Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teraz je Hudáček na západe a my na východe, rýpe do Čechov, ktorí vyštvali Slováka z Kladna, ich olympijský šampión Pollert

Lukáš Pollert je bývalý český olympijský víťaz (Barcelona 1992) v kategórii C1 na divokej vode, o štyri roky neskôr v Atlante prehral v tesnom súboji s Michalom Martikánom. Po kariére vyštudoval medicínu.

09.01.2024 15:34
Lukáš Pollert, Július Hudáček Foto:
Lukáš Pollert a Július Hudáček.
debata (105)

Ako lekár pracoval na internom oddelení, potom na urgentnom príjme Ústrednej vojenskej nemocnice. V súčasnosti pracuje vo Fakultnej nemocnici v Motole na klinike anesteziológie a resuscitácie.

S partnerkou Pavlou Škutinovou má šesť detí, troch synov a tri dcéry. A keď mu zostane trošku času, tweetuje a po „pollertovsky“ provokuje.

Kauza Júliusa Hudáčka, ktorý na začiatku roka podpísal zmluvu s extraligovým Kladnom, ale po obrovskom tlaku médií i samotnej spoločnosti sa s klubom dohodol na jej predčasnom ukončení, niekoľko dní mávala celým Českom.

Väčšina národa si nepriala, aby hráč, ktorý v minulosti hrával v KHL, dostal príležitosť v českom mužstve. A Pollert si nenechal ujsť príležitosť, aby si do nej rýpol.

„My patríme na Východ, Hudáček na Západ,“ napísal bývalý skvelý športovec pár minút po tom, ako sa médiami prehnala správa, že Hudáček sa napokon dohodol na kontrakte s nemeckým Frankfurtom v tamojšej súťaži DEL.

Jaromír Jágr Čítajte viac Nesúďte, aby ste neboli súdení. Jágr sa vyjadril k prípadu Hudáček. Slovenský brankár si medzitým našiel nový klub

A – pochopiteľne – pod jeho statusom sa spustila búrlivá diskusia.

U Pollerta je to však taká obyčaj. Často sa vyjadruje k celospoločenským témam, zdá sa, že rád provokuje a istá časť publika na sociálnej sieti X na to reaguje podráždene. Prejavilo sa to predovšetkým počas pandémie Covid-19 a začiatku vojny na Ukrajine.

Aj preto mu v júli 2021 bola Českým klubom skeptikov Sizyfos udelená anticena Bludný balvan, a to za „výroky, ktoré ovplyvňovali rozhodnutie mnohých ľudí v otázkach riešenia SARS-CoV-2 v Českej republike a zrejme prispeli k nadúmrtiam českých občanov v roku 2020“.

V minulosti- na začiatku pandémie – poskytol rozhovor aj pre Športweb. Prečítať si ho môžete TU.

V marci 2022 ho zasa Bezpečnostné centrum Európskej hodnoty zaradilo medzi „Tragédov týždňa“ za to, že na svojom twitterovom účte zdieľal článok z dezinformačného servera AC24.cz, týkajúci sa spoločnosti Pfizer a množstva nežiaducich účinkov jej vakcíny.

Ale späť k Hudáčkovi…

Olympijský šampión z Barcelony 1992 Lukáš... Foto: ISIFA
Lukáš Pollert Olympijský šampión z Barcelony 1992 Lukáš Pollert pracuje ako lekár.

Jeho rekordne krátky pobyt v klube z Kladna sa skončil skôr, ako sa poriadne začal. Slovenský brankár nenastúpil ani na jeden zápas.

Hudáček od začiatku sezóny túžil po návrate do ruskej KHL, no keďže ponuky neprichádzali, rozhodol sa pre angažmán v Česku a uzatvoril zmluvu s HC Rytíři Kladno, ktorý vlastní česká hokejová legenda Jaromír Jágr.

Nová posila sa však nepozdávala fanúšikom stredočeského klubu. Prekážalo im, že Hudáček sa upísal účastníkovi KHL Barysu Astana po ruskej invázii na Ukrajinu. Slovák sa navyše netajil tým, že do KHL by sa veľmi rád vrátil.

Po vlne kritiky a hrozbe bojkotu zo strany fanúšikov Jágrovi rytieri situáciu prehodnotili a s Hudáčkom ukončili zmluvu. Celý angažmán tak trval iba dva dni.

