Valach: Praktiky ako v Slovane nie sú ani na Sibíri. Syn je väzňom vo svojom tele

Michal Gavroň | 04.02.2023 06:34
V závere prestupového obdobia vymenil Slovan Bratislava za Spišskú Novú Ves. Nepriateľské pohľady za klub, v ktorom panuje rodinná atmosféra. Juraj Valach si k nedávnym 34. narodeninám daroval novú hokejovú motiváciu.

Pomáha mu zvládať najdôležitejší zápas v živote. Výchovu hendikepovaného syna Jerguša. „Nechcem byť skeptik a možno veľa ľudí ma za to bude nenávidieť, ale obrna nie je vyliečiteľná,“ povedal bývalý reprezentant v relácii TV Pravda – Fair Play.

Video

Reláciu si môžete vypočuť aj v podcastovej verzii

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pomoc pre Jerguša Valacha

Na pomoc pre ťažko zdravotne postihnutého Jerguša Valacha vzniklo občianske združenie UGI, na ktorého účet (IBAN: SK1583300000002601920936) môžete prispieť priamo alebo dvomi percentami z dane.

Viac informáci nájdete na webovej stránke www.ozugi.sk.

Pri nedeľňajšom debute (v zápase proti Banskej Bystrici 3:4 pp) ste si pripísali gól a asistenciu. Potešilo po viac ako mesačnej hernej prestávke?

Hokej je aj o šťastí. Výkonnosť stopercentne nezaručuje góly a asistencie. Skôr som sa tam motal a získal body. Potešilo, ale som skôr defenzívny bek a moje úlohy sú na opačnom konci ihriska.

Prijatie bolo milé a priateľské zo všetkých strán – od manažéra, cez kabínu až po fanúšikov. Negatívom je iba to, že som mal hektický týždeň a všetko som si len nahádzal do jednej tašky. Ani neviem, čo som si vzal a čo nechal v Bratislave. Je to celkom komické.

Začiatku sú náročné, hokejové sťahovanie ste už zažili…

Viackrát v Česku – do Slavie, Komety Brno, Chomutova. Mal som partnerku Simonku, tá mi pomáhala, ale teraz som na to sám. Snažil som sa popri presunoch vidieť aj deti – Amálku a Jerguška a do toho ešte aj tréningy a zápasy. Som dosť v strese, ale sťahovanie sú vždy starosti.

Mali ste aj iné ponuky ako zo Spišskej?

Okrem nej sa ozvali aj z nemeckého Krefeldu, EBEL ligy, Košíc a Popradu. Zahraničné ponuky som odmietol. Mal by som to ďaleko na dochádzanie do Banskej Bystrice, kde bývajú deti s mojimi rodičmi.

Keby sa niečo dialo, sadnem do auta a za dve hodiny som pri nich. Vážim si korektné jednanie zo strany Spišskej. Bolo to rýchle a priame, nebolo nad čím špekulovať a podali sme si ruky.

Veľa sa hovorilo o predčasnom konci v Slovane. Prekvapilo vás to?

Stratil som mesiac kariéry, za Slovan som v tom čase nehral. Nemal som žiadne informácie, prečo to tak je, nikto so mnou nekomunikoval, boli na mňa nepríjemní.

Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a s... Foto: instagram.com
Juraj Valach Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a s dcérou Amáliou a trofejou pre extraligového majstra, ktorý získal so Slovanom.

V 25 zápasoch ste získali osem bodov, rovnaké číslo ste mali aj v tabuľke plusových a mínusových bodov. Prečo ste vypadli zo zostavy?

To nie je otázka na mňa. Klubu sa darilo, boli sme na čele extraligy. Ak tréneri a vedenie už od augusta prejavovali nespokojnosť, vnímal som, že som v prostredí, kde nemám čo robiť. Bol zranený švédsky obranca Carl Ackered. Myslím si, že ak by bol zdravý, zbavia sa ma hneď.

Ale aby sa v roku 2023 vynášali veci zo šatne a preraďovali hráča do juniorky, to sa nerobí hádam ani na Sibíri v Rusku. Som rád, že sa to skončilo. Ďalej to rozpitvávať nebudem. V Spišskej sa opäť môžem nadýchnuť.

Zažili ste už podobné zaobchádzanie v minulosti?

V Chomutove som prišiel o dvanásť tisíc eur. Ekonomicky to bolo divné, klub šiel do konkurzu. Ale aby niekto nechcel hráča a ponižoval ho juniorkou, to nie. Neviem, kto z toho čo má. Veď keď niekto niekoho nechce, môžeme sa dohodnúť.

Chýbala vám priamosť od vedenie klubu?

Ani dcéra nemá rada orieškovú zmrzlinu, tak jej ju nebudem kupovať a vezmem jej čokoládovú. Keď v Slovane nechceli Valacha, je to v poriadku. Mali povedať: Juraj, nemáme o teba záujem.

Ak si nájdeš nový klub, my ti zaželáme veľa šťastia a dovidenia. K tomu všetkému mám mimo hokeja nervy na dranc, lebo mám doma chorého chlapca.

Je pre vás hokej únikovou cestou?

Nechcem vyplakávať a robiť zo seba chudáka. Je množstvo rodinných tragédií, chorých detí, ktoré umierajú. Avšak, povedali ste to úplne presne. Keď sa mi v lete 2016 stali tieto veci (priateľka Simona zomrela pri pôrode dvojčiat, pozn.), hokej veľmi pomohol.

Rebríček klubov hokejovej extraligy podľa tržieb Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MHk 32 Liptovský Mikuláš: 568 850 eur...

