Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Wow, odkiaľ ten chlapec je? Pozrite, kde boli a kde sú teraz. Tréner Francúzov zložil Slovákom poklonu

Poliaci nie sú na MS jediným tímom, ktorý má na striedačke slovenského trénera. Vo francúzskej reprezentácii, proti ktorej nastúpia Slováci zajtra od 20.20, pôsobí už pár rokov. V Česku však zažíva iba svoj druhý šampionát.

17.05.2024 07:54
slovenskí hokejisti Foto:
Samuel Hlavaj v bránke Slovenska.
debata (2)

Premiéru si tréner brankárov Vladimír Hiadlovský (44) odkrútil pred dvoma rokmi v Helsinkách.

Bývalý gólman Trenčína odišiel zo Slovenska pred 23 rokmi. Rodák z Banskej Bystrice sleduje aj slovenský hokej a špeciálne brankárov.

„Prakticky 80 percent našej práce spočíva v tom, že sedíme pred počítačom a študujeme súperov. Vieme o ofenzívnej sile Slovákov, ako aj o ostatných mužstvách. Špeciálne sa však na konkrétnych hráčov nepripravujeme,“ vra­ví.

MS 2024: Brankárske čísla. Ako chytajú Slováci? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Sú kľúčom k úspechu. Bez ich nadštandardných...

Platí to aj o najväčších hviezdach tímu, ako sú Juraj Slafkovský, Tomáš Tatar či Martin Pospíšil?

Veru, ani ich nebudeme zvlášť analyzovať. Nie je to môj štýl. Skôr si pozrieme hráčov, ktorí chodia na trestné strieľania. Spolu s brankármi sa pripravujeme na kolektívnu ofenzívnu hru súpera. Analyzujeme si ich silné stránky, ale aj to, ako sa snažia tvoriť hru.

Slovenskí hokejisti na MS v Česku
Video

Ako vnímate súčasnú brankársku dvojicu Slovákov na MS Samuela Hlavaja a Stanislava Škorvánka, ktorí sa dostali do reprezentácie zo slovenskej extraligy?

Pred oboma chlapcami mám veľký rešpekt. Najmä z pohľadu, kde boli výkonnostne nedávno a kde sú teraz. Je to neuveriteľné. Klobúk dole pred nimi. Oboch som videl chytať v extralige.

Z Hlavaja som bol už vlani veľmi milo prekvapený. Videl som ho chytať proti Švajčiarom. Už vtedy som si povedal: wow, odkiaľ ten chlapec je?

Škorvánka som videl na MS a rovnako aj on na mňa urobil veľký dojem. Z extraligy prišli obaja na MS a vyrovnali sa s tým úplne famózne. Fandím im a tiež aj trénerom, ktorí sa im venovali.

872274058 Čítajte viac Pozdravy z Ostravy: Čo Ramsay povie, zostáva v kabíne. Škoda, že som to mladým nemohol ukázať, ľutoval kouč

Verím, že podobných brankárov sa podarí Slovákom vychovať ešte veľa. Na druhej strane dúfam, že sa im proti Francúzsku príliš dariť nebude. (smiech)

V minulosti ste spomínali, že ak budete mať príležitosť, raz sa na Slovensko vrátite. Zatiaľ neprišla zaujímavá ponuka?

Nič konkrétne som za posledné roky neriešil. Mal som útržkovité rozhovory, ale nebolo to nič, nad čím by som sa vážne zamýšľal. Samozrejme, bol by som rád, ak by taká ponuka prišla. Skôr ma to láka na medzinárodnú úroveň, nie na klubovú.

Roky som si budoval reputáciu vo Švajčiarsku a nerád by som to teraz odsunul na vedľajšiu koľaj. Ani sa nemusíme baviť o tom, kde je na klubovej úrovni švajčiarska liga a kde slovenská. Na druhej strane, reprezentácia Slovenska je úplne inde ako francúzska.

Je mentalita slovenských a francúzskych brankárov na odlišnej úrovni?

Globálne to je nastavené a z mojej pozície nedokážem zmeniť zažitý systém. Chlapci, s ktorými pracujeme na reprezentačnej úrovni, už vedia, ako fungujeme. S brankármi je to o individuálnej práci. Sme v pravidelnom kontakte.

Slovenský tréner brankárov v službách... Foto: Francúzska hokejová federácia
Hiadlo Slovenský tréner brankárov v službách francúzskej reprezentácie Vladimír Hiadlovský.

Máme zopár talentov, ktoré pozorne sledujeme. Jedným z nich je Antoine Keller, ktorého draftoval Washington. Hneď, ako to je možné, s nimi začíname pracovať na ich rozvoji.

Myslím si, že u nás funguje zdravá konkurencia a odkedy skončil Cristobal Huet, sa postupne začínajú na výslnie dostávať ďalší brankári, o ktorých je záujem aj v zámorí.

Žijete vo Švajčiarsku, za manželku máte Slovenku, pracujete s Francúzmi. Aký jazyk u vás doma prevláda?

Stále sa bavíme medzi sebou po slovensky. Maximálne používame niektoré francúzske výrazy.

Vo francúzskej reprezentácii je trénerom Philippe Bozon, ktorý je členom Siene slávy IIHF. Ako sa vám spolupracuje s hokejovou legendou?

Pracujeme spolu už niekoľko rokov. Začali sme ešte na klubovej úrovni v Bordeaux a neskôr si ma k sebe stiahol aj do reprezentácie. Z ľudskej ani profesionálnej stránky nemáme medzi sebou najmenší problém.

Francúzi majú na MS v Česku trojicu brankárov. Je medzi nimi jasná jednotka?

Julian Junca a Quentin Papillon postupne dostávajú aj v reprezentácii viac priestoru. Čakáme od nich, že prevezmú väčšiu zodpovednosť. Junca nám proti Lotyšom ukázal, že je schopný chytať aj veľké zápasy.

Šimon Nemec Čítajte viac Unikát MS z Liptova. Obranca Šimon Nemec vytvoril po Poľsku historický rekord

Zároveň však rešpektujeme určitú hierarchiu, ktorá je daná. Sebastian Ylonen je naša jasná jednotka. Dvojku ani trojku na šampionáte tentokrát nemáme. Zvyšní dvaja gólmani sú na rovnakej úrovni.

Ako ste zatiaľ spokojný s výkonmi brankárov na MS?

Od Ylonena čakáme viac. Nechcem byť veľmi kritický, ale je obrovský rozdiel medzi jeho výkonmi v príprave a na MS. Za celé prípravné obdobie neurobil toľko chýb, ako teraz počas dvoch zápasov na MS. Junca mu dýcha na chrbát. Tak to má byť. Konkurencia je potrebná. Verím, že nám obaja ešte na turnaji pomôžu.

Najlepšie zarábajúci hokejisti na MS + SLOVÁCI Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Štyria hviezdni hokejisti z NHL, ktorí hrajú na...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska hokejová reprezentácia #Stanislav Škorvánek #Vladimír Hiadlovský #Samuel Hlavaj #MS v hokeji 2024