Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď nemôže Mohamed k hore, pôjde hora k Mohamedovi. Rusi si našli arabský koč, na ktorom sa chcú doviezť na MS

Jedenásť Kanaďanov. Sedem Američanov. Jeden Rus. A aby sa nepovedalo - aj šiesti domáci hokejisti. Tak vyzerala zostava čínskeho hokejového tímu na domácich zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. Na naturalizovaní hráčov nie je nič zlé, hoci rýchlosť a objem, s akým to spravili Čínania, ohúrili.

24.04.2024 13:37
Iľja Čujkov Foto:
Útočník SAE s ruskými koreňmi Iľja Čujkov.
debata (4)

Zdá sa, že tým inšpirovali svojho suseda z Ruska. Ten kvôli rozpútanej vojne na Ukrajine môže zabudnúť na blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji. A tak sa obzerá po iných alternatívach, ako dostať svojich hráčov na vrcholné fórum…

Čínsky pas? Bez komentára!

Číňania si nechceli na domácich hrách ušiť z hanby kabát a byť fackovacím panákom ako napríklad Južná Kórea počas Hier 2018 v Pjongčangu.

V troch zápasoch základnej skupiny dali jeden gól a inkasovali štrnásť. V bitke o postup do štvrťfinále podľahli Fínom 2:5 a na turnaji obsadili poslednú dvanástu priečku. Predposledné bolo Slovensko…

Ani jedna z ázijských krajín nepatrila v čase domácej olympiády medzi hokejovú elitu. Kórejčanom v Pjongčangu nepomohli ani naturalizovaní šiesti Kanaďania a jeden Američan. Rovnako dopadol aj veľký západný sused, Čína.

Pravidlá nastavila jednoduché: ak máte pas a ste obyvateľmi krajiny, môžete ju reprezentovať pod piatimi kruhmi.

slafkovský, americkí hokejisti Čítajte viac Slafkovský vs. hviezdy NHL v Bratislave! Slovákov preverí kandidát na zlato, súpisku Američanov obdivuje aj Šatan

Devätnásti zahraniční hokejisti si tak poľahky obliekli dres s čínskym drakom za tichého súhlasu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a tiež Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Keď sa jedného z nich – Jaka Cheliosa – opýtali, ako to s naturalizáciou bolo, situáciu odmietol komentovať. Doplnil však, že mu zostal aj americký pas.

Výsledok?

Skóre 2:16, hanebné prehry s Kanadou, USA a tesná s Nemeckom znamenali posledné miesto v A-skupine. V play off o postup do osemfinále sa opäť stretli s javorovými listami. A tie po výhre 5:2 definitívne poslali čínskeho hokejového draka do histórie.

Bitka s Chorvátmi

Kórejčanov čaká v nedeľu štart ďalšej bitky o postup medzi elitu. Na šampionáte MS 1A divízie sa stretnú v boji o jedinú miestenku s Rumunskom, Japonskom, Talianskom, Slovinskom a Maďarskom.

O poschodie nižšie – v minulosti označované ako v C-divízií – sú Číňania. Aj ich čaká cez víkend štart MS 1B kategórie. Z poltucta Španielsko, Estónsko, Litva, Holandsko, Ukrajina a Čína postúpi jeden o level vyššie.

V Belehrade je v plnom prúde šampionát 2A-divízie. Práve ten zdvihol nejedno obočie medzi zahraničnými portálmi i expertmi.

slovensko, francúzsko Čítajte viac Hráči z KHL na MS? Francúzi to neriešia, len pre nás a Čechov je to téma, odkazuje Slovák

Dôvodom nie je úspešný štart Srbov, ktorí majú po dvoch zápasoch plný počet bodov rovnako ako favorizovaní Chorváti. Ani to, že Izrael, Island a Austrália zaostávajú a čakajú na prvé body. Zaujala jazda outsidera zo Spojených arabských emirátov.

SAE zdolali Izrael 10:6 a Island 7:2. Po dvoch stretnutiach majú na konte plný počet šiestich bodov. So sedemnástimi strelenými gólmi disponujú najlepšou ofenzívou. Tá dnes dostane zabrať, nakoľko ju od 16.00 čaká súboj s taktiež bezchybnými Chorvátmi.

Rusi medzi elitou?

Bude to špecifický duel pre Luku Vukoju. Odchovanec Medveščaku Záhreb a rodák z chorvátskej metropoly napĺňa pravidlá IIHF.

V nich stojí, že ak hráč má pas a hrá alebo hral v danej krajine, môže ju reprezentovať na medzinárodnom fóre. Vukoja odohral za Abu Dhabi Storms päť sezón, v tejto sa vrátil do rodnej krajiny.

„Bola to zaujímavá skúsenosť a dostal som možnosť reprezentovať Spojené arabské emiráty na majstrovstvách sveta. Nezaváhal som,“ povedal Vukoja, ktorý ich absolvoval dvakrát aj v drese Chorvátska.

Sergej Bobrovskij Čítajte viac Americký komentátor kričal od úžasu, Česi spomínali Hašeka. Ruská hviezda čarovala a posielala fanúšikom bozky

V kádri SAE sú aj Švajčiar Timothy Ramseyer, Maročan Talal Bensammoud, Lotyš Nils Remesš či Bielorus Dmitrij Šapovalov. Najväčšiu zložku naturalizovaných hráčov – v tíme Spojených arabských emirátov počas šampionátu v Belehrade je takých až dvanásť hráčov z devätnástich – tvoria Rusi.

Dovedna ich je sedem – oporou tímu je brankár Maxim Raščupkin, obrany zasa Sergej Kuznecov a o ofenzívu sa starajú najmä Iľja Čujkov, Arťjom Klavdijev, Dmitrij Lichačov či Ajrat Badegjev.

Cieľ je jasný postup, podobne ako v minulých sezónach. Počas nich trikrát po sebe postúpili vyššie. Ak sa im to podarí aj po štvrtý raz, zopár Rusov naplní vo vzťahu k „áčkovým MS v hokeji“ staré moslimské príslovie.

„Keď nemôže Mohamed k hore, príde hora k Mohamedovi.“

Ostravar aréna: domov Slovákov počas MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Minimálne dvanásť dní bude ich prechodným...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2024 v hokeji