Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pár kreténov robí z našej krajiny protektorát. Český poslanec z radikálnej SPD sa zastal Hudáčka

Kauza Júliusa Hudáčka, slovenského brankára, ktorý už zarezáva v nemeckom Frankfurte, dotlieva. V Česku, kde mal hokejový gólman dohodnuté angažmán v Kladne, vyvolala obrovský ohlas. Medzi športovcami, novinármi, ale vyjadrilo sa k nej aj zopár politikov.

14.01.2024 07:00
Július Hudáček Foto:
Július Hudáček vo februári 2021, keď hrával za Spartak Moskva v KHL.
debata (32)

Naposledy Jaroslav Foldyna, poslanec SPD a niekdajší podpredseda ČSSD…

SPD je české politické hnutie, založené v prvej polovici roku 2015 poslancami Tomiom Okamurom a Radimom Fialom, ktorí odišli po roztržke v poslaneckom klube z hnutia Úsvit priamej demokracie.

Hnutie samo seba označuje za vlastenecké, v programe presadzuje priamu demokraciu, obmedzenie imigrácie, odvolateľnosť politikov a vypísanie referenda o vystúpení z EÚ.

V zahraničí má SPD podporu napríklad predsedníčky francúzskeho Národného frontu, Marine Le Penovej.

Radikálny program, radikálne vyhlásenie k Hudáčkovi. Foldyna doslova uviedol, že kauza Júliusa Hudáčka ukazuje, ako sa Česko mení na protektorát.

„Pár kreténov robí z našej krajiny protektorát. Bohužiaľ sa tak stávame nesvojbytnou krajinou v očiach ostatných. Čo si tak asi myslia Nemci o Čechoch, keď tlieskajú Hudáčkovi?!“ pýtal sa na svojej sociálnej sieti.

Foldyna pritom narážal na fakt, že slovenského brankára pri víťaznej premiére nemecké publikum vytlieskalo. Písali sme o tom tu.

radosa, šatan Čítajte viac Majetok zarobil v Amerike, podporuje opačnú stranu. Radosa sa obul do Šatana, Hudáčka, neobišiel ani Fica

Hudáček sa upísal Kladnu na začiatku januára, ale po dvoch dňoch, kedy médiá, ale aj fanúšikovia Kladna vytvorili enormný tlak, sa dohodol na predčasnom ukončení zmluvy.

Za takýto angažmán si svoje vypočul aj legendárny majiteľ tímu Jaromír Jágr. Mnohí mu dokonca vyčítajú aj to, že znesvätil číslo 68, ktoré počas kariéry nosil na drese a odkazovalo na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968.

Hudáček sa po pár dňoch rozhodol napísať otvorený list, v ktorom naznačil, že je obeťou mediálnej šikany. Prinášame vám ho v plnom znení.

Otvorený list Júliusa Hudáčka

V súvislosti s udalosťami posledných dní a negatívnou mediálnou kampaňou, ktorá je proti mne vedená, chcem týmto stanoviskom uviesť veci na pravú mieru a vyvrátiť tie najhoršie lži a nezmysly.

Robím tak najmä kvôli svojej rodine a mojim deťom, ale aj s ohľadom na kohokoľvek iného, kto by sa mohol v podobnej situácii veľmi ľahko ocitnúť.

V prvom rade chcem jasne a dôrazne prehlásiť, že som a vždy som bol úplne jednoznačne proti vojne na Ukrajine. Rovnako tak chcem úplne jednoznačne zdôrazniť, že som nikdy, verbálne, ani žiadnym gestom ani ničím iným nevyjadril podporu ruskému režimu. To je holý fakt a snaha podsúvať mi čokoľvek iné, je účelová manipulácia.

Samozrejme, v niekoľkých rozhovoroch som sa vyjadroval k môjmu osobnému životu v Rusku, ktorý som tak ako hokejista (spolu so stovkami ďalších hokejistov z Česka, Slovenska, Fínska, Švédska, Kanady atď.) viedol. Bol to život kvalitný a normálny, ktorý sa odohrával primárne v klube a s vlastnou rodinou, ako to v živote hokejistu býva všade na svete.

Napriek tomu som sa, bohužiaľ, stal obeťou nenávistnej kampane, v ktorej si ľudia typu pána Koreisa či Radosy vybíjajú svoje frustrácie na mojej osobe a pod zástavou strážcov falošnej morálky ničia životy a kariéry normálnych hokejistov.

Keby išlo len o mňa, asi by som nad tým mávol rukou. Ja som svojím pôsobením dokázal, že hrať hokej viem, že sa vždy bijem za svoj tím, na ľade aj mimo neho odovzdávam to najlepšie, čo vo mne je a hlavne ctím zásady fair play. V športe aj v živote.

