Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanári opäť bez šampionátu. Ďalší pokus začnú v októbri

Slovenskí hádzanári budú chýbať aj na treťom šampionáte po sebe. Neprebojovali sa na majstrovstvá sveta v roku 2013 do Španielska, chýbajú aj na európskom, ktorý prebieha v týchto dňoch v Dánsku a nepocestujú ani na svetový šampionát o rok.

13.01.2014 17:12
Tomáš Urban, slovenská hádzanárska... Foto: ,
Tomáš Urban v domácom zápase proti Rumunsku.
debata

O neúčasti v Katare 2015 rozhodol zatiaľ posledný kvalifikačný pokus, v ktorom nestačili na Rumunov. Po piatich predchádzajúcich účastiach na veľkom turnaji (3× ME, 2× MS) je to sklamanie.

Tréner Zoltán Heister štyri razy viedol tím na šampionátoch. Vlani v septembri sa posadil opäť na lavičku reprezentantov, aby sa s nimi vrátil medzi európsku elitu. „Času na kvalitnú prípravu nebolo veľa, ale mohli sme postúpiť aj z tejto kvalifikácie,“ skonštatoval, ale novobudovanému tímu verí. „Musíme robiť s mladými chalanmi, verím, že majú budúcnosť. Máme na to, aby sme postúpili z najbližšej kvalifikácie.“

Má Heister aj po neúspešnej kvalifikácii dôveru vedenia zväzu? „Stretneme sa a zhodnotíme uplynulú kvalifikáciu v reprezentačnej komisii a aj s členmi správnej rady. Potom sa uvidí, čo ďalej, ale nepredpokladám, že by sa na poste trénera teraz niečo menilo,“ reaguje generálny sekretár zväzu Martin Simonides.

Slováci síce v 2. kvalifikačnej skupine MS 2015 získali rovnaký počet bodov ako rumunskí hádzanári, aj celkové skóre hovorí v ich prospech, ale vzájomné zápasy posunuli do play off súpera. Kľúčová bola osemgólová prehra v Bukurešti už v úvode kvalifikácie – ešte vlani na začiatku novembra. V odvete v Šali boli Slováci uplynulú sobotu úspešnejší, ale dvojgólová výhra (27:25) im už nestačila.

„Dôležitým momentom bol aj fakt, že prvý zraz sme mali koncom októbra pred zápasom v Rumunsku a nestačili sme dať dokopy tím tak, ako sme si to predstavovali. Keby sme hrali tento zápas neskôr, možno by to bolo iné, ale na to sa teraz už nemôžeme vyhovárať,“ pokračoval Heister.

V porovnaní s úspešnou generáciou spred niekoľkých rokov chýbajú v tíme výrazné opory, tvorca hry Peter Kukučka či obávaní strelci Daniel Valo alebo František Šulc. Na ich miesta nastupujú mladší, Heisterovi teraz chýbali i zranení najlepší pivoti (Petro, Kopčo).

Slováci majú najbližšie šancu postúpiť na kontinentálny šampionát 2016, ktorý sa uskutoční v Poľsku. Súperov v kvalifikácii zatiaľ nepoznajú.

„Žreb sa uskutoční na jar, ale presny termín nie je ešte známy, ani v ktorom koši sa ocitneme. Kvalifikácia sa rozbehne v októbri. Nasadenie ovplyvnia ešte aktuálne majstrovstvá Európy,“ vysvetlil Simonides.

Najbližšie sa slovenskí reprezentanti stretnú koncom marca, keď ich čaká týždenný tréningový kemp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoltán Heister #slovenská reprezentácia hádzanárov