Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko je prvé a najlepšie. Po tomto pocite sa nám dlho cnelo, píšu Rusi

Len slová nadšenia a chvály majú ruskí komentátori pre hokejovú reprezentáciu, ktorá prešla bez straty bodu svetovým šampionátom v bieloruskom Minsku.

26.05.2014 15:50
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin blahoželá hokejistom k zlatu.
debata (1)

Komentátori dúfajú, že zlaté medaily budú náplasťou na prehru vo štvrťfinále olympijského turnaja v Soči a zároveň vykročením k budúcemu olympijskému triumfu. S nevôľou naopak médiá hodnotia trest pre kouča Olega Znaroka, ktorý po sobotňajšom konflikte so švédskym kolegom sledoval finále len z tribúny.

Po februárovom neúspechu na olympiáde v Soči sa zdalo, že všetko je preč, napísal v komentári Sovietskij sport. Skvelé víťazstvo v Minsku vrátilo krajine nádej, že hokejové Rusko dokáže všetko. Denník našiel slová uznania aj pre porazených finalistov.

„Fíni dokázali, že nie náhodou poslali domov Kanaďanov a potom rozobrali Jágra a spol. Aj keď mali v tíme viac nováčikov ako ruský tím, ich hra vyzerala veľmi solídne,“ napísal denník.

„Dva roky sa Rusku cnelo po večeri, akým bol tento májový,“ nešetril chválou Sport – express. „Bola to noc hrdinov. Ovečkin sa s hlavným hrdinom finále Zaripovom stali trojnásobnými majstrami sveta,“ uviedol denník.

Zvláštne ocenenie si podľa neho zaslúži brankár Sergej Bobrovskij, ktorý je vraj hoden nie jedného, ale hneď troch titulov najužitočnejšieho hráča turnaja. „Ak toto ocenenie dostal Fín Pekka Rinne, je to len ďalší prejav úpadku IIHF,“ píše sa v tlači.

Ruské médiá intenzívne komentujú dištanc kouča Znaroka, ktorý dostal trest za nešportové gesto v závere semifinálového duelu proti Švédsku. „Je to samozrejme svinstvo,“ napísal bez okolkov Sovietskij sport. „Také sú ale podľa medzinárodnej federácie IIHF pravidlá,“ dodal.

Znarok sa podľa denníka musel spoliehať na to, že si jeho chlapci dostatočne osvojili trénerov spôsob boja. „Nešetriť seba ani súpera a zajatcov nebrať,“ konštatoval Sovietskij sport.

Kritickejší je voči koučovi komentár spravodajského serveru Sport. „Znarok ešte vyviazol dobre. Podobné gestá síce občas ‚zdobia‘ hokejové zápasy, ale zjavne je možné sa bez nich zaobísť. Tým skôr, že Znarok mal zodpovednosť za celú zbornú,“ napísal server.

Víťazstvo v Minsku je len prvým krokom k olympijskej rehabilitácii za neúspech v Soči, kde zborná skončila vo štvrťfinále, píše Šport. „Tím dal možno zabudnúť na hanbu pri domácej olympiáde. Zlatým olympijským medailám sa síce nič nevyrovná, ale možno práve víťazstvo v Minsku bude rozhodujúce pre ďalšie triumfy budúcich hokejových generácií. Rusko sa vrátilo medzi najsilnejšie a teraz je potrebné myslieť na to, aby na výslní zostalo,“ uviedol autor komentára.

„Túto partiu nikto nezlomí. Aj bez hlavného trénera, vykázaného na tribúnu, dokázala otočiť finále, ktoré sa nevyvíjalo dobre. Rusko je prvé a najlepšie. Po takomto pocite sa nám cnelo,“ napísal Sport – express.

„Hlavné mesto bratskej republiky (Bieloruska) sa stalo ďalším mestom našej ľadovej slávy. A nie je ani isté, či hlavné mesto Ruska dokázalo po víťazstve zaspať,“ uviedol komentátor Andrej Kuznecov.

Podľa generálneho manažéra zbornej Andreja Safronova ale Moskva spala až príliš pokojne. Hoci podľa agentúry ITAR – TASS skoro ráno po prílete na moskovské letisko Vnukovo čakali víťazných hokejistov davy fanúšikov, podľa Safronova ich bolo málo.

„Je to šok,“ komentoval manažér národného tímu uvítanie v Moskve. „Takto sa víťazi nevítajú. Hokejová federácia s tým musí niečo urobiť. Mužstvo, ktoré privezie taký výsledok, je predsa treba milovať,“ poznamenal Safronov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 v hokeji