Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Do tohto zápasu dáme všetko

Kapitán Miroslav Šatan patrí na moskovských majstrovstvách sveta k oporám tímu. Druhý najproduktívnejší hráč slovenskej reprezentácie (1+6) pred štvrťfinálovým zápasom proti Švédsku tvrdí, že v ňom sa rozhodne o úspešnosti tímu, ktorý vedie. Exkluzívne z Moskvy od redaktorov Pravdy.

09.05.2007 06:07
debata

Viacerí tvrdia, že šampionát sa začína vlastne až teraz. Šesť doterajších zápasov slúži na prípravu na štvrťfinálový siedmy. Ako sú naň pripravení Slováci?
Každý rok sa to vlastne opakuje. Siedmy zápas určuje, či bude naše vystúpenie v Moskve úspešné alebo nie. Dovtedy sa dáva mužstvo herne dokopy a čaká, proti komu nastúpi. Doterajších šesť zápasov a desať dní pobytu slúžilo najmä na to, aby sme našli na ľade optimálne dvojičky, trojičky. Zistili, kto čím môže prispieť mužstvu, kto si s kým najlepšie rozumie. A aj sa bližšie spoznať, lebo reprezentácia sa trochu obmenila. Máme predstavu, ako všetkých čo najefektívnejšie využiť a podať čo najlepší výkon.

Slováci majú v mužstve viac hráčov z NHL. Znamená, že sú favoriti?
Nenazval by som nás favoritmi. Švédi obhajujú titul, majú naozaj vyrovnané mužstvo, aj keď niektoré mená možno nie sú až také známe. Sú to však veľmi kvalitní a skúsení hráči. Majú výhodu v tom, že sú zohratejší, lebo sú pohromade dlhšie. Vidieť to aj v ich hre. Na niektorých našich stretnutiach bolo zasa vidieť, že sa zohrávame. Dúfam, že sme mali dosť času na to, aby sme ich výhodu vedeli zmazať.

Dá sa štvrťfinálový zápas na svetovom šampionáte prirovnať k siedmemu stretnutiu play off v NHL?
Určite, pretože už nie je možnosť opravy, nijaká ďalšia šanca už nepríde.

Proti Švédsku ste odohrali už viac dôležitých zápasov. Vaša najpríjemnejšia a najnepríjemnejšia spomienka?
Niektorí zo súčasného tímu si pamätáme proti Švédom úspešné i menej úspešné stretnutia. Najkrajšie sa spomína na dve víťazstvá v Göteborgu na majstrovstvách sveta 2002 a najmä na postup do finále po samostatných nájazdoch. O rok v Helsinkách nás zasa Švédi vyradili v semifinále. Čaká nás veľmi silný súper. Do tohto zápasu budeme musieť dať všetko.

Sú Švédi prijateľnejší ako domáca reprezentácia?
To je jedno. Necháme to na osud.

Zaujalo vás niečo v novej hale v Chodynke?
Zaujímavé sú farebné sedačky. To som ešte nikde nevidel. Keď sedia na nich diváci, nie je to vidno, ale keď je hľadisko prázdne, vyzerá pestro.

Slováci vo štvrťfinále MS

Petrohrad 2000: Slovensko – USA 4:1
Sebavedomí Američania, ktorí dovtedy neprehrali na turnaji ani zápas, viedli od štvrtej minúty 1:0. Slováci však otočili skóre za 217 sekúnd. Na začiatku druhej tretiny trafili Šatan, Hreus a Plavucha. Štvrtý zásah pridal v treťom dejstve Bartečko. V bránke Slovenska dostal prvý raz od začiatku príležitosť Ján Lašák.

Hannover 2001: Slovensko – Česko 0:2
Prestížne derby vyznelo pre Čechov. V 6. min si Lašák zrazil za chrbát Moravcom nahodený puk z rohu klziska a v 36. min pridal gólovú poistku J. Hlinka, ktorý naskočil z trestnej lavice a sólo zakončil bekhendovým blafákom. Slováci toho v útoku veľa nevymysleli. V Nemecku Česi zavŕšili svoj zlatý hetrik.

Karlstad 2002: Slovensko – Kanada 3:2
Kanaďania viedli 2:0, no sekundu pred koncom druhého dejstva strelil kontaktný gól Peter Bondra, keď predtým obkrúžil súperovu bránku. V tretej tretine najskôr vyrovnal Šatan a Bondra strelil požičanou hokejkou od Ladislava Nagya aj víťazný gól.

Helsinki 2003: Slovensko – Švajčiarsko 3:1
Húževnatý súper sa ujal vedenia a dlho si držal Slovákov na dištanc. V polovici zápasu však vyrovnal Kapuš a na začiatku tretej časti poslal Slovákov do semifinále dvoma gólmi kapitán Šatan.

Praha 2004: Slovensko – Švajčiarsko 3:1
Repríza helsinského súboja. Švajčiari dali znovu prvý gól a cez ich prepracovanú defenzívu sa Slováci presadili až v druhej polovici zápasu, keď skórovali Štrbák, Chára a Demitra.

Innsbruck 2005: Slovensko – Kanada 4:5
Vďaka výluke v NHL nastúpili proti sebe hviezdami nabité tímy. Už v 45. sekunde prekonal neistého brankára Brodeura Gáborík. Slováci ešte viedli v zápase 2:1 a 4:3, ale finiš patril Kanaďanom. O ich víťazstve rozhodol v 56. min Thornton. V zápase sa lúčil s reprezentáciou Žigmund Pálffy. Za stavu 3:3 nepremenil trestné strieľanie, keď mu po vydarenom blafáku z hokejky skĺzol puk.

Riga 2006: Slovensko – Kanada 1:4
Slováci prekĺzli do štvrťfinále na poslednú chvíľu. Proti favoritovi však začali odvážne a keď si Calder zrazil do bránky Milovu prihrávku na Mariána Hossu, viedli. Ešte sedem minút pred koncom 60. minúty bol stav 1:1, potom však Kanaďania zlomili odpor Slovákov troma gólmi v priebehu 99 sekúnd. Obranca Andrej Meszároš naskočil do zápasu len niekoľko hodín po prílete z Ottawy, s ktorou vypadol v play off NHL

debata chyba