Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci z NHL a AHL na MS v hokeji 2024

Svetový šampionát v Česku štartuje o necelé dva mesiace a fanúšikovia pozorne sledujú aj situáciu v zámorských súťažiach. V nich pôsobí viacero slovenských hokejistov, ktorí by mohli posilniť reprezentáciu na blížiacich sa MS.

18.03.2024 11:14
Slafkovský MS Slovensko Foto:
Najväčšou posilou Slovákov zo zámoria na MS 2024 by mal byť útočník Juraj Slafkovský.
debata

Najväčšou hviezdou Slovenska zo zámoria, ak to okolnosti dovolia, by mal byť Juraj Slafkovský.

Onedlho 20-ročný útočník patrí medzi najproduktívnejších hráčov Montrealu, ale ani jeho výkony mužstvu zrejme nepomôžu k postupu do play off.

Canadiens strácajú 15 zápasov pred koncom základnej časti na priečky zaručujúce účasť v nadstavbovej časti 12 bodov, v tabuľke nadupanej Východnej konferencie im aktuálne patrí až 14. priečka.

Ak košickému rodákovi bude slúžiť zdravie a v zvyšnom zápasovom programe neutrpí zranenie, jeho účasti v Česku by nemalo nič brániť. Pred pár dňami to potvrdil aj on sám.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu počas zápasu... Foto: Profimedia
slafkovský Juraj Slafkovský v drese Montrealu počas zápasu proti Caroline.

„Šampionát sa bude konať blízko Slovenska a môže sa prísť pozrieť aj celá moja rodina, babky aj všetci. Bolo by to super a ak budem zdravý, tak som na sto percent tam,“ povedal Slafkovský v rozhovore pre ligový web.

Na šampionát by mohol pricestovať aj jeho kamarát a kolega z reprezentačných výberov Šimon Nemec. Jeho prípadná účasť je však o niečo komplikovanejšia, keďže New Jersey je stále v hre o play off.

Devils pred štartom poslednej pätiny základnej časti strácajú na ôsmu priečku, ktorá ako posledná zaručuje postup do vyraďovačky, štyri body.

V podobnej pozícii je aj Martin Fehérváry z Washingtonu. Capitals sú tesne pod čiarou elitnej osmičky a stále živia šancu na účasť v nadstavbovej čas­ti.

Tréner Craig Ramsay pri debate s Tomášom Tatarom a Jurajom Slafkovským. Čítajte viac Majster sveta: Nemec a Slafkovský chcú ísť na MS. Hráči z KHL by rozbili slovenskú kabínu, išlo by o bezpečnosť

Situáciu okolo 24-ročného obrancu však komplikujú početné zranenia, ktorými si prešiel v aktuálnom ročníku. Existuje možnosť, že Fehérváry pozvánku do národného tímu odmietne s tým, že si chce doliečiť boľačky po náročnej sezóne.

Záujem štartovať na MS vyjadril Erik Černák. Nekompromisný zadák oblieka v NHL dres Tampy Bay, ktorá aj v tejto sezóne patrí medzi top favoritov súťaže.

Lightning aktuálne okupujú v tabuľke Východnej konferencie šieste miesto a ak sa neudeje nič nečakané, v play off by nemali chýbať.

Náročnejšie s prienikom do vyraďovačky to budú mať hokejisti Seattlu, dres ktorých oblieka aj Tomáš Tatar.

Kapitán Slovákov na MS 2022 vo Fínsku neprežíva ideálnu sezónu, ale náladu by si mohol vylepšiť na šampionáte v Ostrave. Jeho skúsenosti by sa mužstvu určite zišli.

Premiéru v reprezentácii pod vedením Craiga Ramsayho by mohol zažiť Martin Pospíšil. Útočník Calgary sa presadil v prvom tíme Flames a patrí medzi stabilných členov základnej zostavy.

Martin Pospíšil v drese Calgary Foto: Profimedia
Martin Pospíšil, Calgary flames Martin Pospíšil v drese Calgary

Calgary je v tabuľke Západnej konferencie jedenáste, na účasť v play off aktuálne stráca osem bodov.

Medzi hráčov, ktorí pendlujú medzi prvým tímom a farmou, patria útočníci Pavol Regenda (Anaheim) a Miloš Kelemen (Arizona). Obaja patria medzi Ramsayho obľúbencov a pokiaľ ich farmárske tímy nebudú potrebovať v play off AHL, na šampionáte by nemali chýbať.

V podobnej pozícii sú aj obrancovia Patrik Koch so Samuelom Kňažkom, útočníci Adam Sýkora, Martin Chromiak či Jakub Demek.

Viacerí z nich sú členmi organizácii, ktoré sú už jednou nohou v play off AHL. Bude teda na debate medzi manažmentami klubov a vedením národného tímu, aby ašpiranti na reprezentačný dres mohli posilniť Ramsayho mužstvo už v príprave alebo až priamo na šampionáte.

Kanadský kouč Slovákov by mohol siahnuť aj po šikovných mladíkoch, ktorí pred časom pôsobili vo výbere do 20 rokov a aktuálne nastupujú v zámorských juniorských súťažiach.

Menovite ide o útočníkov Dalibora Dvorského, Filipa Mešára, Samuela Honzeka, Serváca Petrovského či brankárov Adama Gajana so Šimonom Latkóczym.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NHL #AHL #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024