Vyvetral som si tam hlavu. Na ľade som vyhodil starosti a sústredil som sa na hru. Po tom všetkom som vyhral ocenenie pre najlepšieho obrancu v českej extralige. Vtedy ma hokej zachránil. Vrátil ma po psychickej stránke do normálnej hladiny a bol som schopný fungovať ďalej.

Živíte deti z hokejového platu?

Áno. Teraz, keď som sa vracal domov zo Slovana, bol som nervózny na deti aj rodičov. Odniesli si moju neistotu. Hokejista nemá zlú výplatu, ale rozprávkové to nie je. A čo sa týka potrieb postihnutého dieťaťa, na to je môj plat mizerný.

Bál som sa, či ma nebudú na Slovane sekírovať do konca sezóny. Ako si potom nájdem klub? Nebude to moja posledná sezóna? Nakoniec to dobre dopadlo.

Pomohla vám kabína zmieriť sa s neľahkým osudom?

Bola to terapia hokejom. Kabína je miesto, kde sú rôzne nemiestne či vulgárne vtipy. Častokrát prišli nechcene a potom si to hráči uvedomili, že to asi nebolo vhodné. Chalani mi chceli pomôcť. Nerýpali do mňa a nevypytovali sa ma zbytočnosti. Netrávil som čas sám, aj keď som tam nemal deti.

Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a... Foto: instagram.com
Juraj Valach Hokejista Juraj Valach so synom Jergušom a dcérou Amáliou.

Keď si plníte hokejové povinnosti, kto má deti v starostlivosti?

Moja mama býva u mňa a má ich v opatere. Otec pracuje a taktiež pomáha. Snažím sa dochádzať do Banskej Bystrice, keď sa dá.

Teraz zo Spišskej to mám kilometrovo bližšie ako z Bratislavy, ale záleží od dopravnej situácie na Donovaloch či Čertovici. Po konci sezóny v apríli či máji až do začiatku prípravy na nový ročník v auguste som otec na plný úväzok.

Preto Krefeld či EBEL liga neprichádzali do úvahy?

Finančne to tam bolo lepšie ako na Slovensku, ale eurá vám nevynahradia čas s deťmi. Peniaze by sa mi zišli, ale zvykol som si za 2,5 roka na Slovane vidieť deti raz-dvakrát do týždňa. V Nemecku by som možno bol aj tri mesiace vkuse, to by nebolo dobré.

Aké sú synove vyhliadky do budúcnosti?

Nechcem to veľmi rozoberať, ale jeho stav je podľa odborníkov 90-percentné postihnutie. Neje, nesedí, Jerguško je ležiaci pacient. Prijíma potravu sám, takže nepotrebuje sondu a sám aj dýcha. Vidí a emočne by mal byť v poriadku.

Trpí formou mozgovej obrny, pri ktorej sú postihnuté všetky pohybové aparáty – teda končatiny, rozhádzané pohyby, nedrží rovnováhu, nie je vzpriamený. Skrátka má pohybové veci totálne naprd… Zlé je, že nekomunikuje. Mnohým veciam rozumie.

Juraj Valach Čítajte viac Krásne gesto. Slovan s Košicami odložili rivalitu, pomôžu Valachovi

Ako ste na to prišli?

Keď sa hnevá a povieme mu, aby prestal, tak sa upokojí. Ak mu povieme, že chceme spraviť to a to, tak sa upokojí a spraví to. Je uväznený vo svojom tele, ktoré ho neposlúcha. Mám závesné zariadenie, na ktoré si ho pripnem a imitujeme chôdzu po byte.

Tragédia toho celého je v tom, že veľmi chce a teší sa, ale telo mu to nedovolí. Je fajn, že vníma a je snaživý. Na druhej strane je to mrzuté, lebo s tým neurobíte nič. Nechcem byť skeptik a možno ma veľa ľudí za to bude nenávidieť, ale obrna nie je vyliečiteľná.

Stav pacienta sa môže zlepšiť, rapídne či menej. Nikdy sa však z dezolátneho stavu nestanú zdravé deti schopné chôdze. Videl som veľa príbehov, ale žiadny takýto.

V takýchto situáciách je dôležité prijať pravdu takú, aká je. Ako dlho vám to trvalo?

Fázy boli rôzne. Keď sa Jerguško narodil, viackrát odchádzal. Museli ho oživovať. Dlho bol na dýchacom prístroji. Zo začiatku mal vyhliadky, že to jedného dňa neprežije. Vtedy prišiel za mnou mladý lekár a povedal, že si svoj život ubojoval.

Valach Čítajte viac Keď mi zomierala žena, zrútil som sa. Syn nebude chodiť ani hovoriť

Toľkokrát bol už takmer preč, ale vždy sa vrátil. Mal veľkú silu. Keby som sa vtedy opustil a bol traumatizovaný, nijako mu nepomôžem. Nikto nechce mať choré dieťa.

Všetci chcú zdravie, aby jeho manželka či partnerka boli v poriadku. Také veci sa dejú a stalo sa to aj mne a môjmu synovi. Musím to akceptovať.

Dá sa s tým aj vyrovnať?

Nie, lebo celý život to budete brať ako krivdu. Musím sa s tým naučiť žiť. Treba brať veci s nadhľadom a hľadať riešenie, aby to bolo krajšie.

To je váš hlavný cieľ?

Chcem Jerguškovi zabezpečiť čo najkrajší život formou zážitkov. Ísť na výlet, byť s rodinou. Snažil som sa v dražbe získať peniaze na kúpu špeciálneho vozíka, aby sme mohli chodiť s ním aj Amálkou do prírody.

Nedá sa všetko, ale cesty na zlepšenie sa nájdu. To je môj hlavný cieľ do budúcnosti, aby mal ťažký život čo najviac spríjemnený.

Načítavajú sa športové výsledky...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