Bohužiaľ útoky na mňa prerástli z hokejového prostredia do celej spoločnosti a stali sa ukážkovým prípadom, ako je možné zničiť kariéru človeka a napríklad mu ukončiť pracovnú zmluvu, aj keď ju nijako neporušil. A to len kvôli domnelým názorom a evidentnému ohováraniu v médiách.

V mojich 35 rokoch si s tým už viem poradiť, ale čo by niečo podobné urobilo s kariérou 20-ročného hokejistu, je zrejmé. Doba, keď ľudia boli za svoje i len domnelé názory vyhadzovaní z práce, nie je tak vzdialená a ja sa do nej určite nechcem vracať.

V roku 1989 si naši rodičia vybojovali demokraciu, slobodu slova a tak isto slobodu cestovať a žiť a pracovať v krajine podľa svojho rozhodnutia. Ja rešpektujem názory ostatných a veľmi si prajem, aby sa s podobným rešpektom pristupovalo ku všetkým. Aj k tým, ktorí na hranie v KHL či akúkoľvek inú prácu v Rusku majú odlišný názor.

Osobne poznám mnoho ľudí, ktorí aj v momentálnej situácii pracujú v Rusku – doktori, učitelia, právnici či podnikatelia. Síce nie sú pod takým mediálnym lynčom ako my hokejisti, ale bol by som veľmi nerád, keby napríklad doktor, ktorý lieči pacientov v Rusku, bol vyhodený z práce keď sa po nejakej dobe vráti na Slovensko či kamkoľvek inam.

Pretože je to rovnaké, ako keby ste niekoho vyhodili len kvôli jeho rase, náboženskému presvedčeniu alebo sexuálnej orientácii, čo je v rozpore s Listinou základných práv a slobôd.

V mojom prípade je situácia o to absurdnejšia, pretože v roku 2022 som odišiel hrať do Kazachstanu, do tímu Barys Astana. Kazachstan je samostatným štátom, Astana jeho hlavným mestom. Samozrejme, klub hrá súťaž KHL aj proti množstvu ruských klubov.

Ide však o kazašský klub a môj život v Kazachstane. Ak je toto dôvod k verejnému lynčovaniu, potom si myslím, že svet nie je v poriadku.

Preto prosím novinárov, hokejových odborníkov, komentátorov a významné hokejové osobnosti, aby dôkladne zvážili, čo píšu a hovoria, pretože to má obrovský dopad.

Slovo mnohokrát raní viac ako fyzické násilie. Využite svoju verejnú silu na šírenie pozitívnych vecí a nie na šírenie nenávisti, lží a ohovárania.

Pôvodne som chcel nad celou touto podivnou mediálnou kauzou mávnuť rukou a nekaziť si čas podobnými toxickými fanatikmi, ako sú páni Koreis či Radosa. Ale po tom, čo prišla s plačom domov aj moja malá dcéra, som svoje rozhodnutie zmenil a rozhodol sa brániť. Ako týmto verejným prehlásením, tak aj právnou cestou.

Zlu, ohováraniu aj obyčajným lžiam a manipuláciám je nutné sa brániť. A ubezpečujem pána Radosu, že vysúdené peniaze venujem na dobročinné účely.

Hudáčkovi odpovedal aj český hokejista Jakub Koreis, ktorý na sociálnej sieti napísal, že ak je informácia o spomínanom zárobku pravdivá, slovenský brankár je ľudská hyena.

„Len aby bolo jasné – jedno amatérsky spísané prehlásenie od Hudáčka ma nezastraší a na akýkoľvek právny spor ohľadom mojej kritiky krokov Hudáčka som pripravený,“ odkázal Koreis Hudáčkovi po jeho vyhlásení.

Július Hudáček Čítajte viac Čo čaká Hudáčka v Nemecku? Nazývajú ho fašistom a kolaborantom. Vždy ste u polovice Slovákov za hlupáka, tvrdí Radivojevič. Vyjadril sa aj Fico

Český novinár z Mladej fronty Dnes dokonca Hudáčkovi zaslal sedem otázok, ktoré nadväzovali na hjeho vyhlásenie. Odpovedí sa však nedočkal. Tu je ich znenie.

