Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peltonen išiel do Siene slávy z tréningu

Dvanásť nových osobností uviedli v stredu počas hokejových majstrovstiev sveta v Moskve do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). V hráčskej kategórii uviedli do Dvorany slávy Rusov Viačeslava Staršinova, Veniamina Alexandrova, Viktora Konovalenka a Konstantina Lokteva...

09.05.2007 15:52
debata

…Čechov Vladimíra Bouzeka a Josefa Černého, Švajčiara Jakoba Köllikera, Fína Esu Peltonena a Švéda Thomasa Rundqvista. V kategórii budovateľov a priekopníkov hokeja sa do Siene slávy dostali Čech Luděk Bukač, Rus Igor Dimitrijev a Rakúšan Hans Dobida. Cenu Paula Loicqa za špeciálny prínos pre IIHF a svetový hokej dostal Kanaďan Bob Nadin.

So slovenským hokejom je z laureátov spojené najmä meno Luďka Bukača, ktorý okrem Sparty Praha, Českých Budějovíc a československej reprezentácie trénoval aj Košice. „V Košiciach som trénoval tri mesiace v roku 1972. Prišiel som tam zachraňovať ligu, v tíme boli mnohí šikovní hráči Holeček, Brunclík či Faith. Som tak vlastne súčasťou aj slovenského hokeja. Boli to príjemné tri mesiace. Ako tréner československej reprezentácie som pracoval s viacerými slovenskými hráčmi, so všetkými bola dobrá spolupráca,“ povedal po ceremónii Luděk Bukač.

Z dvanástich nových laureátov Siene slávy už päť zomrelo a na uvádzaní ich zastupovali rodinní príslušníci. Do haly na Chodynských poliach napokon neprišiel ani Esa Peltonen, ktorý účasť zrušil v poslednej chvíli pre úmrtie svojej mamy. Pamätnú plaketu preberal jeho syn Ville, ktorému tesne predtým skončil tréning fínskej reprezentácie a do sály prišiel ešte v tréningovom drese a takmer aj v korčuliach.
V Sieni slávy IIHF, ktorú založili v roku 1997, je v súčasnosti 143 osobností z 22 krajín. Nechýbajú medzi nimi ani piati Slováci – Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka (oboch uviedli v roku 1998), Ján Starší (1999), Peter Šťastný (2000) a Ladislav Horský (2004).

Noví členovia Siene slávy IIHF:
Hráčska kategória: Veniamin Alexandrov (Rus.), Vladimir Bouzek (ČR), Josef Černý (ČR), Jakob Kölliker (Švajč.), Viktor Konovalenko (Rus.), Konstantin Loktev (Rus.), Esa Peltonen (Fín.), Thomas Rundqvist (Švéd.), Viačeslav Staršinov (Rus).
Kategória budovateľov a priekopníkov: Luděk Bukač (ČR), Igor Dimitrijev (Rus.), Hans Dobida (Rak.)

debata chyba