Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Autoškoly po novom môžu učiť dištančne, učili tak však aj doteraz. Čo vlastne mení nová vyhláška?

Po novom sa rozširujú možnosti dištančnej výučby v autoškolách pre vodičov-profesionálov a aj inštruktorov.

10.12.2020 16:49
autoškola, doprava, auto Foto: ,
Možnosti dištančnej výučby v autoškolách sa rozšírili.
debata

V najnovšom prehľade zmien vo vyhláške k činnosti prevádzok a organizácií hromadných podujatí sa objavila informácia, že od tohto piatka budú môcť autoškoly vyučovať dištančnou formou. No práve takto už vyučujú dlhší čas v presvedčení, že je to v súlade so zákonom.

"Kurzy u nás už dlhšie bežia dištančným spôsobom, samozrejme, pokiaľ ide o teóriu. Praktické jazdy robíme pri dodržiavaní prísnych hygienických opatrení a podľa podmienok, stanovených regionálnym zdravotníckym úradom,“ povedali nám v martinskej Easy autoškole. Stáva sa im síce, že občas možno o niečo dlhšie trvá záverečná skúška či vydanie vodičského oprávnenia. Na to však autoškola nemá priamy dosah.

Boli teda doterajšie kurzy v autoškolách robené v rozpore s vyhláškou hlavného hygienika? "Situácia v autoškolách je podobná tej v bežných školách. Výučba môže prebiehať dištančnou formou, samozrejme, pokiaľ ide o teóriu. Pre podmienky praktického výcviku je potrebné kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. O termínoch skúšok informuje účastníkov kurzov polícia prostredníctvom autoškoly,“ tvrdilo ešte začiatkom novembra ministerstvo dopravy.

O vysvetlenie požiadal denník Pravda aj Úrad verejného zdravotníctva, ktorý zmenu v stredu večer publikoval. Ten nás však odkázal späť na ministerstvo dopravy s tým, že išlo o ich iniciatívu a požiadavku, aby formuláciu o povolení výučby v autoškolách do vyhlášky zapracovali. Denník Pravda sa preto obrátil na ministerstvo dopravy. To nakoniec potvrdilo, že dištančná výučba, doteraz prebiehajúca v autoškolách, bola v poriadku.

Neplatilo to však pre získanie vodičského oprávnenia pre nákladné autá a pre kurzy, určené inštruktorom autoškôl. Na rozdiel od bežnej autoškoly im totiž legislatíva neumožňovala dištančnú výučbu. „Dištančné vzdelávanie bolo doteraz umožnené iba v autoškolách, a to iba s obmedzením pre výučbu teórie vo vodičských kurzoch," potvrdilo ministerstvo dopravy.

Spresnilo, že táto možnosť je po novom rozšírená aj pre inštruktorské kurzy a kurzy pre vodičov profesionálov. Tie odteraz môžu prebiehať úplne rovnako ako základné kurzy pre získanie vodičského oprávnenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #autoškola #dištančná výučba