Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Všetci chcú veľkých brankárov. Získa Halák pozíciu tímovej jednotky?

Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák začal po výmene do Bostonu Bruins sezónu 2018/2019 v zámorskej NHL vo veľkom štýle. Dosiaľ dostal príležitosť v šiestich stretnutiach a vo dvoch si udržal čisté konto.

27.10.2018 14:29
Halák NHL Foto: ,
Jaroslav Halák v drese Bostonu Bruins v súboji proti Philadelphii Flyers.
debata

Formálnou jednotkou tímu je pritom Fín Tuukka Rask. Z Bostonu však silnejú hlasy, že by mal chytať viac 33-ročný Slovák, pretože Rask zažíva tradične slabší vstup do sezóny.

Či Halák naozaj vytlačí o dva roky mladšieho konkurenta z bránkoviska Bostonu, je aktuálne otázne. Zrejmé však je, že podobnú situáciu zažil už v minulosti.

Ročník 2009/2010 začal ako náhradník Careyho Prica v Montreale, no dokončil ho ako suverénna tímová jednotka. Canadiens vtedy doviedol až do finále Východnej konferencie, kde „Habs“ nestačili na Philadelphiu. Halák počas play-off pustil do bránky Pricea iba raz. Rodák z Bratislavy však vtedajšiu situáciu s nechce porovnávať s tou súčasnou.

„V Montreale to bolo pred deviatimi rokmi a nerád by som rozmýšľal týmto smerom. Liga sa odvtedy zmenila a dnes je nevyhnutné mať dvoch kvalitných brankárov. Keď sa jednému príliš nedarí, druhý gólman je na to, aby pomohol. Zmluvu v Bostone som podpísal, pretože tu je dobrý tím a ja mu chcem pomôcť najviac, ako viem,“ povedal Halík podľa webu periodika Montreal Gazette.

Montreal si napriek mimoriadne úspešnej sezóne niekdajšieho brankára Slovana Bratislava rozhodol ponechať Pricea a Haláka vymenil do St. Louis. Price chytá za Canadiens dodnes.

Slovenský gólman má po šiestich dueloch za Bruins úspešnosť zákrokov 94,50% a priemer inkasovaných gólov na zápas 1,43. Rask odchytal päť stretnutí a jeho štatistiky sú o poznanie horšie: 90,10% a 3,38 inkasovaného gólu. Bez ohľadu na to, ako sa brankárska situácia v Bostone vyvinie, Halákovi zmena dresu prospela.

V minulom ročníku síce absolvoval 54 zápasov a najmä vďaka nemu bojovali hráči New York Islanders až do posledných chvíľ o účasť v play-off, ale v ročníku predtým sa trápil a tri mesiace dokonca chytal na farme v nižšej AHL.

Účastník ZOH 2010 a 2014 je v súčasnosti zaujímavý zjav v NHL. Podľa vlastných slov by sa možno dnes do profiligy už ani nedostal. Montreal si ho v roku 2003 vybral vo vstupnom drafte až v deviatom kole z celkovej 271. pozície. Dnes je súčasťou draftu iba sedem kôl a v kurze sú skôr urastenejší brankári.

„Ak by som bol teraz mladší, zrejme by ma nikto nedraftoval, pretože všetci chcú veľkých brankárov. Azda iba ja a Juuse Saros z Nashvillu sme jediní gólmani v NHL, ktorí majú menej ako 180 centimetrov,“ zhodnotil Halák.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jaroslav Halák #Boston Bruins