Slovák si však rýchlo našiel nové pôsobisku, sezónu by mal dochytať v najvyššej nemeckej súťaži za tím Löwen Frankfurt.

Slovenský gólman z aféry nevyšiel naprázdno, aspoň pokiaľ ide o peniaze. Podľa šéfa Dukly Trenčín Miloša Radosu, známeho kritika hráčov či politikov, ktorí sa nevyhranili voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, dostal Hudáček odstupné 15 000 eur.

Július Hudáček - zatiaľ čo na klubovej úrovni... Foto: Just Pictures / ddp USA / Profimedia
Hudáček hokej Július Hudáček - zatiaľ čo na klubovej úrovni často žiaril, v slovenskej reprezentácii sa poriadne nepresadil.

„A Hudáček to odstupné za dva dni pobytu 15 000 eur by mohol venovať deťom z Ukrajiny,“ uviedol Radosa na twitteri.

Na správu o peknom odstupnom reagoval aj český hokejový expert Jakub Koreis, ktorý Hudáčkov príchod do Kladna kritizoval od začiatku.

„Hudáček si údajne za 3 dni v Kladne mal zarobiť 15 000 eur. Ak je to pravda, tak ten človek je ľudská hyena,“ napísal na sociálnej sieti.

Zaujímavé je, že v diskusii pod príspevkom sa Hudáčka zastal známy kritik Ruska a hráčov v KHL Dominik Hašek. "Jakub, nie som expert na pracovné vzťahy z právnej stránky, ale…ak sa obe strany na niečom dohodli, treba to rešpektovať.

Nemôžeme si so zamestnancami vytierať r*ť iba preto, že nám na ňom niečo nesedí. Zákon je treba rešpektovať," napísal „zlatý kluk z Nagana“ Hašek.

Majiteľ rytierov Jaromír Jágr sa už k Hudáčkovi nechcel vyjadrovať s tým, že je to uzavretá kapitola.

„Poskytli sme oficiálne vyjadrenie a myslím, že nie je dôvod na ňom niečo meniť, je dostačujúce pre všetkých,“ povedal českým novinárom pred zápasom s Hradcom Králové.

Lukáš Pollert. Foto: Facebook Lukáša Pollerta
Lukáš Pollert Lukáš Pollert.

Pollert pochádza zo športovej a umeleckej rodiny Pollertovcov, jeho pradedom bol operný spevák Emil Pollert, strýko Jaroslav Pollert sa tiež venoval vodnému slalomu. Jeho sestrou je herečka Klára Pollertová-Trojanová.

Na majstrovstvách sveta získal v roku 1997 striebornú medailu. Z európskych šampionátov si priviezol dve striebra (C1 družstvá – 1996, 2000) a dva bronzy (C1 – 1998, 2000).

V roku 1993 vyhral celkové poradie Svetového pohára v kategórii C1. Na Letných olympijských hrách 1992 v Barcelone vybojoval zlatú medailu, v Atlante 1996 získal striebro.

Športovú kariéru ukončil v roku 2000, aby sa mohol venovať medicíne, ktorú vyštudoval. Vzbudil kontroverziu v spoločnosti okrem iného aj tým, keď obe svoje olympijské medaily predal za 150 000 Kč, ktoré potom venoval nadácii Drop In.

"Obe medaily pre mňa skutočne nemali žiadnu cenu. V tom čase som chcel upozorniť na to, že ľudia závislí od heroínu alebo iných omamných látok tiež potrebujú pomoc.

Až 90 percent financií v zdravotníctve smeruje na liečbu závislostí, ale len spoločensky tolerovaných – nadváhu, prejedanie sa, nadmerné pozeranie TV, fajčenie, alkohol.

Za spomínané peniaze sa nakúpili čisté injekčné ihly, aby si ich narkomani medzi sebou nemenili a potom sme ich nemuseli liečiť na hepatitídy a AIDS. Dnes by som si však financie nechal a s rodinou ich prejedol. Vtedy som ešte nemal deti," povedal v minulosti pre Športweb.

Priateľka Filipa Mešára Jocelyn Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovenský hokejista Filip Mešár si po návrate z...
105 debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Lukáš Pollert