Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalisti potrebujú víťazný vstup

Dva zápasy proti Iránu im ukázali, čo v tíme funguje i jeho slabšie stránky. Basketbalisti Slovenska vstúpia v nedeľu o 18.00 v Pezinku do kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

10.08.2014 08:00
Peter Sedmák Foto: ,
Peter Sedmák by mal byť jedným z lídrov slovenskej reprezentácie.
debata

V súboji proti Rumunsku potrebujú vyhrať, aby mohli reálne bojovať o účasť na šampionáte, kam postúpia víťazi siedmich kvalifikačných skupín a šesť najlepších mužstiev z druhých priečok.

Tréner Milan Černický sa pred úvodným súbojom potýka so zdravotnými patáliami svojich zverencov. Kapitán Marek Kozlík pre problémy s kolenom nenastúpi, štart pivota Michala Baťku je otázny a rozohrávač Nenad Miloševič sa vrátil do tréningového procesu len vo štvrtok.

„Mareka šetríme na druhý súboj v Lotyšsku. Nenad by mal hrať, hoci možno mene, ako za normálnych okolností. Verím, že Mišo, ktorého trápila horúčka, nám pomôže aspoň na pár minút. Musíme hrať agresívne a rýchlo. Štyridsať minút naplno. Čaká nás ťažký zápas a pri konečnom účtovaní môže byť dôležitý každý bod. O súperovi máme dostatok informácií, spolieha sa na troch veľmi dobrých hráčov. Na nich si musíme dať najväčší pozor,“ vraví kouč.

V príprave proti Iránu mužstvu nefungoval doskok a ani rýchly prechod do útoku. Černický čaká, že proti Rumunom to bude lepšie a ofenzíva, s ktorou bol spokojný, bude fungovať aj proti európskemu súperovi.

Jeden z lídrov tímu Peter Sedmák zdôrazňuje dôležitosť úvodného vystúpenia v kvalifikácii. „To, že začíname doma, ju ešte umocňuje. Do stretnutia dáme veľa energie i srdiečka. Nechceme sa sami dostať pod tlak z očakávaní, ale na Rumunov si veríme,“ tvrdí skúsený podkošový hráč. Čo je prednosťou slovenského výberu?

„Máme mladý atletický tím so schopnými strelcami z diaľky. Keď nám to bude padať, bude to ľahšie. Základom je hrať kolektívne a nevzdať sa, aj keby sme prehrávali. Chýba nám Tóno Gavel, preto sme spolu s Nešom Miloševičom a zraneným Marekom Kozlíkom pripravení prebrať zodpovednosť a pomôcť mladším spoluhráčom – na palubovke, lavičke i v šatni,“ dodáva Sedmák.

Program kvalifikácie

Nedeľa 10. augusta: Slovensko – Rumunsko (Pezinok, 18.00)
Streda 13. augusta: Lotyšsko – Slovensko (Riga, 19.15)
Nedeľa 17. augusta: Slovensko – Švédsko (Pezinok, 18.00)
Streda 20. augusta: Rumunsko – Slovensko (Sibiu, 18.00)
Nedeľa 24. augusta: Slovensko – Lotyšsko (Pezinok, 18.00)
Streda 27. augusta: Švédsko – Slovensko (Boras, 19.00)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia