Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

Pre Juraja Slafkovského sa v sobotu končí jedna životná etapa. Talentovaný Slovák dovŕši 20 rokov, čo znamená, že už nebude viac tínedžerom. Ako 19-ročný ešte stihol prekonať rekord Montrealu, keď si v noci z utorka na stredu pri víťazstve 2:1 nad Coloradom pripísal vďaka asistencii 40. bod v sezóne.

28.03.2024 05:37
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský.
debata (45)

Doteraz bol v tomto smere najúspešnejším juniorom Canadiens Mario Tremblay, ktorý v sezóne 1974/75 nazbieral ako nováčik 39 bodov.

So slávnym klubom zažil neskôr úspešnú éru, keď získal celkovo päť Stanleyho pohárov. Bude Slafkovský kráčať v jeho šľapajach?

Fínsky tréner Jani Kiviharju (49), ktorý mladého Košičana viedol v TPS Turku, spomína na jeho začiatky na severe Európy. Už ako 15-ročný ho upútal svojou postavou.

05. Dalibor Dvorský Čítajte viac Slovenský talent žiari v Kanade, výkonmi sa pýta na MS v Česku. Zahrá si so Slafkovským?

„Juraja som videl prvýkrát v júli 2019. Keďže bolo leto, mal na sebe šortky. Keď som zbadal jeho obrovské stehná, pomyslel som si: preboha, je obrovský a to má len 15 rokov,“ vraví Kiviharju.

Čo si ešte z prvého stretnutia s Jurajom pamätáte?

Bol tam aj jeho otec, ktorý je tiež statný chlap. Pri pohľade na Juraja som si však pomyslel, čím len toho chlapca kŕmia, že je taký mohutný. Zišlo sa mu to hneď v prvom zápase, ktorý sme odohrali v príprave proti Jokeritu Helsinki.

Juraj Slafkovský pred odchodom do Kanady: Som pripravený ukázať, čo je vo mne
Video

Schytal od starších súperov tvrdé údery?

Púšťali sa do neho z každej strany. V jednom kuse ho zrážali. On sa vždy oklepal a postavil sa na nohy. Vtedy som si uvedomil, že nie je typický mladík so slovanskými koreňmi, ktorý sa bojí otĺkania. Vnímal som ho ako hokejistu, ktorý sa na ľade dokáže o seba postarať.

Nepodobal sa na žiadneho 15-ročného chlapca, ktorého ste dovtedy trénovali?

Presne tak. Môžete byť vysoký, ale svalová hmota, ktorou v tom veku disponoval, bola ohromujúca. Nič podobné som pred tým nevidel. Už vtedy bol z fyzickej stránky pripravený na mužský hokej. Hrával s o dva roky staršími chlapcami a zbieral veľa bodov. Zároveň som si však uvedomil jednu zásadnú vec.

Najlepšie zarábajúci Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...

Akú?

Tento chlapec nie je stvorený na to, aby hral taktický hokej, ktorým sa fínska najvyššia súťaž vyznačuje. Nebude vynikať v tom, že do bodky splní pokyny trénerov. Potrebuje voľnosť a slobodu.

Vedel som, že mu fínsky štýl nebude veľmi sedieť. Prepracovaný systém by ho zabil. Jednoducho povedané, treba ho nechať hrať hokej a nezaťažovať ho poučkami. To mi bolo hneď jasné.

V Turku to nemal jednoduché. Prvé dva roky striedal viaceré mládežnícke kategórie. Až v tretej sezóne sa udržal v tíme do 20 rokov a neskôr medzi mužmi. Zlom nastal po vydarenej olympiáde?

Juraj sa skvele chopil príležitosti v národnom tíme, kde dokonale zažiaril. Tréner Craig Ramsay mu doprial voľnosť, o ktorej hovorím. Aj preto sa stal najlepším strelcom olympijského turnaja. Keď sa vrátil späť do Turku, bolo jasné, že ho už nemôžu poslať do tímu U20.

VIDEO: Všetky góly Juraja Slafkovského na OH v Pekingu

Stále však bolo zrejmé, že by mu viac pasovala najvyššia švajčiarska alebo švédska liga, ktoré nie sú také zviazané systémom. Fínsko mu však v jeho vývoji dalo veľa a aj vďaka trom rokom, ktoré tu strávil, sa z neho stal Juraj, akého poznáme.

Čím vás okrem fyzického fondu zaujal?

Mal skvelú streľbu. Čo sa týka korčuľovania, v jeho prípade to bolo viac o výbušnosti, než o peknom štýle. Nebol ale zlý korčuliar. Musel si stanoviť jasné ciele a každý deň tvrdo pracoval, aby sa zdokonalil. Spomínam si na jednu zábavnú príhodu s ním.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Jani Kiviharju