Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Hviezdy NHL sa vracajú domov. Čiliak so šancou na titul už pred sezónou

Koniec kariéry hokejového útočníka Martina Erata bol v závere mája prakticky hotovou vecou.

22.07.2019 15:37
Martin Erat Foto: ,
Kapitán olympijského výberu Česka 2018 Martin Erat.
debata

Informoval o ňom český denník Sport a aj ďalšie indície nasvedčovali tomu, že rodák z Třebíča už nebude súčasťou profesionálneho športu. Všestranný krídelník, ktorý strávil väčšinu svojej kariéry v zámorskej NHL, však v pondelok prekvapil hokejovú verejnosť a rád by naďalej pokračoval v drese Komety Brno. Píše o tom web tohto českého tímu.

„Moje rozhodnutie závisí od toho, ako na tom budem zdravotne. Ak operácia dopadne dobre, budem pokračovať v Komete. Spolupráca s Tomášom Plekancom ma láka a v klube sú taktiež mladí chlapci, ktorí sú pre mňa ďalšou motiváciou, aby som naďalej hrával a odovzdával im skúsenosti,“ vyjadril sa 37-ročný útočník, ktorý získal v uplynulých troch sezónach dva majstrovské tituly s brnianskym tímom a v minulosti dosiahol aj viacero úspechov na medzinárodnej scé­ne.

Erat odohral v zámorskej profilige viac ako deväť stoviek zápasov v súčte základnej časti a play off. Najdlhšie obdobie strávil v Nashville Predators, následne hrával aj za Washington Capitals a Arizonu Coyotes. Jeden ročník absolvoval v KHL v drese Avangardu Omsk, v Česku nastupoval za Zlín a Brno.

V drese národného tímu sa predstavil na štyroch svetových šampionátoch a štyroch olympijských turnajoch, pričom v Pjongčangu 2018 bol kapitánom mužstva. Z MS má v zbierke striebro a bronz, pod piatimi kruhmi získal jednu bronzovú medailu a zo zlata sa tešil na juniorskom šampionáte.

Martin Erat (91) z Českej republiky v súboji s... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Martin Erat Martin Erat (91) z Českej republiky v súboji s dvoma kanadskými hráčmi v zápase o bronz na OH 2018.

V kádri Komety na sezónu 2019/2020 momentálne figurujú štyria slovenskí hokejisti. Až na krátku anabázu v bratislavskom Slovane je dlhodobo súčasťou tímu reprezentačný brankár Marek Čiliak.

Rovnako stálicou klubu je obranca Tomáš Malec, ku ktorému sa v minulej sezóne pridal Ivan Baranka. V útoku sa nachádza mladý útočník Silvester Kusko, ktorý je rodák z Vranova nad Topľou, no hokejovo vyrastal práve v Brne.

Plekanec opúšťa Jágra

Hokejový útočník Tomáš Plekanec bude v extralige obliekať dres Brna. Tridsaťšesťročný hráč, ktorý v minulej sezóne výrazne pomohol materskému Kladnu k postupu do najvyššej súťaže, podpísal s Kometou ročnú zmluvu. Klub o tom informoval na oficiálnom webe.

„V prvom rade rozhodol záujem Brna. V minuloročnej sezóne som tu strávil mesiac, vedel som teda, do čoho idem, ako organizácia funguje, aká je kabína,“ uviedol Plekanec, ktorý za Brno po svojom minuloročnom návrate z NHL odohral 16 stretnutia.

Na záver ročníka sa vrátil späť do Kladna a pomohol Rytierom k návratu medzi elitu. Teraz ale dal prednosť brnenskej ponuke. „V Komete je veľká šanca hrať o titul, zároveň je tu niekoľko mladých hráčov, ktorí sú kvalitní, rád ich budem sledovať a rád by som im pomohol počas sezóny v ich hokejovom raste,“ uviedol Plekanec.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Podepsáno. Příští sezónu budu hrát v Kometě Brno. Nabídky z KHL a Švýcarska mě potěšily, ale chci pokračovat v extralize. Zůstat doma v Česku. Navíc v týmu s velkými ambicemi na titul a super fanoušky. Zápasy s Rytíři, se kterými se nám podařilo splnit cíl a vrátit Kladno kam patří, pro mě budou ale speciální. Jardovi a kladenským fanouškům děkuji za skvělé momenty a zážitky v baráži, které budu řadit ve své kariéře hodně vysoko! Kladnu přeju hodně štěstí a aby se pevně usadilo v extralize. Teď chci bojovat o titul s Kometou a těším se na svoji roli v tomto ambiciózním týmu, který mě loni skvěle přijal. #nextmission #kometa #brno #plekysmile #telh I’m happy to announce that as of next season, I’ll be playing for the Kometa Brno. With championships in 2017 and 2018, @kometabrno is a great team with big ambitions and having some top talented players supported by one of the best fans in the Czech Extraliga. I really enjoyed last season’s run with @rytirikladno and I’m grateful to the team, @jj68jaromirjagr, and the fans for all the great memories and accomplishments. I wish them all the best of luck in this coming season. I will miss Kladno, but it’s time to write the next chapter now – competing for the championship with @hckometa.

Príspevok, ktorý zdieľa Tomáš Plekanec (@tomasplekanecofficial),

Príchod hráča, ktorý má na svojom konte vyše tisíc zápasov v NHL, uvítal aj majiteľ Komety Libor Zábranský. „Vedel, do čoho ide, už tu bol s nami v uplynulej sezóne. Je to kvalitný center a vďaka jeho obrovským skúsenostiam a bohatej kariére nás posúva ako tím zase o kus vyššie,“ uviedol Zábranský, ktorý po minulom ročníku opustil striedačku a tím už nepovedie ako hlavný kouč.

Skutočnosť, že si extraligu v brnenskom drese v minulom ročníku vyskúšal, považuje za veľké plus. „Hovoril som to tak už vlani. Chcel som hrať v extralige, aby som si po dlhšej dobe súťaž vyskúšal. Moja prvá myšlienka bola pomôcť Kladnu vrátiť sa do extraligy a zároveň zostať v extralige, pretože som vedel, že túto súťaž chcem hrať ďalšiu sezónu, či už to bude v Kladne alebo kdekoľvek inde,“ povedal Plekanec.

Teraz ho navyše budú čakať aj prestížne zápasy proti materskému klubu. „V Kladne som vyrástol, je to môj domov. Bude zaujímavé hrať prvý zápas v Kladne a prísť tam ako súper. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie. Cieľ dostať Kladno späť do extraligy sme s chalanmi splnili. Teraz som si dal ďalší cieľ zahrať si v jednom z najlepších klubov u nás,“ dodal Plekanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Čiliak #Kometa Brno #Tomáš Plekanec #Martin Erat