Boli sme na zápase o nás bez nás. Lotyši šli na krv, ale chvíľu aj krvácali. Slováci boli šesť minút od postupu

Martin Prosnan | 23.05.2023 20:06
Christian Marti Foto: ,
Švajčiar Christian Marti ohrozuje lotyšskú bránku.
Atmosféra v lotyšskej metropole v utorok bola diametrálne odlišná od tej, akú by ste tu našli pred niečo vyše týždňom.

Domáci hokejisti mali za sebou dve náročné prehry – prvú, ťažko stráviteľnú – s Kanadou 0:6 a potom hotové bolenie brucha so Slovenskom (1:2). Práve na tento zápas sa v Rige spoliehali.

No spoliehali sme sa aj my. Po triumfe nad Lotyšskom hokejové Slovensko myslelo už-už na štvrťfinále. Naviac, keď uchmatlo bod silnej Kanade. Potom postupovými ambíciami zamiešali iné výsledky. Lotyši sa vytiahli na Čechov a Kazachovia na Slovákov.

Na poslednom zápase B-skupiny Švajčiarsko – Lotyšsko sme nechýbali. Rozhodlo sa v ňom aj o Slovensku. Poletí lietadlo s Hrivíkom a spol. do Tampere či do Bratislavy?

Sme pri tom. Začína sa duel o nás. A bez nás.

Hoci sme v úvode šampionátu písali o problémoch s predajom lístkov, keďže pre domácich boli príliš drahé, tentoraz sa na cenu nikto nepozerá. Hala je na prasknutie. Domáci veria a dúfajú, že im postup neujde.

Švajčiarsko - Lotyšsko Čítajte viac Zápas Švajčiarsko - Lotyšsko sme sledovali ONLINE

Tobôž, keď sa dozvedajú, že na zápas nenastúpia hviezdni Švajčiari Hischier, Niederreiter a spol. Môžeme si myslieť o tom, čo chceme, ich správanie je však pochopiteľné. O nič im nejde, opory treba šetriť.

„Latvija, Latvija, Latvija.“ Hokejisti nastupujú na ľad, Riga aréna buráca.

Zápas sa začína.

Keď sa v štvrtej minúte traja Lotyši postupne hádžu do švajčiarskych striel, viete, že ide o veľa. Potom však Roberts Bukarts je z ničoho nič pred brankárom, ktorého meno nevyslovíte. Volá sa Joren van Pottelberghe.

Podstatné však je, že Lotyš míňa puk a chytá sa za hlavu.

„Sarauj, Sarauj,“ tradičné povzbudzovanie sa rozlieha halou. Takáto dobrá atmosféra tu zatiaľ nebola na žiadnom zápase. Do toho hrá legendárna skupina Queen a jej hit „Don't Stop Me Now“.

A Lotyši chcú byť naozaj nezastaviteľní, no Rodrigo Abols, najväčšia hviezda domácich, nepretlačí puk do bránky. O pár minút akoby ju Lotyši chceli zjesť, taký závar narobili pred švajčiarskym gólmanom.

A teraz zasa Helvéti. Zatvárajú Lotyšov ako na Alcatraze. Tí sa opäť hádžu do striel hlava-nehlava a prežívajú ťažké minúty v obrane. Arturs Šilovs drží čisté konto. V úvode naozaj chytá ako jeho slávny menovec Irbe.

Možno to nie najkvalitnejší hokej, ale stále veľké divadlo. Končí sa prvá tretina.

USA, Švédsko Čítajte viac Američania zdolali aj Švédov. Fíni prevalcovali Dánov a veria, že kanonáda im dodá sebavedomie

Hneď na úvod tej druhej letí zlá správa na Slovensko. Domáci otvárajú skóre. Plachta z hokejky Ralfsa Friebergsa končí za Pottelberghom.

Ale pozor, Švajčiari si nechávajú prekontrolovať situáciu…

Niekoľkominútová porada, rozhodca sa vracia na ľad a ukazuje na stredový kruh. Gól platí. Skúste trikrát hádať, čo vyhrávajú domáci Švajčiarom.

Opäť Queen. We Will Rock You!