  • 1. Aké ste dostali ohlasy na váš verejný list? Cítite skôr podporu verejnosti?
  • 2. V liste píšete, že ste nikdy – verbálne, ani gestom – nevyjadrili podporu ruskému režimu. Preto by som sa rád spýtal, vám nevadilo hrať v Čerepovci, kde mali na štadióne vyvesené veľké Z, symbol invázie na Ukrajinu, s nápisom „Za Rusko“? Nepovažujete to za gesto, že ste ochotný hrať na štadióne, ktorý verejne podporuje inváziu na Ukrajinu?
  • 3. Skutočne si nepripúšťate, že odísť hrať hokej do Ruska v dnešnej dobe znamená, že legitimizujete ruský režim, pretože dávate najavo, že vám príde v poriadku žiť/hrať v tej krajine a tvrdiť, že sa v Rusku pre vás športovcov nič nezmenilo?
  • 4. Uvedomujete si, že KHL je úzko napojená na Vladimíra Putina a jeho priateľov? Že kluby platia veľké ruské spoločnosti naviazané na Vladimíra Putina, že KHL funguje ako propagandistická súťaž a že ju hrajú armádne kluby naviazané na ruskú armádu, ktorá vraždí na Ukrajine?
  • 5. V liste argumentujete tým, že ste žili v Kazachstane, v Astane, že ste nežili v Rusku. Dovoľte mi citovať vás: „Prioritou je návrat do Ruska“. Nie je tým argument Kazachstanom invalidný? Chceli ste sa vrátiť do Ruska.
  • 6. Naozaj veríte, ako ste povedali, že „situácia v Rusku spojená s politickým bojom nemá so športovcami nič spoločné“? Vzhľadom na funkciu KHL ako propagandistickej súťaže a štadiónov s písmenami Z, nie je skôr pravda, že šport a politika sú v Rusku úzko previazané?
  • 7. V liste píšete, že „slovo mnohokrát raní viac ako fyzické násilie“. Myslíte si, že vzhľadom na tisíce mŕtvych na Ukrajine – vrátane civilistov, žien a detí – je rozumné písať, že slovo raní viac ako fyzické násilie? Premýšľali ste nad tým, že Ukrajinci vraždení Rusmi by s vami zrejme nesúhlasili?

Hudáček má však aj mnoho zástancov. Nielen v hokejovom prostredí. Napríklad bývalého českého olympijského víťaza na divokej vode Lukáša Pollerta. Ten si doslova do ľudí, ktorí kritizovali Hudáčkov angažmán v Kladne, poriadne rýpol.

„My patríme na Východ, Hudáček na Západ,“ napísal bývalý skvelý športovec pár minút po tom, ako sa médiami prehnala správa, že Hudáček sa napokon dohodol na kontrakte s nemeckým Frankfurtom v tamojšej súťaži DEL.

Jaromír Jágr Čítajte viac Nesúďte, aby ste neboli súdení. Jágr sa vyjadril k prípadu Hudáček. Slovenský brankár si medzitým našiel nový klub

Pred pár dňami sa k nemu vyjadril aj Peter Pellegrini, predseda NR SR a pravdepodobne budúci prezidentský kandidát. Ku kauze natočil krátke video so svojimi myšlienkami.

V jeho úvode ubezpečil, že odsudzuje akékoľvek násilie a vojnu, ako formu riešenia konfliktu vrátane toho na Ukrajine.

„Zomierajú pri ňom tisíce ľudských životov. O to viac ma mrzí, ak sa ničia ľudské životy absolútne nevinných ľudí, ktorí nemajú nič spoločné s týmto vojenským konfliktom. Príkladom je Július Hudáček,“ povedal Pellegrini.

Podpis brankárovej zmluvy s Kladnom a následné vyhnanie z Česka opísal slovami: „Bol vystavený bezprecedentným útokom a obviňovaniu z podpory ruskej agresie.“

Podľa šéfa parlamentu je neskutočné, v akej dobe žijeme. „Prestali sme hľadať mieru pre realitu. Nevážime si životy ľudí, a sme ich schopní nielen zbraňami a čo ma nesmierne mrzí, ale aj slovami bezprecedentne ničiť.“

Na vysvetlenie pre neho nepochopiteľnej situácie využil aj nedávne vyjadrenia bývalého skvelého obrancu Ľubomíra Višňovského k téme Slovákov pôsobiacich v KHL.

„Pozastavil sa nad tým, že Slováci hrajúci v ruskej lige sú obviňovaní z podpory vojny, ale pritom ruskí hokejisti hrajú bez obmedzení v najprestížnejšej lige sveta NHL,“ uviedol Pellegrini.

Politik tvrdí, že žijeme v pokryteckej dobe, keď v NHL môže hrať Rus, ale v KHL nemôže hrať Slovák. „A keď hrá, tak skončil. Dokonca sú ľudia, ktorí tvrdia, že by nemal mať možnosť ani len reprezentovať Slovensko. Je to neúprimné, je to pokrytecké," skonštatoval.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #SPD #Július Hudáček #Jaroslav Foldyna