Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na basketbalovej mape sveta zažiaril Senegal. Zdolal aj európsku veľmoc

Pred ôsmimi rokmi prehrali v Japonsku všetkých päť stretnutí a obsadili 21. priečku. Nič nenasvedčovalo, že odvtedy urobili taký veľký výkonnostný pokrok, aby mohli na Svetovom pohári v Španielsku miešať postupovými kartami.

04.09.2014 18:08
debata
zväčšiť Senegalčan Mouhammad Faye. Foto: SITA/AP, Miguel Angel Morenatti
Senegal, basketbal Senegalčan Mouhammad Faye.

Basketbalisti Senegalu však rúcajú v základnej C-skupine v Seville všetky predpoklady. Zdolali Portoriko a následne o necelých 24 hodín šokujúco aj Chorvátsko (ešte v pondelok) a už pred stretnutím proti Filipínam mali – na rozdiel od Chorvátov – istý postup do druhej fázy šampionátu. Filipíny nakoniec vzájomný duel vyhrali 81:79 po predĺžení, ale na postupe Senegalčanov zo skupiny to už nič nezmenilo.

Zaujímavosťou je, že Senegal nezbieral úspechy a tituly v posledných rokoch ani na afrických šampionátoch. Z ostatných štyroch získal jedinú medailu – pred rokom v Pobreží Slonoviny skončil na tretej priečke. V Španielsku sa však reprezentanti čierneho kontinentu spoliehajú na novú superzbraň – vynikajúceho pivota Gorguiho Dienga.

Hráč Minnesoty Timberwolves v zámorskej NBA na vrcholnom podujatí debutuje a je to premiéra ako hrom. Center vysoký 211 cm sa mohol po štyroch dueloch pochváliť fenomenálnym priemerom 19,3 bodu a 10,8 doskoku na zápas, čo ho v oboch štatistikách radilo pred posledným hracím dňom v základných skupinách do najlepšej šestky na turnaji.

Najlepší duel odohral Dieng práve proti Chorvátom, ktorí si s ním vôbec nevedeli dať rady. Z hry premenil osem zo štrnástich streleckých pokusov, z hranice trestného hodu jedenásť z dvanástich, pridal osem doskokov, tri asistencie a dva bloky.

„Turnaj sa pre nás začal až v druhom polčase úvodného súboja proti Grécku, v prvom sme sa len zoznamovali s všetkým okolo. Proti Chorvátom sme hrali najmä v prvých dvoch štvrtinách úžasne. Nečakali sme, že nám to takto pôjde,“ usmieval sa 24-ročný Dieng po výhre nad balkánskym favoritom.. „Iné tímy prichádzajú na šampionát vyhrať ho, my sme sa prišli učiť,“ priznal kouč Cheikh Sarr.

Diengov talent neunikol pred štyrmi rokmi pozornosti amerických univerzít. Z viacerých ponúk si vybral Louisville. V druhej sezóne pomohol tímu prebojovať sa do Final Four NCAA a v lete 2013 sa rozhodol, že skúsi šťastie v drafte NBA. V prvom kole si ho z 21. priečky vybral Utah, no okamžite ho poslal v rámci výmeny troch nováčikov do Minnesoty.

V drese Timberwolves odohral 60 duelov, v 15 z nich nastúpil v základnej zostave. Pozornosť upútal najmä 20. marca v súboji proti Houstonu, keď zažiaril 22 bodmi a 21 doskokmi. Zároveň to bolo jeho tretie double-double v treťom zápase, v ktorom nastúpil v základnej päťke.

V klube sa učil najmä od trojice skúsených podkošových spoluhráčov Kevina Lova, Nikolu Pekoviča a Ronnyho Turiafa. „Sú to všetko skvelí chlapíci. Hovoria mi, čo mám robiť a ja ich rád počúvam. Veľmi mi pomáha aj kouč Wolves Pitino. Vďaka nemu bol prechod do NBA jednoduchší,“ prezradil v rozhovore pre The Phillipine Star. Uviedol, ako veľmi si cení možnosť reprezentovať svoju rodnú krajinu:

„Urobím všetko, čo odo mňa chcú. Ak mám skórovať, strieľam. Ak sa mám venovať najmä defenzíve pod vlastným košom, budem brániť,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Senegal #majstrovstvá sveta v basketbale mužov 2014