Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Suomi! Keď ani pivo za tri eurá nepokazí úsmev

Viete, ako spoznáte Fína, aj keby na sebe nemal oblečený hokejový dres?

11.05.2019 10:00
HOKEJ-MS: Fínski a slovenskí fanúššikovia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (19)

Má predsa modré oči, blonďavé vlasy a pri pive za tri eurá sa usmieva. Áno, tak drahý je v týchto dňoch tekutý chlieb v Košiciach a pritom tak lacný pre niektorých fanúšikov z cudziny. Od Helsínk až po Rovaniemi by stál aspoň raz toľko.

Fíni, to sú vám zvláštni ľudia. V dobrom. Vlastne v tom najlepšom. Lebo kútiky úst im hrajú, aj keď si myslíte, že na to nemajú dôvod. Dokážu sa obliecť tak, že prekonajú aj vaše najbujarejšie predstavy. A keď ich je viac na jednom mieste, zaiste ich budete počuť aj cez ulicu.

Suomi jednoducho nepokazia žiadnu zábavu.

Ak ste niekde čítali, že sú rekordérmi v počte samovrážd, tak už to neplatí. Možno kedysi. Ale bolo to dávno – keď ešte v hokeji prehrávali po výsledkoch 0:6 či 1:7. Od začiatku 90-tych rokov minulého storočia sa im začalo dariť na ľade aj v duši. Fíni zahodili dve nálepky naraz – hokejových outsiderov i životných pesimistov.

Keď v roku 2004 usporiadali anketu o najväčšieho Fína 20. storočia, zvíťazil politik, diplomat a skvelý vojvodca – Carl Gustaf Emil Mannerheim. Na rozdiel od Slovákov, neposunuli do najlepšej desiatky ani jedného športovca.

Najlepší sa umiestnil na 11. mieste – bol ním legendárny skokan na lyžiach Matti Nykänen. Až 21. skončil 9-násobný olympíjsky víťaz, atlét, Paavo Nurmi, 32. pilot F1 Mika Häkkinen, a 42. futbalista Jari Litmanen. Z hokejistov bol 76. Arto Javanainen – hviezda 80-tych rokov domácej súťaže.

Bolo to dávno. Dnes sú Fíni jääkiekon kansakunta – hokejový národ!

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji