Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladý Košičan chce Crosbyho podpis. Viac ako titul pre Slovensko

Od skorého rána stál pred hotelom, kde sú ubytovaní Slováci. Poobede sa presunul, aby získal aj niekoľko autogramov od amerických reprezentantov. Adam Ferčák z Košíc má iba 17 rokov a do Ostravy prišiel loviť podpisy.

10.05.2015 17:40
Adam Ferčák Foto:
Adam Ferčák.
debata

"Na Gáboríka som čakal už od siedmej, podpísal sa mi, ale veľmi ochotný nebol. Ani na podpise si záležať nedal, z takej kartičky veľa radosti nemám. Oveľa ústretovejší bol Daňo, ten nemal problém ani s fotografiou,“ opísal svoju skúsenosť v deň zápasu proti Rusku mladý stredoškolák.

Svojmu koníčku sa začal venovať už v útlom veku. "Mal som asi šesť rokov, keď som v televízii videl prvý zápas NHL. Hral v ňom kanadský brankár Roberto Luongo. Pamätám si, že gól dostal štyri sekundy pred koncom duelu. Dodnes nechápem, čo ma na ňom tak upútalo. Uplynulé roky takmer denne vstávam v noci o druhej, či tretej hodine a pozerám zápasy NHL. Asi je takých, ako ja.“ spomínal.

Odvtedy je dnes 36-ročný rodák z Montrealu jeho najobľúbenejším hráčom. Má niekoľko jeho kariet. "K žiadnej som sa nedostal osobne, kúpil som si ich. Ich cena sa pohybuje od desať do tisíc americký dolárov, moja najdrahšia stála asi 30 USD,“ uviedol.

Napriek tomu, že všetky majú preňho nevyčísliteľnú hodnotu, sníva o inej. "Chystám sa do Prahy, hrá tam aj Sidney Crosby. Je to najlepší hokejista na svete, jeho podpísanú kartu musím mať. Možno už nikdy nebude príležitosť stretnúť ho,“ tvrdil odhodlane.

Za kartu s podpisom a krátke stretnutie s ním by vraj dal aj 50 eur. A možno aj oveľa viac. "Ak by som si mal vybrať, či titul vyhrajú Slováci, alebo ja získam podpis Crosbyho, tak neváham,“ poznamenal a výraz jeho tváre dával tušiť, že nič viac, ako stretnutie s kanadskou superstar preňho v tej chvíli neexistuje.

Vo svojej zbierke ich zatiaľ veľa nemá. „Asi 300 kusov. Ale podpísaných. Videl som tu aj takých, ktorí ich mali desiatky tisíc. Ja však iba začínam. A budem sa tomu venovať celý svoj život,“ presviedčal.

Hokej aktívne nikdy nehral "Ak chce človek niečo dosiahnuť, mal by začať už ako trojročný. A v tom veku ešte nikto o sebe nerozhoduje,“ vysvetlil. "Odmalička však mám túto hru rád, mladí ľudia dnes chodia po vonku a nemajú žiadne záľuby. Prostredníctvom kariet sa dokážem dostať aj k hokejistom. S niektorými som potom v kontakte, ako napríklad s mladíkmi z bronzového tímu na MS do 20 rokov,“ pochválil sa.

Aj do Ostravy prišiel hlavne kvôli kartám, stihol si však pozrieť aj jedno stretnutie. "USA s Dánskom, boli tam lacnejšie lístky. Za Slovákov pýtali veľmi veľa, toľko peňazí by som asi nedal,“ priznal.

Ich nádej prebojovať sa do vyraďovacej časti turnaja už nevidí veľmi reálne. "Museli by sme vyhrať oba zápasy. Mimochodom, všetci od nich čakali, že vyhrajú prvé štyri stretnutia, ja som však už dávno hovoril, že ľahké to nebude. Pred hotelom som sa chvíľu rozprával s Marekom Ďalogom a ten mi potvrdil, že získať dvanásť bodov za päť dní je veľmi náročné,“ dodal a záver.

Zdá sa, že Američania sú už preč, z hotela už dobrých desať minút nevyšiel nikto z nich. Mladý Košičan vstáva z lavičky, aby sa presunul električkou k inému hotelu. O pol šiestej odtiaľ budú vychádzať Slováci na dôležitý zápas proti Rusku. A on zrejme uloví ďalší vzácny podpis.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji