Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rozjasal Nemecko. Tichý chlapec zažil veľkú noc

Reklama na napínavý hokej. Nervydrásajúca dráma. Kovbojka do záverečných sekúnd. Lotyšskí hokejisti počítali sekundy. Triasli sa o výsledok. Vo štvorici odolávali veľkej nemeckej túžbe poslať duel do predĺženia. Pevnosť zverencov Boba Hartleyho nakoniec padla - iba 33 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby.

17.05.2017 17:20
Elvis Merzlikins Foto: ,
Sústredenie lotyšského brankára Elvisa Merzlikinsa pred ájazdom Frederika Tiffelsa.
debata

Húževnatých mužov v bordových dresoch vyrovnanie Felixa Schütza pri hre súpera v presilovej hre a bez brankára nerozhodilo. V predĺžení boli lepším mužstvom. Nemcov prestrieľali 7:1, ale prevahu nevyužili a zahodili veľkú šancu dostať sa medzi najlepšiu osmičku. Zakrátko totiž prišiel trest.

Hodenú rukavicu v utorkovom dueli zdvihol v samostaných nájazdoch Frederik Tiffels. Neváhal, nešpekuloval. Skvelému gólmanovi Merzlikinšovi našiel dieru medzi betónmi, rozhodol o víťazstve 4:3 sn a rozjasal najväčšiu hokejovú halu v Európe vypredanú do posledného miesta.

„Ťažko si môžete predstaviť niečo lepšie a krajšie,“ povedal pre sport.de úspešný exekútor na margo ohlušujúcej erupcie radosti takmer 19-tisíc divákov. „Bol to výnimočný moment, sme veľmi šťastní, že sme Lotyšov zdolali a postúpili. Tešíme sa na štvrťfinále – zápas, v ktorom pôjde o všetko. Budeme čeliť favoritovi z Kanady, ale je to len jeden zápas. Stať sa môže hocičo.“ Dvadsaťjedenročný hráč Western Michigan Univerzity je miláčikom miestnych tribún. Kolínsky rodák, ktorého si v roku 2015 vybral v drafte NHL Pittsburgh, pritom vôbec nemusel byť najospevovanejším menom v Nemecku. „Asistent Geoff Ward ma odhováral od toho, aby som Tiffelsa poslal na samostatný nájazd. Našťastie som radšej dal na svoj pocit a vyšlo to,“ vysvetlil tréner domácej reprezentácie Marco Sturm. „Viem čo Frederik dokáže, urobil to výborne. Hrá lepšie, ako som očakával. Veľa toho v šatni nenahovorí, je to tichý a slušný chlapec. Verím, že mu tento gól pomôže splniť si sen o NHL.“ Na adresu Tiffelsa sa sypala chvála aj od spoluhráčov. „Keď šiel na nájazd, hovoril som si, že by to mohla byť jeho noc. On zažíva prelomový turnaj a nemecký šport jedinečnú chvíľu,“ rozplýval sa obranca Moritz Müller. „Je brutálne rýchly. Má skvelú dynamiku, je bojovník. Sme radi, že je s nami,“ pridal sa gólman Philipp Grubauer. Hoci Lotyši na tohtoročnom šampionáte štvrťfinálové brány neotvoria, na Porýní zanechali výborný dojem. Partia okolo skúseného kanadského trénera Hartleyho, vychádzajúcu hviezdu z bránkoviska Merzlikinša či ofenzívneho lídra Džerinša odchádza k Baltskému moru so vztýčenou hlavou. Poctivo bránili, plnili taktické pokyny, trestali v presilovkách. Ukázali hokejovo menším krajinám cestu, ako sa nestratiť medzi najlepšími. „Som na mojich hráčov hrdý. Urobili sme kus práce, hoci je to pre nás krutá prehra. Keď som prišiel k tímu, chceli sme naštartovať cestu hrdosti. V našom poslednom zápase i počas celého turnaja sme po nej kráčali. Je mi hráčov veľmi ľúto, i tak to ale bola nezabudnuteľná a krásna jazda. Poslali sme hokejovému svetu správu, že Lotyši nebudú dávať body zadarmo,“ povedal Hartley.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2017