Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi zúria. Arťuchin im zranil dvoch hráčov. Je to monštrum, tvrdí Jágr

Nervozita na ľade i po zápase. Tak vyzeral duel medzi Českom a Ruskom. Všetko to má na svedomí Jevgenij Arťuchin z tímu "zbornej", ktorý zranil hneď dvoch hráčov českého výberu Milana Michálka a Karla Rachůnka.

08.05.2011 20:27
Rachůnek zranenie Foto:
Čech Karel Rachůnek takto dopadol po hite Jevgenija Arťuchina.
debata (3)

Oba incidenty sa odohrali v druhej tretine. Presne v polovici zápasu si ruský obor vyšliapol počas jedného striedania najskôr na Rachůnka, následne skolil Michálka. O pár sekúnd zrazil na ľad rovnakého hráča, tento raz však rozhodca konečne odpískal faul. Michálek zostal ležať na ľade, o pár minút neskôr zamieril zranený do šatne. Ruský obor dostal za svoj zákrok len dve minúty.

V závere tretiny narazil v plnej rýchlosti opäť aj do Rachůnka. Čo sa mu nepodarilo v prvom prípade, dokonal teraz – český hokejista so zakrvavenou hlavou zápas takisto nedohral.

„Vyhrali sme, ale stratili sme ďalších hráčov, preto nemám z tohto triumfu takú radosť. Osobne som videl len zákrok na Milana Michálka, a ten bol veľmi nepríjemný, pretože on nemal vôbec puk,“ konštatoval po zápase český útočník Jaromír Jágr. Na hokejovej ikone bolo vidno, že ho zranenia spoluhráčov veľmi mrzia. Na adresu Arťuchina sa vyjadril. „On je monštrum, proti nemu musíš hrať tak, že puk dáš čím skôr od seba, aby si mu nedal šancu na úder.“

Oveľa viac kritický bol Patrik Eliáš. Tridsaťpäťročný útočník si nedával vôbec servítku pred ústa. „V NHL by za takéto niečo dostal okamžite trest do konca stretnutia a minimálne desaťzápasový dištanc. Je neuveriteľné, že Arťuchin dohral zápas,“ čertil sa útočník New Jersey.

Ruská Godzilla Jevgenij Arťuchin. Foto: ČTK
Jevgenij Arťuchin Ruská Godzilla Jevgenij Arťuchin.

Pre českých hokejistov bolo šokujúce aj počíňanie rozhodcov. Po Arťuchinových zákrokoch pritom s arbitrami debatovali a žiadali vyšší trest, muži v pruhovanom však na ich výzvy nereagovali. „Rozhodca mi povedal, že sa môže dve sekundy po odohraní puku ešte súboj dohrávať, a takisto, že ramenom môže hráča trafiť do hlavy… Boli to úplne nezmysly. Nerozumiem tomu, naša hokejová federácia by sa na to mala sťažovať, dúfam, že tento hráč si už na šampionáte nezahrá,“ pripojil Eliáš.

V zámorskej NHL, kde rodák z Třebíča pôsobí, by sa takéto niečo nestalo. „Tri z tých štyroch hitov boli na hrane, vždy po odohraní puku. V zámorí o tom počujete každý deň – vedenie ligy to chce riešiť, aj v play-off udeľujú tresty takmer každý deň. V sezóne by mu dali desať, pätnásť zápasov. Absolútne to nechápem, čo sa stalo.“

Poslal by kouč v NHL na Arťuchina bitkárov? „V tej sitácii asi nie, pretože kouč chce, aby jeho mužstvo vyhralo zápas a nemá v pláne oslabiť svoj tím. V NHL by však k toľkým zákrokom ani nedošlo, tam by ho totiž okamžite vyhodili z ľadu,“ dodal Eliáš.

Samotný Arťuchin mal však na svoje zákroky úplne iný názor. „Rozhodca nič nepískal, českí hokejisti navyše simulovali,“ povedal po zápase v rozhovore do televíznych kamier.

Slovná vojna pokračovala aj na tlačovej konferencii. Český tréner Alois Hadamczik bol z Arťuchinových zákrokov a z následných reakcii rozhodcov v šoku. „Na seminároch pred šampionátom nás upozorňovali, aby sme hráčov vyvarovali podobných faulov, keďže ich plánujú arbitri prísne trestať. V zápase sa však nič také nestalo. Nehovorím, že Arťuchin je zlý hokejista, ale jeho zákroky boli extrémne zákerné a brutálne. Podáme naňho oficiálnu sťažnosť.“

To naopak ruský kouč Viačeslav Bykov si svojho zverenca zastával, ako sa len dalo. „Arťuchin je ´molodec´. Rozhodca nič nepískal, fauly to tak neboli. Ak by Jevgenij porušil pravidlá, šiel by na lavicu hanby, nič také sa však nestalo.“

Podľa informácii českých lekárov tak Milan Michálek, ako aj Rachůnek neutrpeli vážnejšie zranenia a na štvrťfinále by mali byť trénerovi Hadamczikovi k dispozícii.

Či si na šampionáte ešte zahrá aj Arťuchin, je otázne. Ak by sa komisia IIHF rozhodla trestať, asi by dostal viaczápasový dištanc. Takmer stodvadsaťkilový rodák z Moskvy je totiž známy svojou tvrdou hrou. V tejto sezóne odohral v KHL za Petrohrad 26 zápasov a nazbieral v nich 115 trestných minút. Počas prípravného zápasu pred šampionátom v dueli Ruska s Fínskom skolil v pästnej výmene až troch hráčov Suomi.

Bitkárske sólo Jevgenija Arťuchina

Arťuchin sa v NHL pobil aj so Zdenom Chárom

3 debata chyba