Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dodal mu ťah so Slafkovským sebavedomie? GM Montrealu znova ohúril NHL, v Canadiens buduje dynastiu

Niektorí priaznivci žartujú, že má zo všetkých členov Montrealu Canadiens najlepšiu formu. A to aj napriek tomu, že jeho výstrojom je oblek a herným náčiním pero a laptop.

05.02.2024 21:09
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský s geerálnym manažérom Montrealu Kentom Hughesom.
debata

Kent Hughes sa do hokeja zamiloval už ako chlapec. Ako krídelník s ľavým držaním hokejky sa objavil v univerzitných súťažiach, ale veľkú dieru spravil v hokeji až ako člen realizačného tímu.

Keď ho v sezóne 2021/22 vytiahol Montreal z pozície mládežníckeho trénera v Bostone a posadil ho rovno do najhorúcejšieho kresla generálneho manažéra, mnohí sa čudovali.

Päťdesiatsedemročný nevysoký (175 centimetrov) a holohlavý chlapík nespokojným a náruživým priaznivcom Canadiens ihneď odkázal:

„Som na životnú výzvu pripravený. Nebude to jednoduché, ale verím, že Montreal vrátime späť na vyššie priečky.“

Koniec časov veľkých meščov

Platové stropy v NHL začali pred takmer 20 rokmi. Už od prvej sezóny v 2005/06 spôsobili, že sa na najvyšších priečkach objavujú mužstvá, ktoré tam dlhé roky chýbali alebo sa na vrchole neobjavili ešte ani raz.

Nákup najlepších hráčov bez obmedzení je preč. Vyhráva koncepčná práca. Ten, kto kvalitne poskladá káder tesne pred play off.

842972234 Čítajte viac Na Pastrňáka počas hviezdneho víkendu v Toronte pískali. Český gólostroj reagoval provokačným komentárom

A neskôr ten, ktorý radšej pár sezón obetuje, aby z kvalitných draftových výberov vybudoval mužstvo, čo o niekoľko rokov začne tvrdiť muziku.

Ideálnym príkladom behu na dlhé trate je Colorado. Avalanche v roku 1995 nahradili v NHL Québec Nordiques.

Hneď v prvom ročníku vyhrali Stanleyho pohár, následne aj v 2000/01. Peniaze v Denveri nechýbali a tak nebola núdza ani o kvalitu.

Avšak, aj kvôli rozpočtovému stropu čakali na ďalší Stanleyho pohár presne dvadsať rokov – triumfovali v ročníku 2020/21. Toľko im trvalo, kým prebudovali prestarnutý a nekvalitný tím na víťazné mužstvo.

Začalo to Slafkovským a Mešárom

O niečo podobné sa pokúša aj Hughes v Montreale, jednom z najslabších tímov ostatných rokov. Na Drafte NHL 2022 vybral v prvom kole Juraja Slafkovského z 1. miesta a z 26. pozície Filipa Mešára.

Okrem toho draftovali aj dvakrát v druhom kole a dva razy v treťom. Prišli Owen Beck či Lane Hutson.

Vlani Montreal vyberal v prvom kole a ukázal z 5. priečky na Rakúšana Davida Reinbachera. Pred pár dňami si Hughes šikovnosťou zaistil dva výbery v prvom kole Draftu NHL 2024.

Slafkovský hokej Čítajte viac Presilovkový gól a úsmev od ucha k uchu. Slafkovský skóroval, nevydarený zápas pre Nemca

Ako sa mu to podarilo?

Jeho ťah so Seanom Monahanom zdvihol nejedno obočie v NHL a experti naznačujú, že je na dobrej ceste vybudovať v Montreale dynastiu…

V aktuálnej sezóne odohrali mužstvá zhruba 50 zápasov, do konca základnej časti odohrá každé z nich 82 stretnutí. Všetky teda naďalej živia šancu na play off.

Avšak, generálni manažéri v NHL usilovne pracujú už teraz na tom, aby mužstvo pred vyraďovacou fázou posilnili a v nej išli až čo najďalej.

Na Monahanovi zarobil dvakrát

Platí to aj o Winnipegu. Jets zháňali skúseného centra do prvých dvoch útokov, ideálne aj do presilových hier.

Hughes ponúkol Monahana. Ten v 49 zápasoch za Montreal dal 13 gólov a pridal 22 asistencií.

839061556 Čítajte viac Slafkovský servíroval gólovú prihrávku ako na podnose a skončil bez prilby. Čo urobíš, kričal na súpera

Canadiens prišli o tretieho najproduktívnej­šieho hráča – piaty je Slafkovský s bilanciou 7+13. Dvadsať­deväťročnému Monahanovi však tréner Martin St. Louis ťažšie hľadal miesto v zostave.

Navyše, Hughes sa zbavil jeho takmer dvojmiliónového platu a tiež hráča, ktorému sa končí zmluva a mohol by tak odísť zadarmo.

Neznie to lákavo? Bude, keď do celej skladačky pridáme fakt, že Hughes vzal v sezóne 2022/23 z Calgary Flames a dostal za to ešte aj výber v 1. kole draftu.

O 17 mesiacov neskôr dostal ďalší prvokolový pick za to, že ho posunul Winnipegu pred play off.

Jets hráča potrebovali, a tak sa so šedou eminenciou Montrealu dohodli. Monahan sa tak opäť sťahuje.

A Montreal počíta výbery v prvom kole…

Draftové jednotky a ich vstup do zámorskej NHL Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete najproduktívnejšie draftové...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Kent Hughes