Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci z KHL na MS v hokeji 2024

Účasť slovenských hokejistov pôsobiacich v KHL na MS 2024 je témou, ktorá rozdeľuje spoločnosť na dva tábory. Jedni by chceli vidieť na šampionáte v Česku najsilnejší možný tím, ktorý by mal šancu zabojovať o medaily. Druhí sa obávajú, že by prítomnosť hráčov z KHL narušila atmosféru v kabíne.

19.03.2024 13:20
05. Dominik Hašek - Michal Krištof Foto: ,
Michal Krištof pôsobí v KHL v tíme HK Soči.
debata

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) rozhodol pred rokom (27. marca) o tom, že hráči z KHL nebudú nominovaní na svetový šampionát.

„Uplynulé týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii. Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na MS bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z nominácie na šampionát vynecháme,“ uvádza sa v stanovisku zväzu.

O tom, či dostanú hráči pôsobiaci v ruskej súťaži zelenú, alebo zväz potvrdí svoje vlaňajšie rozhodnutie, by mala padnúť definitíva v najbližších týždňoch.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„Myslím si, že táto téma dozreje a bude to apríl, kedy sa bude musieť urobiť nejaké rozhodnutie. Rozoberie sa to z viacerých hľadísk a momentálne sa k tomu nechceme vyjadrovať. Určite k tomu nejaké stanovisko príde v čase, keď ho bude treba urobiť,“ konštatuje šéf SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Lintner je proti, Valábik za

Svoj pohľad na vec poskytol v nedávnom rozhovore pre Športweb aj bývalý slovenský reprezentant a majster sveta z Göteborgu Richard Lintner.

"Je absolútne jasné, že hráči z KHL sa z viacerých dôvodov nemôžu zúčastniť MS v Česku. Názory sú dva, ale prax je iná. Viete si predstaviť, že by nastúpili na MS v Česku slovenskí hokejisti v situácii, keď žiadny iný národný tím hráčov z KHL neprivedie?

Rozbije to kabínu a dokonca by som sa bál aj o bezpečnosť hráčov. Je to nemožné. Preto to považujem za nezmyselnú tému a verím, že sa nebude otvárať," mieni Lintner.

Slafkovský MS Slovensko Čítajte viac Slováci z NHL a AHL na MS v hokeji 2024

Opačný názor má na situáciu bývalý reprezentant a spolukomentátor Boris Valábik. Podľa neho je potrebné oddeľovať osobný postoj od čisto profesionálneho.

„Ak by som bol prezident SZĽH, povolil by som hráčom z KHL štart na majstrovstvách sveta, pretože to oddeľujem od samotnej vojny a nemyslím si, že ich odchodom z KHL by sa niečo zmenilo. Viac tam vidím trest pre našich chalanov ako trest pre Rusko,“ konštatuje Valábik.

Zároveň predpokladá, že na MS do Česka chce prísť viac hráčov ako vlani, keď sa šampionát konal v Lotyšsku a Fínsku.

Ktorí Slováci hrajú v KHL?

V aktuálnej sezóne si oblieklo deväť Slovákov dres tímu pôsobiaceho v KHL.

Ide o útočníkov Adama Lišku (Čerepovec), Michala Krištofa (Soči), a Tomáša Jurča (Omsk). Z obrancov hrajú v Rusku Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavľ), Christián Jaroš (Čerepovec) a Mislav Rosandič (Togliatii). V KHL pôsobí aj dvojica slovenských brankárov Patrik Rybár (Spartak Moskva) a Adam Húska (Nižnij Novgorod).

SR šport hokej 18 turnaj HGC B Slovensko Švajčiarsko TNX Čítajte viac Prípravné zápasy pred MS v hokeji

Najviac bodov si pripísal Liška, ktorý je kapitánom Čerepovca. V 67 zápasoch základnej časti zaznamenal 36 bodov za 13 gólov a 23 asistencií.

Na druhom mieste za ním bol Čajkovský, ktorý nazbieral 34 bodov (9+25) v 61 zápasoch.

Cez hranicu 30 bodov sa dostal aj Krištof, ktorý strelil 9 gólov a pridal aj 23 asistencií.

Obaja brankári mali úspešnosť zákrokov nad 91% a pripísali si po jednom čistom konte.

Rybár, ktorý je aktuálne zranený, odchytal 33 zápasov, z ktorých jeho tím 19 vyhral. Húska nastúpil v 45 zápasoch, z toho bolo 20 víťazných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2024 #MS 2024