Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

Slafkovský strelil na olympiáde v Pekingu 7... Foto: Li Ran / Xinhua News / Profimedia
28 Slafko Slafkovský strelil na olympiáde v Pekingu 7 gólov, direktoriát turnaja ho vybral medzi najlepších troch útočníkov turnaja.

Vravte.

Povedal mi, že ho povolali do reprezentácie do 18 rokov a chcel by tam ísť. Ja som zareagoval, že pokojne môže, ale musí odohrať výborný zápas. Hrali sme v Oulu. Prehrávali sme 0:2 po prvej tretine a Juraj hral strašne.

Prehodil som s ním zopár slov na striedačke. Priznávam, že som použil aj nadávky. Kričal som na neho, že je úbožiak a ak chce ísť hrať za reprezentáciu, musí si to oddrieť, inak mu jeho výlet zruším.

V druhej tretine dal dva krásne góly a hoci sme prehrali 4:5, bol som s jeho výkonom spokojný a uvoľnil som ho na pár dní.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Aký bol povahovo?

Veľmi zábavný. Neustále sa usmieval a žartoval. V kolektíve bol nesmierne obľúbený. Všetci ho mali radi. Tvrdo na sebe pracoval. Každé ráno sme sa venovali korčuľovaniu a individuálnemu zlepšovaniu jeho práce s hokejkou.

Občas na mňa v zápase pôsobil, že si prišiel len tak zahrať s partičkou kamarátov. Snažil som sa mu vysvetliť, že potrebujeme bodovať.

Príliš sa s tým spočiatku netrápil, ale neskôr sa do toho dostal. Mal neobyčajný talent a často na ľade dominoval neuveriteľným spôsobom.

Kedy ste si povedali, že už dozrel čas, aby nastúpil medzi mužmi?

Tréneri z áčka mu nechceli dať dostatočný priestor, pretože nebol pripravený dodržiavať komplikovaný systém. Videli to, čo nedokáže a nezamerali sa na to, čoho je na ľade schopný. Fyzicky bol pripravený, keď mal 16 až 17 rokov.

Nela Lopušanová. Čítajte viac Má to ťažké. Po sezóne vymení Lopušanová hokej za iný šport. Ísť za sestrou do USA? Z finančnej stránky to nie je možné

Ak by hral napríklad vo Švédsku, asi by mu dali viac priestoru medzi mužmi o niečo skôr. Na olympiáde všetkým ukázal, čo v ňom je. Netrápil sa systémom.

Tréner Ramsay mu zrejme povedal: „Hej, Juraj, ničím sa netráp. Máš vo formácii skúsených borcov, neboj sa urobiť chyby. Jednoducho hraj svoj hokej.“ Presne to isté urobil aj neskôr na MS, kde znova zažiaril.

Zmenil sa výrazne po troch rokoch vo Fínsku?

Jeho vývoj bol extrémny. Bolo to jednoznačne vidieť, keď hral s áčkom TPS vo finále play off vo svojej poslednej sezóne vo Fínsku. Ukázal, že ak chce, dokáže sa naučiť aj komplikovaný systém. Pre jeho ďalší rast to bolo obrovské pozitívum.

Ak chcete v kariére vyhrávať tituly, bez toho, aby ste zvládli systém, to jednoducho nejde. Ukázal, že vie hrať aj defenzívny štýl. Mal všetky predpoklady na to, aby sa v budúcnosti stal superhviezdou v NHL.

Juraj Slafkovský hrá svoj doposiaľ najlepší hokej. Foto: IG Montreal Canadiens
428391293 770580751768927 1639203715126106545 n Juraj Slafkovský hrá svoj doposiaľ najlepší hokej.

Prvý rok po odchode z Fínska sa v Montreale trápil. V polovici sezóny sa zranil. Čím vás najviac prekvapil?

Je to najnáročnejšia a najlepšia liga sveta. Pre mladého hráča nie je jednoduché do nej naskočiť. Najmä, ak ste jednotka draftu a vyberie si vás Montreal.

Musíte byť naozaj výnimočný, aby ste to zvládli. Hneď prvý rok dokázali zažiariť generačné talenty ako Crosby, Bedard, McDavid či MacKinnon. Nie je to jednoduché.

Dá sa, aj na základe jeho aktuálnej formy konštatovať, že si na NHL už zvykol?

Vždy to chce nejaký čas. Talentovaní chlapci sa však učia veľmi rýchlo. Na konte má 40 bodov, čo je na jeho vek výborné číslo.

Videl som ho v niektorých zápasoch. Výkonnostne rastie. Hrá s omnoho väčším zápalom. Uvedomil si, čo je potrebné, aby v NHL uspel. Navyše sa dokázal vyrovnať s obrovským tlakom. Klobúk dole pred ním.

SR Košice šport hokej TEL 45. kolo Michalovce KEX Čítajte viac V Rusku som zažil extrémy, najviac ma ohúril hotel v Kazani. Zahrať si s Pálffym? Vysoká škola hokeja

Viacerí ho štýlom hry prirovnávajú k Jaromírovi Jágrovi, ktorý sám priznal, že mu Slafkovský pripomína samého seba. Je to až príliš odvážne?

Zatiaľ by som ho nechal byť samým sebou. Až keď dosiahne nejaké úspechy a začne zbierať trofeje, môžeme ho prirovnať k legendárnym hráčom. Ja by som to zatiaľ nerobil. Je výborný hokejista a to musí teraz stačiť.

V sobotu oslávi Slafkovský 20 rokov. Čo by ste mu odkázali?

Aby naďalej tvrdo pracoval na detailoch, ktoré ho posúvajú k cieľu. Dôležité je, aby sa každý deň zlepšoval a na nič iné sa nesústredil. Buď sám sebou. Ty najlepšie vieš, čo je v tebe.

Z chlapca je mladý muž. Pikošky o J. Slafkovskom Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Koncom týždňa ho čaká životný prestup. Z...

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Jani Kiviharju