Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédske médiá: Slováci sú nočnou morou

Prvá prehra švédskeho celku na MS im postavila vo štvrťfinále do cesty Slovensko, ktoré je v krajine úradujúcich majstrov sveta považované za nočnú moru. Komentátor televízie TV 3, dokonca blížiaci sa duel označil zo severského pohľadu za "najpríšernejšie" stretnutie celého turnaja.

08.05.2007 12:55
debata

Švédi totiž z posledných šiestich vzájomných zápasov na MS a olympijských hrách vyhrali iba jediný.

Proti Slovákom uspeli v tejto sérii iba na MS v Helsinkách v roku 2003, a to pomerom 4:1 v semifinále. V doteraz poslednom vzájomnom meraní síl boli vlani úspešnejší Slováci (5:2), pričom denník Expressen pripomína, že súčasná superhviezda súpera Marián Hossa vtedy potrebovala na strelenie úvodného gólu iba necelé dve minúty.

V zápase Švédsko – Slovensko na olympiáde v Turíne nešlo v závere základnej skupiny o nič a slovenské víťazstvo 3:0 nechalo Švédov, ktorí potom vyhrali celý turnaj, úplne chladnými. Ale vo švédskej pamäti je ešte prvý slovenský titul po rozdelení Československa, ktorí Slováci v roku 2002 získali práve na švédskom ľade v Göteborgu. Vtedy slovenský celok porazil „Tri korunky“ hneď dvakrát, v semifinále navyše po pre domácich veľmi bolestivej penaltovej dráme. V roku 2004 sa na MS v Česku obaja súperi rozišli bez gólov.

Sami švédski hráči a ich tréner Bengt-Ake Gustafsson však nervozitu pred štvrťfinále proti obávanému súperovi pripúšťajú o poznanie menej ako komentátori a novinári. „Bude to dobrý zápas a my musíme hrať naplno,“ konštatoval v rozhovore pre denník Aftonbladet Gustafsson, kým niektorí ďalší hráči tvrdia, že Slováci sú výborní v útoku, ale v obrane majú dosť rezerv. Aftonbladet však zároveň opatrne pripomína, že slovenská hra je podobná tej, s ktorou Švédov v pondelok porazili Rusi.

debata chyba