Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý Göteborg priniesol na Slovensko druhý Silvester

Slovenská hokejová revolúcia. Najväčší zázrak v histórii majstrovstiev sveta. Aj takéto prívlastky dostala spanilá púť slovenských hokejistov za zlatými medailami na svetovom šampionáte v roku 2002 vo Švédsku.

02.01.2013 12:00
Slovensko, zlato, MS 2002 Foto:
Zlatí slovenskí chlapci z Göteborgu.
debata (1)

Keď Filcovi zverenci odchádzali na sever Európy, len zopár zarytých optimistov verilo v ich úspech. Keď sa vracali so zlatými medailami na krku, v Bratislave ich vítali desaťtisíce ľudí.

Národná hrdosť sa prejavuje rôznym spôsobom. Aj tak, že ľudia oslavujú spoločne veľký športový úspech. Faktom je, že za dvadsať rokov existencie samostatného Slovenska dokázali takto zaplniť námestia iba hokejisti. Strieborný Petrohrad 2000, zlatý Göteborg 2002, bronzové Helsinki 2003, ale aj semifinále na MS v Prahe 2004 či boj o medaily na olympijských hrách vo Vancouveri 2010 boli míľniky športového úspechu a zároveň oživovania národnej hrdosti. V pamätných chvíľach hokejom žilo celé Slovensko. Kapitán Miroslav Šatan po návrate z Göteborgu dokonca rečnil v parlamente. Politici mu tlieskali, škoda len, že ho veľmi nepočúvali.

„Keď sme videli dav, ktorý nás čakal na letisku a lemoval cestu do mesta, tak aj teraz, keď o tom rozprávam, cítim príjemné zimomriavky. Boli a stále sú to emocionálne veľmi silné zážitky,“ vravel aj po desiatich rokoch od zlatého Göteborgu Miroslav Šatan.

„Víťazstvo v Stanleyho pohári oslavuje jedno mesto, ale titul majstra sveta celá krajina,“ trefne vtedy poznamenal kanonier Peter Bondra. Sto sekúnd pred koncom finálového súboja s Ruskom práve rozvlnil sieť za brankárom Sokolovom. Po prihrávke Pálffyho prišiel ten gól ako blesk z jasného neba. A bol predzvesťou poriadnej hrmavice po záverečnej siréne.

„Bolo to najdlhších sto sekúnd v histórii tejto krajiny. Myslím si, že voľby by teraz u nás s prehľadom vyhrali hokejisti,“ tvrdil vtedajší prezident Rudolf Schuster, ktorý osobne sledoval finálový zápas v hale Scandinavium a po ňom nalieval v kabíne drienkovicu.

Spanila jazda hokejistov spred desiatich rokov je pekným príkladom toho, aká tenká čiara býva v športe medzi najväčším úspechom a totálnym prepadákom. Najhoršie a najlepšie umiestnenie Slovákov na vrcholnom podujatí delili v roku 2002 od seba len tri mesiace. Sklamanie a frustrácia z 13. miesta na olympijskom turnaji v Salt Lake City znásobili chuť a odhodlanie urobiť veľký výsledok na majstrovstvách sve­ta.

„Čo sa teraz deje na Slovensku? Ľudia zrejme oslavujú druhý Silvester? Pokúsime sa o to, aby ľudia zažili ešte druhý aj tretí,“ vyhlásil tréner Ján Filc po skvelom štvrťfinálovom triumfe nad Kanadou 4:3. Jeho želanie splnili hráči do bodky.

1 debata chyba