Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nóri kraľujú štatistikám. Pošlú domov Fínov?

Nečakané severské derby Fínsko - Nórsko. Tradičný účastník vyraďovacej fázy proti najväčšiemu prekvapeniu majstrovstiev sveta. Nóri prežívajú na Slovensku svoju hokejovú rozprávku. Od zavedenia systému play-off v roku 1992 majú šancu dostať sa do semifinále len druhýkrát. Pred tromi rokmi v kanadskom Halifaxe prvú nevyužili, teraz majú reálnu šancu na úspešný reparát.

12.05.2011 09:44
hokej Nórsko radosť Foto:
Radosť hráčov Nórska.
debata

Nezlomní Vikingovia v šiestich zápasoch základnej a osemfinálovej skupiny ukoristili štyri víťazstva a prehrali len tesne so zámorskými favoritmi USA (2:4) a Kanadou (2:3). Hneď v úvodnom vystúpení zdolali severských rivalov zo Švédska (5:4 po nájazdoch) a sebavedomie im neobyčajne stúplo. Z krásneho košického sna sa nechcú prebudiť ani v Bratislave.

„Naše výsledky sú skvelé a s jedlom rastie chuť. Hráči sa prekonávajú, ale verím, že ešte nedosiahli svoj vrchol na týchto majstrovstvách,“ tvrdí nórsky kouč Roy Johansen pre Aftenposten.

Johansen sa môže spoliehať na neobyčajne vysokú produktivitu svojich zverencov. Pred vyraďovacou fázou práve Nóri ovládli štyri najsledovanejšie útočné štatistiky majstrovstiev sveta. Mathis Olimb je spolu s Kanaďanom Johnom Tavaresom s 9 bodmi najproduktívnejším hráčom šampionátu a s 8 asistenciami velí aj tejto štatistike. Marius Holtet je so 6 gólmi najlepším strelcom, Jonas Holos sa s 5 bodmi (2+3) zasa delí o prvú priečku v produktivite obrancov. A to hrajú Nóri na Slovensku bez svojich dvoch najväčších útočných es Patricka Thoresena a Matsa Zuccarella Aasena, ktorých vyradili zranenia. „Pred šampionátom sa nám veľmi neverilo, ale my sme sa zomkli a začali robiť výsledky. Máme výborného brankára Haugena a veríme si,“ konštatuje nórsky kapitán Anders Bastiansen.

Nóri sa s Fínmi predtým naposledy stretli na MS v roku 2008 v Kanade. V základnej skupiny sa tešili fínski hokejisti z tesného triumfu 3:2 po predĺžení. Fíni napokon brali bronzové medaily, no odvtedy v semifinále chýbali. „Hralo sa na úzkom klzisku a boli tam aj iné tímy ako dnes. Každý zápas má svoju vlastnú históriu a akékoľvek porovnávanie s minulosťou nemá veľký význam,“ myslí si nórsky tréner.

Ako na Fínov teraz? „Nesmieme im darovať ani kúsok priestoru na ľade a byť efektívni. Presne takto totiž hrali doteraz Fíni,“ dodal Johansen. Jeho fínsky kolega Jukka Jalonen pred štvrťfinále skonštatoval: „S výkonmi mužstva som spokojný, ale zatiaľ sme nič nedosiahli. Po štvrtku sa to však môže zmeniť. Musíme hrať ako tím, keď chceme uspieť,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba