Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Názov nemajú, odvážny cieľ áno. Priviesť Stanley Cup do púšte

Vybudovať na jedinečnom trhu mužstvo, aké bude hokejom baviť fanúšikov a čo najskôr prinesie do púštneho mesta hazardu posvätnú trofej - s takouto víziou sa George McPhee zahryzol do práce generálneho manažéra v novom klube NHL Las Vegas.

14.07.2016 11:55
George McPhee, Alexander Ovečkin Foto: ,
Zvládol prestavbu tímu Washington Capitals. Generálny manažér nového klubu NHL z Las Vegas George McPhee (vpravo) s Alexandrom Ovečkinom na snímke z roku 2005.
debata

„Naša misia je jasná: chystáme sa vybudovať klub, na ktorý budú ľudia v Nevade a Las Vegas hrdí. Spravíme to rýchlo a našu pozornosť upriamime na Stanleyho pohár,“ vyhlásil 58-ročný Kanaďan po uvedení do funkcie. Času na odvážne výzvy nie je nazvyš, nové mužstvo vstúpi do severoamerickej NHL už v sezóne 2017/2018.

Majiteľ nového klubu Bill Foley si manažéra vyberal spomedzi siedmich adeptov. „Mali sme aj ďalších skvelých kandidátov, ale v Georgeovom prípade som cítil niečo výnimočné. Všetci túžime po víťazstvách a on nás k nim privedie,“ povedal Foley, ktorého expanzný poplatok NHL vyjde na pol miliardy dolárov.

McPheeova manažérska minulosť je spojená najmä s Washingtonom, kde pracoval v rokoch 1997 až 2014. A hoci Capitals za ten čas nezískali Stanley Cup, jeho rukopis bol badateľný. Výborne zvládol prestavbu tímu okolo hviezdneho krídelníka Alexandra Ovečkina, ktorá viedla k šiestim účastiam v play off po sebe.

„Snáď budem teraz ešte úspešnejší. V tomto biznise je veľa generálnych manažérov, čo odviedli dobrú prácu na jednom mieste a po až príchode inam získavali poháre. Chcel by som byť jedným z nich,“ netají McPhee, ktorý v ročníku 2015/2016 pomáhal v New Yorku Islanders Garthovi Snowovi.

Las Vegas vníma ako jedinečnú príležitosť. „Klub s čistým štítom, kde si každého vyberiete podľa seba. Toto by chcel v určitom bode kariéry zažiť každý manažér,“ tvrdí McPhee. Viac než 15 000 fanúšikom, ktorí už prejavili záujem o permanentky na premiérovú sezónu, chce ponúknuť atraktívny produkt. „Budeme forsírovať hokej, na aký budú ľudia radi chodiť. Defenzívne ladená hra mi nikdy nevoňala. Páčia sa mi tímy, čo neprestajne útočia a utvárajú tlak na puk po celom ľade. Zamiloval som si hru Pittsburghu v minulom ročníku, ktorá ho priviedla k Stanley Cupu.“

Kým vízia ofenzívneho hokeja je takmer jasná, názov a logo organizácie zatiaľ nie. Majiteľ mal predstavu o Las Vegas Black Knights. „Operujeme s viacerými názvami, ale mnohé z tých, čo sa mi skutočne páčia, sú ochrannými známkami, čo je komplikácia. Som vďačný za všetky návrhy, a to najmä tie, ktorých sa netýka táto problematika. Klub by mal niesť také meno, že keď ho ľudia začujú, povedia si: ‚Títo chlapci sú tvrdí, títo chlapci zvíťazia a sú oddaní‘. Takáto filozofia sa musí snúbiť s názvom,“ konštatuje Bill Foley.

debata chyba
Viac na túto tému: #Las Vegas #George McPhee