Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Analýza: Českí hokejisti hrajú pre tím, Slováci za seba

Typický Čech je tímový hráč, v ktorého činnosti hrá aktívnu úlohu spolupráca a zdieľanie spoločných hodnôt. Naopak, typický Slovák je silná individualita, pri ktorej dominujú osobné ambície a potreba vlastného presadenia. Vyplýva to z analýzy psychologického profilu viac než 80 000 ľudí nad 18 rokov, ktorý vykonala spoločnosť DAP Services. O jej výsledkoch v pondelok informoval mediálny zástupca firmy Jan Hlaváč. Rozdielna mentalita oboch národov sa vraj prejavuje aj na práve prebiehajúcom svetovom šampionáte v hokeji na Slovensku.

09.05.2011 18:05
Slovensko rozlúčka Foto:
Rozlúčka slovenských hokejistov so svojimi fanúšikmi.
debata (5)

„Českí hokejisti majú šancu vyhrávať len vtedy, ak sa dokážu pevne zomknúť a podať výkon až na hranici sebaobetovania. Pri Slovákoch je zase zásadný úspech niekoľkých jedincov, ktorý potom ťahá dopredu celé mužstvo,“ domnieva sa Jiří Šimonek, psychológ a autor použitej diagnostickej metódy, ktorá je založená na farebne-verbálnych asociáciách a objektovo-komunikačnej analýze vedomia. Z celkového počtu účastníkov výskumu bolo Slovákov 15 tisíc.

Nie je vraj preto prekvapujúce, že sa o slovenskom tíme často hovorí ako o „partii“ okolo Pavla Demitru, Miroslava Šatana a Mariána Hossu. České mužstvo síce má svojho Jaromíra Jágra, ktorý je nepochybne jednou z vedúcich osobností tímu, napriek tomu sa ale úmyselne drží v pozadí. „Jágr svoju úlohu v reprezentačnom tíme dobre pozná a zámerne sa vyhýba pozícii kapitána. Skúsenosti potvrdzujú, že najlepšie výkony a psychickú podporu tímu zaistí z pozície jeho asistenta,“ vysvetlil Šimonek.

„Ak sa hviezda tímu postaví do zlej úlohy alebo si viac hviezd konkuruje, potom je takmer isét, že tím nedokáže ťahať za jeden povraz a skupinový výkon sa rozpadá na snahu jednotlivcov,“ dodal. No vzhľadom na to, že v hokeji je súčasne na ľade len päť hráčov, môže rovnako dobre fungovať český aj slovenský štýl hry, upozornil psychológ.

Prieskum si položil aj otázku, či sú športovci viac náchylní piť alkohol a majú sklon k hazardným hrám. Podľa výsledkov to nie je pravda. „Z hľadiska vášne je medzi športovcami len o dve percentá viac osôb, ktoré sú hre schopné obetovať úplne všetko. Pri hazarde sa hranica posunula na päť percent. Najväčší posun sme zaznamenali pri agresivite, kde je rozdiel 14 percent. V praxi to však znamenám, že určitá miera zdravého rizika a bojovnosti k športu jednoducho patria,“ povedal Šimonek, podľa ktorého obyčajný smrteľník teda môže prepadnúť rulete rovnako ako vrcholový športovec.

Česi v piatok vyhrali na úvod osemfinále MS nad domácim tímom 3:2 a ako prví si zaistili postup do štvrťfinále. Slováci do play-off nepostúpili a so šampionátom sa rozlúčili výhrou nad Dánskom vo svojom poslednom dueli v osemfinále.

5 debata chyba