problémov zdolali úradujúce majsterky Európy zo Španielska 77:64 (48:29).

„Vôbec nebolo jednoduché vyhrať tento turnaj. Predstavilo sa tu viacero výborných družstiev, ktorých sila z roka na rok rastie. Od nás sa vždy čakajú len víťazstvá, čo nám situáciu vôbec neuľahčuje,“ vravel po finále úspešný kouč Geno Auriemma.

Kapitánka amerického výberu Sue Birdová sa vďaka tretiemu titulu (2002, 2010 a 2014) a celkovo štvrtej medaile z MS (bronz z 2006) stala najúspešnejšou hráčkou v histórii svetových šampionátov. „Mala som to šťastie, že som si zahrala po boku množstva vynikajúcich hráčok a viedli ma skvelí tréneri. Je to zvláštny pocit byť najúspešnejšou v histórii. Naplno si to však uvedomím asi až niekedy po skončení kariéry,“ uviedla vynikajúca rozohrávačka, ktorá je zároveň trojnásobnou olympijskou šampiónkou.

Za najužitočnejšiu hráčku vyhlásili Mayu Moorovú, najlepšiu strelkyňu hviezdami nabitého tímu USA. „Titul pre najužitočnejšiu hráčku ma až tak nezaujíma. Dôležitejšie je, že sme vyhrali! MVP mali udeliť celému nášmu tímu. Som veľmi rada, že môžem byť jeho súčasťou. Už teraz sa teším, ako bude vyzerať naše družstvo o dva roky na olympiáde v Riu. Istotne herne vyskočia niektoré mladšie hráčky a staršie budú zase o čosi skúsenejšie. Bude to zábava,“ cituje Moorovú usab.com. Do All-Star sa okrem nej dostali krajanka Brittney Grinerová, Austrálčanka Penny Taylorová a dvojica Španielok Alba Torrensová, Sancho Lyttlová.

Diana Taurasiová, jedna z najväčších osobností vo víťaznom družstve prezradila, že šampionát v Turecku bol jej posledným. Zároveň však potvrdila, že v Riu by nechcela chýbať. „Som rada, že som opäť bola súčasťou skvelého víťazného družstva. Hrať za národný tím je vždy niečo úžasné, rovnako ako súperiť s najlepšími hráčkami z ostatných krajín,“ povedala pre fiba.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v basketbale žien #basketbalistky USA