Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: No a čo, že Česi šli ďalej ako Slováci. Aj tak ich budeme zdolávať. Komentátor, ktorý nás urazil? Asi žije pri západnej hranici, reaguje Valábik

Smútok slovenských hokejistov po vypadnutí z MS. Foto: Profimedia
Slovensko - Fínsko Smútok slovenských hokejistov po vypadnutí z MS.

Zaznievajú hlasy, že za neúspech môže do veľkej miery realizačný tím na čele s trénerom Fenešom, ktorý mal k dispozícii výnimočný ročník. Je kritika na jeho adresu oprávnená?

V prvom rade si nemyslím, že sme mali výrazne kvalitnejší tím ako po minulé roky. Najmä defenzíva nebola našou doménou. Na trénerovi bolo, aby dokázal ušiť ideálnu taktiku pre tím, ktorý má výrazne viac technických a tvorivých hráčov ako bojovníkov. Úplne inak sa hrá s ofenzívne a inak s defenzívne ladeným kádrom.

Z môjho pohľadu tím pod jeho vedením nedosiahol vôbec zlé výsledky. S výnimkou zápasu s USA sme nevybuchli proti žiadnemu favoritovi, ak berieme do úvahy aj minulé roky.

Canada World Junior Hockey Jiříček Dvorský Čítajte viac Demolácia, studená sprcha a navyše sme prišli o jediného praváka medzi obrancami. Česi hromžia po nečakanom debakli od Slovákov

Pamätám si, že aj zámorskí odborníci pred šampionátom pasovali Slovensko na piate až šieste miesto. Feneš si teda kritiku rozhodne nezaslúži. Nemyslím si, že existuje na Slovensku kvalitnejší tréner, ktorý by bol ochotný ísť na jeho miesto.

Po zaujímavej ceste turnajom kráčajú Česi. Po prehre 2:6 so Slovenskom v úvodnom zápase začala hokejová verejnosť u našich susedov kritizovať ich trénerský štáb. Po výhre vo štvrťfinále s Kanadou si zahrajú napokon o medaily. Prekvapilo vás to?

Klobúk dole pred nimi. V súboji s Kanadou boli veľkým outsiderom. Som si istý, že z mentálnej stránky ich práve prehra so Slovenskom nakopla k tomu, aby niektoré veci zmenili a výrazne im to pomohlo v ďalšej ceste turnajom.

Zatiaľ čo naši chlapci až príliš vystrelili sebavedomím nahor, Česi dostali tvrdú ranu na úvod a dokázali sa z nej poučiť. Aby ste zvládli takúto facku, potrebujete mať v kabíne silný charakter.

Čechom sa to podarilo. Dokázali sa zdvihnúť až natoľko, že vyradili z turnaja jedného z ašpirantov na zlato. Napriek tomu si myslím, že výhľadovo majú Slováci do najbližších rokov svetlejšiu budúcnosť.

V akom zmysle?

Šampionát ukázal, čo môžeme očakávať. Ako som spomínal, nemáme kvalitu na to, aby sme dokázali aj v najsilnejšom zložení na jednom turnaji trikrát poraziť favoritov, ale dokázali by sme trikrát poraziť Čechov? Z môjho pohľadu určite áno.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Hrať proti Čechom a Švédom? Nereálne, Slovensko je pre nich na vedľajšej koľaji, vraví najlepší brankár extraligy

Viacero chlapcov, predovšetkým z ofenzívy, sa v budúcich rokoch predstaví na MS mužov. Útok, ak berieme do úvahy túto generáciu, máme rozhodne kvalitnejší ako Česi. To sme si v minulosti nemohli častokrát povedať.

Mnohí chlapci z juniorskej reprezentácie sa určite presadia v kvalitných európskych ligách a tí najlepší majú otvorené dvere aj do NHL. Chcem tým len povedať, že hoci sa Česi dostali do semifinále, v ktorom zrejme prehrajú, nemusíme v porovnaní s nimi, z pohľadu budúcnosti, vešať hlavy.

Rivalitu medzi Čechmi a Slovákmi rozdúchal bývalý hokejista Milan Antoš, ktorý spolukomentuje prenosy v televízii ČT Sport. Zachytili ste jeho výrok: „V českých krajinách je obrovská radosť, pretože Slováci vypadli a my ideme ďalej“?

Pokiaľ ide o takúto rivalitu, je to v poriadku. My to môžeme využiť pri ďalšom vzájomnom zápase s Českom, či už na seniorskej úrovni alebo inej. Chlapcom by som tento citát vytlačil a zvýraznil ho, aby to každý v kabíne videl a pôsobilo to ako extra motivácia.

Všetci ľudia, ktorí vystupujú verejne, by si mali dávať pozor na to, čo a ako povedia. Rozumiem, že to mohlo nahnevať slovenských fanúšikov. Ja by som si niečo podobné nedovolil povedať počas komentovania. Nikdy som sa nesmial súperom a ani ich neznevažoval.

luka radivojevič Čítajte viac Najmladší patril medzi najlepších. Zo syna slávneho otca rastie budúci líder reprezentácie

Neviem, či autor tohto výroku bol niekedy v zahraničí, ale zrejme má málo skúseností so Slovákmi. Ja by som si niečo také nedovolil povedať už len preto, koľko mám kamarátov v Česku. Asi by som sa cítil blbo. Predpokladám, že pán žije niekde pri západnej hranici.

Spomenuli ste, že Česi sa do finále nedostanú. Sú Američania po vypadnutí Kanady najväčšími favoritmi na zlato?

S Čechmi to vidím podobne ako u nás. Kvalita jednoducho nepustí. Nemyslím si, že môžu vyhrať dva zápasy proti favoritom po sebe. Možné je síce všetko, ale vidím to ako málo pravdepodobné. Čo sa týka zlata, získajú ho buď Američania alebo Švédi.

Štvrťfinálový duel Slovensko - Fínsko Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bitka o semifinále neprebiehala v rukavičkách.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #Dalibor Dvorský #Filip Mešár #Maxim Štrbák #Adam Gajan #MS v hokeji do 20 rokov 2024