Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsledok, z ktorého sa podlamujú kolená - mladé Česky vyradili Kanaďanky. Pomer striel je neuveriteľný

Toto je absolútna senzácia, s ktorou asi nikto nepočítal. České hokejistky na majstrovstvách sveta do 18 rokov v semifinále zaskočili Kanadu. Najväčšie favoritky turnaja porazili 4:2 a po prvýkrát v histórii postúpili do finále.

13.01.2024 20:18
Česko, hokej Foto:
Mladé Češky po senzačnom triumfe.
debata (3)

V stretnutí síce české juniorky prišli o dvojgólový náskok, ale rozhodujúci gól potom strelila Klaudia Slavíčková.

V základnej skupine síce české hráčky schytali od Kanady výprask 1:8, ale vo štvrťfinále potom dokázali prekvapiť Švédsko a po deviatich rokoch sa prebojovali medzi najlepšiu štvorku.

Na tejto pozícii však skončiť nechceli, čo ukazovali v semifinále už od prvej minúty.

Po úvodnom tlaku javorových listov si dobré šance vypracoval aj český národný tím. Prečíslenie ani rana Čabelovej sa ešte neujali, ale v 14. minúte kapitánka Adela Šapovalivová šikovne tečovala nahodenie Chladovej medzi betónmi brankárky.

V druhej časti predviedla Šapovalivová, s ôsmimi gólmi najlepšia strelkyňa turnaja, ďalšiu fantastickú akciu. Pri signalizovanej výhode sa natlačila pred bránku a vyzvala na skórovanie Čabelovú, ktorá sa tentoraz nemýlila.

Július Hudáček Čítajte viac Český novinár má na Hudáčka sedem otázok. Keď mu ich chcel položiť, odpoveď znela nie

Češky tak nečakane viedli 2:0.

Kanada dokázala znížiť v presilovej hre, najproduktívnejšia hráčka turnaja, obrankyňa Primeranová, z pravého kruhu prepálila inak skvele chytajúcu Šenkovú.

Ďalšie oslabenie zverenkyne Dušana Andrašovského zvládli, ale na začiatku tretej tretiny inkasovali vyrovnávací gól. Po zbytočnej strate za bránkou sa z medzikružia presadila Zablockiová.

České juniorky sa však nepoložili a o štyri minúty neskôr zasadili ďalší úder. Obrankyňa Klaudia Slavíčková sa dostala k odrazenému puku a vystrelila presne k vzdialenejšej ty­či.

Šenková potom predviedla niekoľko fantastických zákrokov, mnohokrát jej pomohla aj skvele blokujúca česká defenzíva. Reprezentantky prežili ďalšie oslabenie a v závere pri hre Kanady bez brankárky pridali ukľudňujúci gól.

Jakub Kovář Čítajte viac Praha na chvíľu zamrzla. Brankára Sparty skolila bomba z hokejky súpera, nehybne ležal na ľade

Česko tak zvíťazilo 4:2 napriek tomu, že na strely zvíťazil favorit jednoznačne 47:12.

Po záverečnej siréne už mohla vypuknúť neopísateľná česká eufória. Zo šestnástej účasti na majstrovstvách sveta junioriek si české hokejistky odvezú iba tretiu medailu.

Vôbec prvýkrát v histórii navyše postúpili do finále, v ktorom v nedeľu od 19.00 h vyzvú USA.

Americký výber dokázali české hráčky premiérovo poraziť v príprave pred šampionátom 4:3 po nájazdoch. Aj keby však Češkám finále nevyšlo, už tento úspech je senzačný.

Ešte pred niekoľkými rokmi boli totiž zámorské výbery svojou kvalitou na míle vzdialené, teraz sa s nimi české reprezentantky dokážu merať, a dokonca ich aj porážať.

MS hráčok do 18 rokov – semifinále:

Kanada – Česko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Góly: 29. Primeranová, 43. Zablocká – 24. a 60. Čabelová, 14. Šapovalivová, 47. Slavíčková

Priateľka Filipa Mešára Jocelyn Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovenský hokejista Filip Mešár si po návrate z...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hokej