Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obavy o kapitána. Najviac otáznikov majú Slováci v obrane, Ramsaymu motá hlavu extraligová hviezda

Polovica zo zápasového programu prípravy na májový šampionát je minulosťou, bilancia tri výhry zo štyroch zápasov je povzbudivá. Záverečné dva týždne vyplní tvrdý boj o miestenky do finálnej nominácie.

22.04.2024 19:03
ramsay hokej Foto:
Craig Ramsay na slovenskej striedačke počas MS 2019 v Košiciach.
debata (17)

Mužstvo Craiga Ramsayho, ktoré sa od 10. mája predstaví na MS v Česku, dostáva čoraz jasnejšiu podobu. Dnešným škrtom neprešli štyria hráči, na ich miesta zajtra prídu piati noví.

Ďalší hokejisti dorazia zo zámoria, vedenie reprezentácie tiež čaká na vyvrcholenie finálových sérii v slovenskej a českej extralige. Bližšie sme sa pozreli na to, ktoré mená by nemali chýbať v konečnom výbere.

Kompetentní oznámia jeho zloženie po poslednom prípravnom zápase, v ktorom Slováci 7. mája, tri dni pred svojím úvodným vystúpením v Ostrave, nastúpia proti výberu USA.

Brankári

Ak nepríde k neočakávanému zraneniu či inej komplikácii, brankárske trio je dané. Systém bude rovnaký, ako na vlaňajšom šampionáte v Rige.

Gólmanské právomoci si rozdelia Samuel Hlavaj so Stanislavom Škorvánkom.

V úvode skupinových bojov by mali obaja dostať rovnaký priestor. Potom Ramsay po porade s trénerom brankárov Jánom Lašákom určí, kto bude hájiť svätyňu v rozhodujúcej fáze turnaja.

Stanislav Škorvánek na MS v Rige. Foto: ČTK / Taneček David
Stanislav Škorvánek Stanislav Škorvánek na MS v Rige.

Hlavaj i Škorvánek vlani ukázali, že mužstvo sa na nich môže spoľahnúť a podobné výkony sa od nich očakávajú aj v Ostrave. Obaja sa chcú ukázať v čo najlepšom svetle aj preto, že v budúcej sezóne ich čakajú nové klubové výzvy.

Hlavaj pred týždňom podpísal nováčikovskú zmluvu s Minnesotou a v lete zabojuje o miesto v prvom tíme Wild, ako aj o príležitosť chytať v NHL.

Škorvánek končí v Michalovciach s honorom najlepšieho gólmana domácej extraligy a mieri o level vyššie. Jeho presné pôsobisko zatiaľ nie je známe, ale na 99 percent to bude klub z najvyššej českej súťaže.

Post tímovej trojky na MS obsadí Matej Tomek, ktorý síce v uplynulom dvojzápase v Nemecku neoslnil, ale predviedol presvedčivejšie výkony ako Dávid Hrenák. Gólman Liberca je mimo hry po tom, čo neprešiel dnešným škrtom.

Defenzíva

Slovenské ambície zostaviť čo najsilnejšiu obranu dostali tesne pred štartom šampionátu tvrdý úder.

Martin Marinčin z Třinca utrpel vo finálovej sérii proti Pardubiciam zranenie chrbtice a sezóna sa pre neho skončila.

V pozícii lídra Ramsayho defenzívy by ho mohol nahradiť Peter Čerešňák. Skúsený bek Pardubíc patril medzi najlepších obrancov základnej časti českej extraligy a svoje kvality potvrdzuje aj v aktuálnom finále.

Komplikáciou v prípade jeho príchodu do národného tímu môže byť fakt, že rodák z Trenčína s manželkou očakávajú v podobnom termíne, ako sa koná šampionát, prírastok do rodiny.

Zo zámoria príde Šimon Nemec z New Jersey. Mal by doraziť aj Patrik Koch, ktorý však aktuálne bojuje v play off AHL, v podobnej pozícii je aj Samuel Kňažko.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Ramsay a spol. budú podrobne sledovať aj vyraďovaciu fázu v NHL, kde sú v hre Martin Fehérváry (Washington) a Erik Černák (Tampa Bay).

Reálnejší je príchod Fehérváryho, keďže Capitals hrajú v 1. kole play off s víťazom základnej časti New Yorkom Rangers.

V noci tím vedený ruským kanonierom Alexandrom Ovečkinom prehral prvý zápas (1:4) a pokiaľ Rangers potvrdia pozíciu favorita aj v ďalších stretnutiach, Fehérváry by mohol byť reprezentácii k dispozícii ešte pred štartom šampionátu.

Pred dvoma rokmi v Helsinkách sa pripojil k tímu tiež po vypadnutí z play off NHL. Vtedy stihol štyri zápasy v základnej skupine a pomohol mužstvu k postupu do štvrťfinále.

