Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Ak by ste prišli aj s hráčmi z KHL, iné by sa o Slovákoch nepísalo. Už vidím ten titulok, vraví lotyšský novinár

Dôvod?

Vlani v lete ohlásil podpis kontraktu so Spartakom Moskva, a hoci tam napokon odmietol ísť, doteraz presne nevysvetlil, čo sa tam udialo.

V boxe a v šerme sa medzinárodné federácie rozhodli Rusko omilostiť. Viete si predstaviť, že by v dnešnej situácii prišla ruská hokejová reprezentácia na šampionát do Rigy?

Nie, to si radšej nepredstavujem. Ak by IIHF niečo také umožnila, že by sa Rusko a Bielorusko zúčastnili na MS, potom som presvedčený, že Lotyšsko by tento turnaj v Rige nikdy neusporiadalo. Tento postoj by zaujala tunajšia hokejová federácia i samotná lotyšská vláda. A ak by sa turnaj presunul inde, na stole by bola vážna otázka – bojkot podujatia!

01. Dominik Hašek Čítajte viac Je mi z toho na vracanie. Hašek sa obul do IIHF za odôvodnenie zákazu pre Rusov

Lotyšsko má aktuálne v KHL dvoch hráčov (Janisa Kalninsa, Nikolajsa Jelisejevsa). Ako sa na nich pozerá vaša spoločnosť? Existuje vôbec šanca, že sa ešte niekedy objavia v národnom drese?

Ich voľbu zarábať peniaze v politicky motivovanej hokejovej lige organizovanej režimom, ktorý pácha vojnu na Ukrajine, si tu všetci všimli a povedal by som, že väčšina ľudí ich vníma ako niekoho, kto svoje záujmy stavia nad akékoľvek morálne hodnoty.

Súčasné lotyšské zákony im zakazujú reprezentovať a pokiaľ tento zákon nezrušia alebo nezmenia, národná hokejová federácia im to ani nemôže dovoliť. Technicky teda existuje šanca, že zákon sa v budúcnosti zmení, keď sa skončí vojna – dúfajme, že zničením inváznej armády aj so samotným režimom – ale aj tak sa domnievam, že po ich prípadnom návrate by nastala obrovská búrka nevôle a my by sme ju nemohli ignorovať. Takže nemyslím si, že budú opäť niekedy reprezentovať Lotyšsko.

Vladislav Treťjak. Čítajte viac Legendárny Tretiak blúzni: Prečo sankcie? Čo máte proti nám? My sme sa žiadneho Ukrajinca nedotkli

Slovenský hokejový zväz dlho otáľal s tým, či napokon so sebou zoberie na MS aj hráčov z KHL. Čo si o tom myslíte?

Napokon sa správne rozhodol, inak by to bola premárnená šanca dať jasný signál, že ruská agresia nie je akceptovaná v žiadnom odvetví a na žiadnej úrovni. KHL je liga podporovaná kremeľskými peniazmi, ktorá funguje aj ako politická a propagandistická zbraň a účasť na jej aktivitách je pre mňa diskvalifikačným faktorom. Ťažko si viem predstaviť, že by takíto hráči reprezentovali demokratickú krajinu EÚ.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #Roland Elinš