Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda trpiaca na ALS k sebe pustila novinára . Z rozhovoru trhá srdce

Jeho tvár kedysi "zdobilo" 200 stehov. Potom však za necelé dva týždne opäť hral hokej. Švéd Börje Salming – legenda Toronta Maple Leafs – sa preslávil ako obetavý hráč.

21.10.2022 11:16
Börje Salming Foto:
Börje Salming.
debata (2)

Nedávno sa však dozvedel o zákernej chorobe ASL, na ktorú trpí. Žiaľ, tá má rýchly progres. Dva mesiace po oznámení diagnózy verejnosti už nemôže ani hovoriť.

Amyotrofická laterálna skleróza je veľmi vzácne nervosvalové ochorenie, kvôli ktorému mozog postupne prestáva ovládať všetky svaly v tele. Boj s ňou prehral napríklad aj Marián Čišovský. Dosiaľ neexistuje liek, ktorý by pacientom pomáhal.

Salming ešte na konci augusta podporoval svoju dcéru Biancu na európskom atletickom šampionáte v Mníchove, kde reprezentovala Švédsko v sedemboji. Teraz však bývalý hokejista rapídne schudol, nedokáže hovoriť a ani sa sám najesť.

Jeho strašidelný príbeh vyniesol na verejnosť švédsky denník Expressen, keď jeho novinár navštívil Salminga s manželkou Piou u nich doma. Slávny športovec komunikuje prostredníctvom aplikácie na tablete. Keď sa ho opýtali na to, čo by odkázal miliónom fanúšikov, ktorí sa o neho strachujú, na displeji sa objavilo a z reproduktora ozvalo: „Myslím na vás“. Potom sa Salming rozplakal.

Že sa s jeho telom deje niečo divné, zaznamenal už vo februári. Pozoroval nezvyčajné zášklby vo svaloch. Onedlho mu lekári naznačili, čo by mohlo byť príčinou.

„Nastalo temné obdobie. Bol vo veľkej depresii, veľmi smutný. Kým to nemáte potvrdené, stále žijete v nádeji, že to nebude také zlé. Vždy sme mali skvelé puto, veľa spolu hovorili,“ uviedla Salmingova žena.

Salming Lemieux Čítajte viac Švédska legenda trpí vážnou chorobou. Musím myslieť pozitívne, vraví

Tá sa dokonca v rozhovore posťažovala na švédske zdravotníctvo. „Celý systém je naozaj v prdeli. Keby sa niektorým ľuďom dostalo patričnej pomoci, mohli by žiť ešte niekoľko mesiacov. Tu sa však musíte postarať sami,“ podotkla.

Celkom 16 zo svojich 17 sezón v NHL strávil Salming v Toronte. V roku 1996 bol rodák z Kiruny – mesta ďaleko za polárnym kruhom – uvedený do hokejovej siene slávy. Pri torontskej aréne má vlastnú sochu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto Maple Leafs #Borje Salming