Mário Grman v drese Slovenska. Foto: TASR, František Iván
13. Mário Grman Mário Grman v drese Slovenska.

Dovolíme si tvrdiť, že zo súčasného tímu, ktorý sa dnes zíde v Bratislave, majú istotu štartu na šampionáte Michal Ivan a Mário Grman.

Veľkú šancu majú i Martin Bučko, ako aj mladý Rayen Petrovický, ktorý sa zatiaľ v príprave ukazuje vo veľmi dobrom svetle.

V hre o miesto v konečnej nominácii je aj nitrianska dvojica František Gajdoš, Marko Stacha, ktorí aktuálne bojujú v extraligovom finále.

Prvý menovaný hral vlani na MS v Rige, Ramsay pozná aj Stachu, ktorého povolal na decembrový Kaufland Cup.

Ofenzíva

Najväčší pretlak je tradične v útoku, ale aj tu musí Miroslav Šatan ako generálny manažér reprezentácie riešiť viacero otáznikov.

Neistá je predovšetkým situácia okolo Marka Hrivíka. Kapitán tímu z vlaňajších MS síce dnes príde na zraz, ale vôbec nie v ideálnom zdravotnom stave.

"Bohužiaľ, v jeho prípade máme drobné starosti. Nie je úplne zdravý. Príde sa ukázať, skonzultujeme jeho zdravotný stav a pravdepodobne bude potrebovať čas na liečenie. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať jeho stav,“ reagoval včera Šatan.

Cehlárik Hrivík Čítajte viac Ramsay poslal domov štvoricu. Prichádzajú ofenzívne hviezdy zo Švédska i najlepší brankár extraligy

K prípadnej účasti v Ostrave sa zatiaľ nevyjadril Tomáš Tatar. Tréneri však s kapitánom z MS 2022 počítajú.

„Dúfame, že nás posilní, vždy sa pozitívne vyjadroval k štartu na MS. Sme nastavení tak, že príde, iné možnosti ani nezvažujeme,“ potvrdil Ramsayho asistent Peter Frühauf.

Zo zámoria je istá dvojica Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil. Ako veľmi pravdepodobný sa ukazuje príchod Pavla Regendu, ktorému sa včera skončila klubová sezóna v AHL.

Z českého finále sa Šatanovi a spol. ponúka kvarteto z Třinca, respektíve zohraté dvojičky Marko Daňo s Liborom Hudáčkom a Viliam Čacho s Patrikom Hrehorčákom (k nim by sa hodil ich klubový spoluhráč Miloš Roman).

Hudáček Čítajte viac Výborná správa pre Ramsayho, Hudáček má parádnu formu. Čo ho vyprovokovalo? Pardubiciam došla s Pánikom trpezlivosť

Ak sa nestane nič nečakané, zo súčasného tímu pôjdu na šampionát Peter Cehlárik, Róbert Lantoši, Matúš Sukeľ a Oliver Okuliar.

Z domácej súťaže sa skloňuje predovšetkým meno Samuela Bučeka, ktorý hrá aj vo finále v parádnej forme a ťahá Nitru za titulom.

Nominácia SR A na VT v Bratislave a dvojzápas proti Česku (23. – 27. apríla 2024)

BRANKÁRI
Samuel HLAVAJ (HC Škoda Plzeň), Stanislav ŠKORVÁNEK (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej TOMEK (HC Litvínov)
OBRANCOVIA
Patrik BAČIK (HC'05 Banská Bystrica), Boris BRINCKO (HK Poprad), Martin BUČKO (HC Škoda Plzeň), Daniel GACHULINEC (HKM Zvolen), Andrej GOLIAN (HC Slovan Bratislava), Mário GRMAN (HC Vítkovice), Michal IVAN (Bílí Tygři Liberec), Rayen PETROVICKÝ (HK Dukla Trenčín)
ÚTOČNÍCI
Jozef BALÁŽ (HK Dukla Trenčín), Peter CEHLÁRIK, Marek HRIVÍK (obaja Leksand), Lukáš CINGEL, Andrej KOLLÁR (obaja HC Kometa Brno), Martin FAŠKO-RUDÁŠ (HC Bílí Tygři Liberec), Matej KAŠLÍK (HKM Zvolen), Andrej KUDRNA, Matúš SUKEĽ (obaja HC Litvínov), Róbert LANTOŠI (BK Mladá Boleslav), Oliver OKULIAR, Alex TAMÁŠI (obaja Mountfield HK), Servác PETROVSKÝ (Owen Sound Attack), Samuel TAKÁČ (HC Slovan Bratislava)

Dávid Hrenák Čítajte viac Štyria adepti, Ramsay a spol. zoberú troch. Brankár to má ťažké, veľa vecí je mimo jeho kontroly, vraví opora Liberca

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zostava #Craig Ramsay #MS 2024 v hokeji