Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V zámorí žiari Slovák s netradičným rituálom. Pred najkrajším zážitkom v živote som musel odpovedať aj na zvláštne otázky

Hokejovo vyrastal v Martine a Nitre. Do širšieho povedomia sa dostal vďaka skvelým výkonom na MS do 18 rokov, kde slovenskí mladíci nestačili v boji o bronz na hviezdnu Kanadu. Talentovaný útočník Juraj Pekarčík nazbieral v 7 zápasoch tri góly a sedem asistencií. Jeho výborné výkony neušli pozornosti skautov z NHL. Z neznámeho chlapca sa razom stal žiadaný artikel.

23.11.2023 11:55
SR Hokej SZĽH NHL Draft Autogramiáda TNX Foto: ,
Juraj Pekarčík.
debata (4)

V drafte si ho v treťom kole vybrali St. Louis Blues. Rovnaký klub, ktorý draftoval aj Dalibora Dvorského.

Pred štartom sezóny sa zdalo, že by Pekarčík mohol pokračovať v Nitre, kde už vlani hrával extraligu, no napokon si vybral zámorie. A rozhodne to nebola chyba.

V juniorskej USHL má po 14 zápasoch na konte už 18 bodov (5+13), čím patrí medzi najproduktívnejších hráčov ligy.

Jeho progres je o to obdivuhodnejší, že neodišiel v mladom veku zo Slovenska na sever Európy, ako mnohí jeho rovesníci, ale rozhodol sa ostať doma.

Autogramiáda draftovaných Slovákov
Video

„V Nitre bolo vynikajúce prostredie. Cítil som sa tam naozaj výborne. Chcel som si ale vyskúšať zámorie a iný štýl hokeja. Zároveň som chcel skúsiť, aké je to žiť bez rodiny a priateľov. Viac sa osamostatniť,“ vraví Pekarčík v rozhovore pre Hokejportal.

Pôjde na MS juniorov?

Jedným z vrcholov leta bol pre rodáka z Oravy draft do NHL. „Bol to jeden z mojich najkrajších zážitkov v živote. Prial by som to zažiť každému mladému hokejistovi. Páčilo sa mi, ako to tam každý prežíval, vrátane hráčov a fanúšikov,“ spomína Pekarčík.

Hráči často absolvujú pred samotným draftom pohovory s klubmi, ktoré o nich majú najväčší záujem. V rámci nich sa snažia zistiť, akú majú povahu aj na základe toho, že sa ich pýtajú na rôzne situácie a sledujú, ako reagujú pod tlakom. Ani Pekarčík sa nevyhol zvláštnym otázkam.

„Od jedného klubu som dostal otázku, že ak by som sedem hodín cestoval na finálový zápas a počas toho, ako sa obliekam do výstroja, by mi oznámili, že niekto z mojich blízkych dostal infarkt, či by som nastúpil na ten zápas. Odpovedal som, že by som samozrejme nastúpil, pretože by si to ten dotyčný určite želal,“ vraví mladý Slovák.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

Aktuálne sa sústredí na výkony v klube, pričom do troch rokov by rád okúsil aj samotnú NHL. Podstatne bližším cieľom je však účasť na decembrových MS do 20 rokov. Vzhľadom na jeho výkony je jedným z adeptov na reprezentačnú nomináciu.

„Som v kontakte s realizačným tímom. Snažím sa robiť všetko pre to, aby som bol súčasťou tímu na MS juniorov a verím, že sa mi to aj podarí. Bol by to pre mňa ďalší splnený sen,“ konštatuje Pekarčík.

Aj s odstupom času si rád zaspomína na šampionát do 18 rokov, kde očaril mnohých expertov i zámorských skautov. „Bolo to niečo neskutočné. Najviac ma zarmútila prehra s Kanadou v boji o bronzové medaily. Veľmi rád spomínam na celý turnaj a najmä na výhru nad Fínskom,“ vraví 18-ročný útočník.

Vzormi sú legendy Nitry

Pekarčík sleduje na diaľku výkony svojho materského klubu. Nitra sa po slabom začiatku sezóny vzchopila a po príchode kvalitných legionárov sa zaradila medzi adeptov na priamy postup do play-off.

„Keď je to možné, sledujem každý zápas a ak mi to povinnosti neumožňujú, sledujem aspoň výsledky. Som v kontakte s viacerými chlapcami z Nitry, ale aj z iných tímov extraligy,“ uvádza slovenský talent, ktorý práve v Nitre nazrel do veľkého hokeja.

Dávid Skokan Čítajte viac Telo mi povedalo: Stačí! Poplakal som si. Keď Rusi naučili medveďa korčuľovať, ja vás naučím zručnosti

Mohol si zahrať s klubovými legendami ako Branislav Mezei či Ivan Švarný.

„Veľa som sa od nich naučil. Je až neuveriteľné, ako veľmi milujú tento šport. Boli pre mňa vzormi a bral som si z nich príklad. Obaja hrajú s rozumom a rozvahou. Pôsobenie s nimi mi dalo veľa do mojej kariéry,“ priznáva Pekarčík.

Do Nitry sa dostal na odporúčanie trénera Jána Jaška. Počas obdobia covidu mu dali šancu ešte ako deviatakovi. Už v tom čase však, vzhľadom na nesporný talent a fyzické parametre trénoval so staršími.

„Na ľade vyzeral veľmi dobre. Upútal postavou, šikovnými rukami a odvtedy bol u nás,“ vravel pre portál Tvnoviny generálny manažér Nitry Tomáš Chrenko.

Nezvyčajný rituál

Hráči zvyknú mať rôzne predzápasové rituály. Či už ide o jedlo, spôsob obliekania si výstroje alebo netradičné sústredenie sa na svoj výkon, každému vyhovuje čosi iné.

Kanonier Nitry Samuel Buček napríklad priznal, že pred zápasmi medituje.

hokej rozhodca Čítajte viac Škandál v českom hokeji. To máte na pamiatku, vy blbci! Šéf klubu hodil rozhodcom do šatne slepecké palice

Postaví sa na striedačku a s hokejkou v ruke si predstavuje situácie, ktoré sa môžu na ľade udiať. Výrazne pri tom pracuje s dýchaním.

Niečo podobné si osvojil aj Pekarčík.

"Pri rozcvičke praktizujem metódu Wima Hofa. Ide o dychové cvičenie. Človek 30 sekúnd dýcha, potom sa poslednýkrát nadýchne, minútu drží a potom vydýchne.

Toto opakujem trikrát. Lepšie sa mi potom koncentruje na zápas," hovorí Pekarčík, ktorý si obúva vždy ako prvú ľavú korčuľu.

Autogramiáda draftovaných hokejistov v Trenčíne Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Hokejoví fanúšikovia čakajú v dlhom rade na...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Pekarčík