Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trom korunkám dodáva lesk bratské duo

Na drese tri korunky a rovnaká menovka - JONSSON. Vo švédskej hokejovej reprezentácii to ťahajú už trinásť rokov. Bratia Jörgen (34) a Kenny (32) Jönssonovci prežívajú spolu najväčšie úspechy i sklamania. Priamo z Moskvy od redaktorov Pravdy a Pravda.sk.

09.05.2007 07:11
debata

Taký rok, ako bol 2006, si už zrejme nezopakujú. Vo februári triumfovali Švédi na olympiáde v Turíne a o necelé tri mesiace neskôr aj na svetovom šampionáte v Rige. Bratia boli pri tom. „Aspoň môžeme spomínať, keď budeme mať šesťdesiatpäť a ležať doma na gauči,“ smial sa Jörgen po tom, čo jeho súrodenec v žltom drese s kapitánskym céčkom zdvihol nad hlavu trofej pre majstrov sveta. Kenny hral vo finále proti Česku so zlomenými rebrami a obrovskými bolesťami. Aj vďaka jeho nasadeniu sa však mohol Jörgen tešiť z unikátneho úspechu. V jednom roku získal cenné tripple: majstrovský titul s Färjestadom a zlato na olympiáde i MS.

Jörgen Jönsson sa nikdy výraznejšie nepresadil v NHL, beztak je vo Švédsku uznávanou hokejovou osobnosťou. V Moskve hrá na svojom dvanástom šampionáte, v súboji proti Slovensku načne už druhú stovku zápasov na MS. V roku 1994 draftovalo krídelníka Calgary Flames, on však zostal na severe Európy a pokračoval v kariére vo Färjestade. Dvakrát sa stal najlepším strelcom tímu a v produktivite elitserien neskončil nikdy horšie ako piaty.

V roku 1999 sa predsa vydal do zámoria. Prijal ponuku New Yorku Islanders, kde bol kapitánom brat Kenny. V 68 zápasoch dosiahol 11 gólov a 28 asistencií. Ku koncu sezóny začal čoraz častejšie spomínať túžbu vrátiť sa z rodinných dôvodov domov, Islanders ho preto vymenili do Anaheimu. Po návrate do Švédska znovu obliekol dres Färjestadu, počas výluky v NHL v sezóne 2004/2005 boli jeho spoluhráčmi aj Zdeno Chára a Marián Gáborík. „Na Zdena si veľmi dobre pamätám. Keď som sa s ním zrazil na tréningu, nebolo mi všetko jedno. Je to výborný obranca a som rád, že som s ním mohol hrať aj počas lockoutu,“ povedal pre Pravda.sk Jörgen Jönsson. 

Kenny Jönsson odštartoval zámorskú kariéru v Toronte, no väčšinu času (deväť sezón) odohral za New York Islanders. Počas výluky v NHL sa vrátil domov do Ängelholmu a hral za tím druhej najvyššej súťaže Rögle BK. V apríli 2005 oznámil vedeniu Islanders, že sa do zámoria nevráti.

Podľa švédskej tlače lanárilo pozične dobre hrajúceho obrancu naspäť do NHL desať klubov, medzi nimi Vancouver, Carolina, New York Rangers či Ottawa. Nezlomil ho však ani spolumajiteľ Phoenixu Wayne Gretzky a jeho ponuka na tri a pol milióna dolárov. „Nič na svete ma nedostane z Rögle,“ odkázal Kenny zámorským manažérom. V Ängelholme obýva rodina hokejistu atraktívnu vilu z polovice minulého storočia a cíti sa tam veľmi dobre.

Minulý rok získal Kenny Jönsson zlatý puk pre najlepšieho švédskeho hokejistu (v roku 1997 dostal túto cenu aj brat Jörgen). Porota odôvodnila svoj verdikt týmito slovami: „Jeho odvážne rozhodnutie odísť z NHL a vrátiť sa do Švédska z neho spravilo ešte lepšieho hokejistu. Je kľúčovou postavou svojho tímu Rögle a na medzinárodnej scéne žiaril s Tre Kronor toľkokrát, že hokejový svet žasne nad tým, ako je to možné.“

debata chyba