Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môžem sa mýliť, ale... Slovenská legenda nechápe skrat svojho krajana. Zámorie mu vraj už šancu viac nedá

Jeden večer. Pár sekúnd na kamere. Tak málo stačilo na to, aby si hokejista Adam Ružička výrazne skomplikoval kariéru.

01.03.2024 15:48
Richard Zedník Foto:
Richard Zedník v reprezentačnom drese.
debata (7)

Natočil totiž krátke video, na ktorom je okrem iného zachytená aj čiara bieleho prášku vedľa kreditnej karty. Trest bol okamžitý, s talentovaným útočníkom sa to ponesie ešte dlho.

K problémovému hráčovi sa pre portál Šport24 vyjadrila aj legenda slovenského hokeja Richard Zedník. Bývalý nekompromisný útočník, ktorý v zámorí odohral viac ako 700 zápasov a momentálne žije v Banskej Bystrici, krajana nijako nešetril.

„Adam roky bojoval o miesto v NHL. Keď sa tam konečne dostal, tak urobí takúto vec. Nerozumiem tomu. Obzvlášť potom, čo ho vymenili z Calgary, kde hral vo štvrtej formácii, mal po príchode do nového mužstva začať makať a ukázať, že na to má,“ povedal Zedník.

„Každý je strojcom svojho šťastia. Pochybujem, že by teraz po ňom niekto siahol,“ doplnil niekdajší hráč Washingtonu či Floridy.

Adam Ružička. Foto: Profimedia
Adam Ružička, drogy, Calgary, nhl Adam Ružička.

Pravda je taká, že Ružička si viac za Arizonu nezahrá a pre hráčov, ktorí sa previnia podobným spôsobom, zvyčajne nie je miesto v kluboch NHL. Špekuluje sa o tom, že Slovák by sa mal vrátiť do Európy. V mediálnom priestore bolo počuť šumy, že ponuku by mohol dostať aj z ruskej KHL.

"Môžem sa mýliť, ale podľa môjho názoru je to pre neho definitívny koniec v NHL. Neviem, kto by mu bol ochotný dať ďalšiu šancu.

Takých hráčov ako on, ktorí čakajú na príležitosť, sú tam stovky," zakončil držiteľ bronzovej medaily z MS 2003 svoje kritické rozprávanie.

Je pravdou, že Ružička sa o niekoľko dní ospravedlnil prostredníctvom sociálnej siete. „Spravil som veľkú chybu a poučím sa z toho. Všetkých vás mám rád a navždy vám budem vďačný. Adam,“ odkázal.

Isté však je, že si nezahrá na majstrovstvách sveta, keďže Slovenský zväz ľadového hokeja sa jasne vyjadril, že s jeho prípadnou nomináciou neráta.

Adam Ružička v drese Arizony Coyotes. Foto: ČTK / AP / Darryl Webb
Adam Ružička Adam Ružička v drese Arizony Coyotes.

Prebojovať sa do najlepšej hokejovej ligy na svete mu dalo veľkú prácu. Keď už to ale vyzeralo, že by sa mohol Ružička naplno uchytiť, prišiel nečakaný šok.

Nielen že zožal veľkú vlnu nevôle z radov hokejovej verejnosti, ale jeho celok Arizona Coyotes, do ktorého prišiel len pred mesiacom, ho odoslal na waiver listinu (zoznam nechránených hráčov, ktorí sú voľne k dispozícii klubom pozn. redakcie).

O deň neskôr s ním klub z púštnej oblasti definitívne ukončil zmluvu.

Podľa kanadského denníka La Presse prichádzal Ružička do Arizony s akousi podmienkou.

„Podľa toho, čo sme sa dozvedeli, Ružička prišiel do Coyotes s určitou zodpovednosťou a bol informovaný, že nemá priestor na chyby,“ píše web.

Adam Ružička Čítajte viac Nemôžeme sa Ružičkovi otočiť chrbtom. Adam potrebuje pomoc, zhodujú sa hráči

I keď Ružička sa dopustil trestuhodnej chyby, nájdu sa za morom aj takí, ktorí sa slovenského mladíka zastávajú a tvrdia, že mal dostať šancu na nápravu.

Jedným z takých je americký novinár Larry Brooks z New York Post.

„Je v hokejovom svete niekto, kto potrebuje pomoc od programu NHL/NHLPA viac, ako Adam Ružička? Toto je volanie o pomoc, čo poviete? Správanie, na ktoré sa predsa program zameriava,“ píše.

„Napriek tomu klub neposlal Ružičku do programu, ale zrušil mu kontrakt. Niektorí hráči dostanú pomoc, ale iných vyhodia? Nemyslím si, že toto je spôsob, akým by mal program fungovať,“ dodáva Brooks.

Takto rastú Juraj Slafkovský a Šimon Nemec Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Začiatky v Liptovskom Mikuláši, Nitre,...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Zedník #Adam Ružička