A to pravé peklo sa začína, lebo Lotyši hrajú presilovku 5 na 3. Majú dve skvelé šance, ale nič z toho.

Vlastne niečo predsa len áno. Nedáš-dostaneš. Kevin Fiala to už asi niekde počul a vyrovnáva.

Sú chvíle, keď sa na hokeji poznámky neoplatí robiť, lebo sa toho deje viac ako dosť. Koľkože to ubehlo času? Dvadsať sekúnd? Abols z uhla jednou rukou pretláča puk do bránky a je 2:1.

„Sarauj, Sarauj!“ A Šilovs, lebo Švajčiarov práve obral o gól. Fantastický zápas v Riga aréne dvíha zo stoličiek.

Hoci švajčiarske hviezdy sedia na tribúne, je zrejmé, že líder B-skupiny sa s prehrou nechce zmieriť. Hráčom tečú nervy a opäť sa ide na trestnú lavicu. A hoci lotyšsky nerozumieme, vo vzduchu akoby ste počuli, že „už len 25 minút.“

Lotyši sú dnes pripravení na ľade zomrieť. Neexistuje súboj, do ktorého idú na pol plynu. V závere tretiny ustoja obrovský tlak Švajčiarska a poberú sa do kabín.

Riga je na nohách. Nemožné môže byť čoskoro skutočnosťou. Pred týždňom už domácim nikto neveril. Teraz ich delí 20 minút od postupu.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Nórsko Čítajte viac Cehlárik Švajčiarom písať nebude, dostanú vraj to, čo im patrí. Hrivík nechcel povedať, že play off si zaslúžia

Tak už len 19, Lotyši prežijú oslabenie a Šilovs klinickú smrť. Žŕdka za ním sa stále trasie. Z ľadu odnášajú Martinsa Dzierkalsa. Nuž hádajte čo…

Hádže sa do švajčiarskej strely.

Do konca zostáva 12 minut a 57 sekúnd. Pre Lotyšov to bude poriadne dlhá chvíľa. A poriadna šichta, lebo Švajčiari vyrovnávajú – 2:2.

Situácia je taká, že v tejto chvíli domáci postupujú, ale akonáhle dostanú ešte jeden gól, štvrťfinále vyhradené pre Slovákov.

Aby sa lotyšské srdcia dobre prekrvili, opäť sa trasie žŕdka. Tentoraz švajčiarska.

Ak sme ešte pred chvíľkou písali, že Lotyši idú na krv, tak teraz krvácajú. Chlapík vo švajčiarskom drese sa volá Andres Ambühl, MS si bez neho neviete predstaviť. Práve prestrelil Šilovsa.

Zdalo sa, že Lotyši sa v úvodných dvoch tretinách vydali až príliš a dochádza im dych. Lenže je tu aj akýsi Kaspars Daugavinš, kapitán Lotyšska a ten práve vyrovnáva. Neuveriteľné, čo sa deje v Rige.

Lotyšsko Čítajte viac Nádeje sa rozplynuli, Slováci na šampionáte končia. Pozrite si dvojice a program štvrťfinále

Tri minúty dokonca. Existuje hokejový boh? A je vôbec spravodlivý? Ak by to tak bolo, Lotyši by si to dnes zaslúžili. Bojujú ako levy.

Sedem sekúnd pred koncom majú Švajčiari obrovskú šancu. Infarkt na ceste. Nič lepšie si MS na záver skupinovej fázy nezaslúžia. Tlieska aj Kristaps Porziņģis, tunajšia basketbalová hviezda.

Je koniec. 3:3, Lotyši idú ďalej. Predlžuje sa, ale to málokoho zaujíma. Aspoň nie Slovákov, tí vedia, že tohtoročný šampionát sa pre nich končí.

Hotovo. Domáci udreli aj v predĺžení. Hrdina sa volá Rudolfs Balcers. Totálna eufória.

Videli sme nádherný zápas, krásne emócie. Všetko, čo hokej robí hokejom. So skvelou kulisou to pravý hokejový fanúšik nemohol Lotyšom nedopriať.

Zápas Slovensko - Nórsko v obrazoch Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Stanislav Škorvánek mal skvelý priemer...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